Skip to content
Branchegemiddelde

School

Om je een betere indruk te geven hoe het gemiddelde verbruik van een school eruitziet, hebben wij een branchegemiddelde opgesteld.

Verhouding Milieubelasting

Er is gekeken naar de gemiddelde CO₂-uitstoot die scholen aan de hand van hun milieugegevens hebben ingevuld voor het in kaart brengen van hun CO₂-footprint. Zo kan je op deze pagina, maar ook als je inlogt in de Milieubarometer, jouw kengetallen vergelijken met dit gemiddelde. Zo krijg je een beter beeld van de grootste gemiddelde milieubelasting van scholen.

In de onderstaande cirkelgrafiek zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen. Hieruit blijkt dat de grootste milieubelasting van een school bestaat uit:

School

Brandstof & warmte beslaat het grootste deel van de cirkel, ook elektriciteit heeft een groot aandeel in de milieu-impact van een basisschool. Bij relatief nieuwe scholen zien we dat deze verhouding juist andersom is. Door de goede isolatiewaarden is het warmteverbruik lager terwijl de aanwezigheid van een mechanisch ventilatiesysteem juist in een hoger elektriciteitsverbruik resulteert. Het waterverbruik drukt, met 3,1%, een stuk minder op de milieubelasting dan de andere 2 thema’s.

Kengetallen school

We hebben voor een duidelijk overzicht de meest interessante kengetallen uit de Milieubarometer van een gemiddeld ziekenhuis verwerkt in onderstaande tabel. Wanneer je de Milieubarometer voor jouw organisatie gebruikt, kun je de gemiddeldes naast jouw eigen kengetallen tonen. Dat maakt het vergelijken een stuk makkelijker.

Milieuaspect Kengetal Gemiddeld Range Eenheid
Energie elektriciteitsverbruik per vloeroppervlak 27,5 14,7 – 41,3 kWh/m2
energie voor verwarming per gebouwinhoud 3,06 2 – 4,76 m3 gas/m3*
energie voor verwarming per leerling 66 31,5 – 119 m3 gas/leerling*
gebouwgebonden energie per vloeroppervlak 0,535 0,31 – 0,805 GJ/m2
gebouwgebonden energie per leerling 3,9 1,9 – 5,27 GJ/leerling
Water Waterverbruik per leerling 2204 1371 – 4285 liter/leerling
CO2-uitstoot CO2 emissie per leerling 252 112 – 312 kg CO2/leerling

* Alle energiestromen voor verwarming (aardgas, stadsverwarming, houtsnippers) zijn meegenomen, omgerekend naar aardgasequivalenten.

Bron van dit branchegemiddelde voor scholen

Stichting Stimular heeft bij veel scholen energiescans uitgevoerd. Op basis van 26 basisscholen in drie verschillende gemeentes heeft Stimular de gemiddelde milieuscore voor basisscholen bepaald. De brondata is divers en bestaat uit gegevens van grote en kleine scholen (zowel in aantal leerlingen als oppervlakte) en beslaat een grote variëteit aan bouwjaren (1910-2012).

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Kan mijn branchevereniging ook korting aanbieden?

Ja, branche organisaties kunnen een startabonnement met korting aanbieden korting of het volledig afkopen voor hun leden. Neem contact op met Stimular voor de voorwaarden.

Hoe komen de branchegemiddeldes tot stand?

Branchegemiddeldes zijn gemaakt op basis van goed ingevulde en gecontroleerde Milieubarometers waarbij onverklaarde uitschieters zijn weggefilterd. Daarom stellen we branchegemiddeldes altijd op in het kader van een project waarin bedrijven uit een branche samenwerken zoals een duurzaamheidskring. Interesse? Neem contact op met de adviseurs van Stimular, eigenaar van de Milieubarometer.

Wat kun je met de Milieubarometer?

Je kan de milieu- en CO₂-impact van je bedrijf inzichtelijk maken en zien hoe je deze kan verlagen.

Kan ik de Milieubarometer al proberen voordat ik de tool aanschaf?

Je kunt een demonstratie-milieubarometer bekijken. Log in met:

email: demodemo@stimular.nl
wachtwoord: demodemo