Nieuwsartikelen
Tandartsen aan de slag met de Milieubarometer
Juli 2022 – Tandartsen kunnen vanaf nu aan de slag met de Milieubarometer. Met de Milieubarometer hebben ze een handig instrument om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO2-footprint van de praktijk. Ook welke milieumaatregelen te overwegen zijn.
Mijlpaal in meten duurzaam ondernemen: 3.000 actieve Milieubarometers
Juli 2022 – Steeds meer bedrijven en organisaties uit alle branches weten de Milieubarometer te vinden als onmisbaar hulpmiddel op hun weg naar verduurzaming.
Praktijkvoorbeeld: VPRO op weg naar klimaatneutraal
Mei 2022 – Wim Amels, partnerships coördinator bij de VPRO, geeft in een persoonlijk blog zijn kijk op het vergroeningspad dat de VPRO bewandelt op weg naar klimaatneutraal.
Teruggeleverde stroom levert geen CO2-aftrek meer
Mei 2022 – In lijn met internationale afspraken geldt teruggeleverde groene stroom nu ook in de Milieubarometer niet meer als een aftrekpost voor de CO2-footprint. Deze wijziging is relevant voor Milieubarometergebruikers die door zonnepanelen stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Praktijkvoorbeeld: A.Hak Infranet rapporteert over CO2-footprint in een handomdraai
April 2022 – Elk half jaar rapporteert het bedrijf over de CO2-footprint van de organisatie met de Milieubarometer. Jacqueline den Braber, Manager Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu (KAM): “Met de doelgrafieken en een rapportageformat maak ik het verslag in een handomdraai”.
Webinar: Duurzaamheid meetbaar en zichtbaar maken
Februari 2022 – Hoe maak je de verduurzaming van je bedrijf of organisatie inzichtelijk? En hoe communiceer je er op aansprekende wijze over? Stimular deelde haar ervaring met meten en communiceren van duurzaamheid in een gratis webinar.
Jaarlijkse update CO2-factoren januari 2022
Half januari 2022 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen zijn al doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.
Praktijkvoorbeeld: AAE van footprint naar klimaatneutraalplan naar ketenanalyses
Oktober 2021 – Wat doet AAE met de Milieubarometer? Het handige hulpmiddel speelt een rol van betekenis in de verduurzamingsontwikkeling bij AAE. Het begon met een CO2-footprint, vervolgens een klimaatneutraalplan en inmiddels onderzoekt de machinefabrikant CO2-uitstoot in de keten.
Eerstelijnszorg aan de slag met de Milieubarometer
augustus 2021 – Huisartsen en overige eerstelijnszorg kunnen vanaf september aan de slag met de Milieubarometer. Met de Milieubarometer hebben huisartsen een handig instrument om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO2-footprint van de praktijk. Ook hoe hun praktijk scoort ten opzichte van andere praktijken en welke milieumaatregelen te overwegen zijn.
Sterke daling milieu-impact woningcorporaties in coronajaar
augustus 2021 – Voor het derde jaar hebben woningcorporaties de milieu-impact van hun eigen kantoren bepaald. Deze is in 2020 ruim 40% lager dan in 2019. Medewerkers werkten door de corona-maatregelen merendeels thuis.
Nieuwe Milieubarometer: nog beter koersen op duurzaamheid
januari 2021 – De Milieubarometer is compleet vernieuwd en uitgebreid met doelgrafieken. Dit maakt het meten en monitoren van de CO2-footprint en milieu-impact nog makkelijker en effectiever.
Praktijkvoorbeelden milieumonitoring bij grote organisaties
januari 2021 – Regelmatig krijgen we de vraag: “onze organisatie heeft meer dan 60 locaties, kan ik dan de Milieubarometer gebruiken?” Ja, dat kan zeker, maar het is dan niet altijd nodig om iedere locatie apart te monitoren. In dit artikel vind je onze gouden tips en inspirerende praktijkvoorbeelden van drie grote instellingen.
11% CO2-reductie op bedrijventerrein
november 2020 – Op bedrijventerrein De Wieken Vinkenhoef in Amersfoort behaalden 9 bedrijven een mooie CO2-reductie. Stichting Stimular begeleidt hen met het opstellen van een CO2-footprint.
Milieubarometer in de lift
maart 2020 – In 2019 zijn er twee maal zoveel Milieubarometers aangemaakt als in 2018. Een groot deel van de organisaties gebruiken de Milieubarometer voor hun duurzaamheidscertificaat of om een CO2-footprint op te stellen.
15 jaar benchmarken blijft nuttig
augustus 2020 – Het blijft zinvol om jaarlijks je milieu-impact met andere organisaties te vergelijken. Dat bewijzen de ziekenhuizen die al 15 jaar benchmarken met de Milieubarometer. De voordelen volgens hen: ervaringen uitwisselen, meer inzicht, kostenbesparingen en klankbord voor nieuwe besparingsmaatregelen.
Praktijkvoorbeeld 1: Het Nationale Theater monitort al haar vestigingen
juni 2020 – Wat doen organisaties met de Milieubarometer? Die vraag beantwoorden we in een serie praktijkverhalen. Het Nationale Theater is als eerste aan de beurt. Het Nationale Theater heeft zeven locaties: vijf theaters, een decoropslag en een reizend toneelgezelschap. Jeroen Feelders, Hoofd Facilitair, vult de milieugegevens jaarlijks in. Op de vraag “welke grafiek is het leukst om te delen?” begint hij vol enthousiasme te vertellen.