Skip to content
Standaarden

ISO 26000, MVO-Prestatieladder, SDG’s

Monitor meetbare duurzaamheidsindicatoren voor ISO 26000 (MVO), MVO Prestatieladder en de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen zijn meerdere standaarden ontwikkeld:

Deze standaarden richten zich zowel op milieu en klimaat als op sociale en maatschappelijke thema’s.

Een onderdeel van deze standaarden is het formuleren van duurzaamheidsindicatoren en stellen van kwantitatieve duurzaamheidsdoelen. Hiermee maak je de impact van jouw organisatie en de gerealiseerde verbetering van de scores zichtbaar.

De Milieubarometer helpt je bij:

Meetbare milieu-indicatoren selecteren

De eerste stap is om inzicht te hebben in de milieu-impact en CO2-footprint van jouw organisatie. De Milieubarometer geeft dit inzicht waardoor je sneller de juiste milieu-indicatoren kiest om de voortgang te evalueren.

Je doorloopt de volgende stappen:

Cirkeldiagram van je milieu-impact

Je ziet welke bedrijfsactiviteiten de grootste impact hebben. Bij deze thema’s selecteer je de best passende indicatoren.

Milieu-indicatoren vaststellen

Bij elke activiteit, zoals bijvoorbeeld vervoer, berekent de Milieubarometer indicatoren. Je kiest de indicatoren waar je doelen op wilt stellen.

Meetbare sociale en maatschappelijke indicatoren selecteren

Maatschappelijke indicatoren zijn vaak lastiger te bepalen dan milieu-indicatoren. Om je op weg te helpen bevat de Milieubarometer een lijst met sociale en maatschappelijke indicatoren die je zelf kan aanvullen.

Je doorloopt de volgende stappen:

Selecteren van relevante sociale en maatschappelijke indicatoren

Je selecteert relevante indicatoren uit de lijst met suggesties. Je kunt zelf duurzaamheidsindicatoren aanpassen en toevoegen.

Monitoren van de voortgang op je doelen

Bij elke geselecteerde duurzaamheidsindicator bepaal je je ambitie. Na het invullen van je gegevens maakt de Milieubarometer automatisch kleurrijke doelgrafieken van je scores ten opzichte van je doelen. Al je scores worden samengevat op een doelendashboard.

Doelgrafieken met stoplichtkleuren

Je stelt doelen voor de door jou gekozen indicatoren. De Milieubarometer laat met stoplichtkleuren zien of je jouw doelen haalt.

Doelendashboard

Op het doelendashboard staan alle scores van alle gestelde doelen. Je ziet aan de stoplichtkleuren of je je ambities haalt. Je kunt de indeling, volgorde en teksten van je doelen aanpassen aan je eigen wensen.

Intern en extern communiceren over je scores

Transparantie is een belangrijk principe binnen MVO en duurzaam ondernemen. De Milieubarometer biedt meerdere opties om je duurzaamheidsscores te communiceren en publiceren:

Tips en Wegwijzer voor duurzaamheid en MVO

Je vindt tips in:

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
De nieuwe Milieubarometer ziet er mooi uit! Ook de nieuwe koppeling met de MVO-doelen werkt erg goed, daar gaan we zeker mee verder.
Jeroen Feelders, Het Nationale Theater
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Ben ik klaar voor een certificaat als ik de Milieubarometer invul?

Nee, de Milieubarometer ondersteunt alleen bij een aantal CO2 en milieu-onderdelen van certificaten.

Kan ik de auditor mee laten kijken in de Milieubarometer?

Ja, dat kan zeker. Er is geen limiet op het aantal gebruikers binnen een account en door de auditor alleen ‘leesrechten’ te geven kan hij meekijken.

Welke bronnen kan ik nog meer raadplegen over deze standaarden?

Lees meer over alle onderdelen van:

Bij De MVOWijzer(SER) voor MKB-bedrijven is meten en monitoren van MVO-activiteiten een verdiepend thema waarvoor de Milieubarometer wordt aanbevolen.