Skip to content
Standaarden

CO₂-Prestatieladder

Bereken je CO₂-footprint, analyseer je impact, volg je vorderingen ten opzichte van je reductiedoelen.

De CO2-Prestatieladder is dé norm binnen Nederland voor het opzetten en bijhouden van een CO2-managementsysteem. Met deze norm werk je gestructureerd aan het verlagen van de klimaatimpact van je bedrijfsvoering, producten en/of diensten.

De Milieubarometer helpt je bij de volgende onderdelen van de CO2-Prestatieladder:

CO2-footprint berekenen en analyseren

Een CO2-footprint opgesteld met de Milieubarometer voldoet aan de eisen die daaraan worden gesteld in de CO2-Prestatieladder. De Milieubarometer faciliteert het analyseren van de CO2-footprint zoals de ladder vraagt. De Nederlandse CO2-emissiefactoren zijn altijd up-to-date.

Je doorloopt de volgende stappen:

Tabel van je CO₂-footprint berekening

Na het invullen van jouw energiegegevens wordt de CO2-footprint weergegeven in de scope-indeling volgens het Green House Gas-protocol.

Cirkeldiagram van je CO₂-uitstoot

Je ziet welke bedrijfsactiviteiten de grootste uitstoot hebben en waar jouw prioriteiten liggen op het gebied van CO2-reductie.

Energiegebruik analyseren (energiebeoordeling)

De grafieken van energiegebruik faciliteren de analyse van het huidig en historisch energieverbruik. Dit is een onderdeel van de energiebeoordeling die de CO2-Prestatieladder vraagt.

Grafiek van energiegebruik

Je ziet het energiegebruik van meerdere jaren in een grafiek en kunt een besparingsdoel instellen om je vorderingen te volgen.

Monitoren van je impact en je voortgang op je doelen

De CO2-grafiek geeft helder inzicht in je uitstoot en vergemakkelijkt de interne en externe communicatie over de footprint van jouw organisatie. De Milieubarometer brengt de voortgang op jouw reductiedoelen duidelijk in beeld.

CO₂-grafiek en doelgrafiek

Je ziet je CO₂-uitstoot en de bijdrage van verschillende bedrijfsactiviteiten in staafdiagrammen. Je kunt een reductiedoel instellen om je vorderingen te volgen met stoplichtkleuren

CO₂-Prestatieladder profiel

Dit profiel helpt je bij het instellen van jouw reductiedoelen. Deze doelen zijn gericht op de verschillende scopes van de footprint en onderliggende thema’s zoals bijvoorbeeld zakelijk verkeer of mobiele werktuigen.

Milieubarometer in de praktijk

A.Hak gebruikt de Milieubarometer al jaren voor het maken van rapportages voor het certificaat van de CO2‑Prestatieladder. Benieuwd hoe dit er in de praktijk eruitziet? Lees hier meer over hoe zij dit doen.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
Met de doelgrafieken en het rapportageformat maak ik het CO2-Prestatieladderverslag nu in een handomdraai
Jacqueline den Braber, A.Hak Infranet
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Kan ik mijn CO₂-footprint ook per half jaar rapporteren?

Ja, halfjaar rapportages kunnen met de Milieubarometer gemaakt worden. Het kan zelfs per tertiaal en kwartaal, als dat gevraagd wordt voor interne communicatie.

Kan ik mijn CO₂-footprint publiceren en extern communiceren?

Transparantie is belangrijk en het openbaar maken van je CO₂-footprint is dan ook een eis van de CO₂-Prestatieladder. Met de Milieubarometer kan je losse grafieken of complete pdf-rapporten downloaden. Ruim 800 vestigingen publiceerden hun CO₂-uitstoot in de lijst van openbare CO₂-footprints

Kan ik scope 3 in de CO₂-footprint verbergen?

Ja, in de tabel van de CO₂-footprint kan je bij de CO₂-Prestatieladderview scope 3 verbergen.

Aan welke eisen moet je organisatie voldoen om de CO₂-prestatieladder te behalen?

Voor de CO₂-Prestatieladder moet je, afhankelijk van het niveau dat je wilt behalen, nog aan diverse andere eisen voldoen zoals een rapportage over je footprint, een CO₂-reductieplan of bijvoorbeeld communiceren over je voortgang. Stichting Stimular ondersteunt bedrijven bij certificeren voor de CO₂-Prestatieladder