Skip to content
Nieuwsbericht

Teruggeleverde stroom levert geen CO₂-aftrek meer

Vanaf 29 april 2022 heeft teruggeleverde groene stroom in de Milieubarometer een factor van 0 kg CO2/kWh in plaats van een negatieve factor ter hoogte van grijze stroom. Dit is met terugwerkende kracht doorgevoerd, dus heeft ook effect op oude jaren. Vul je teruggeleverde stroom in dan is de CO₂-footprint in de Milieubarometer hoger dan voorheen.

Toen Stichting Stimular, jaren geleden, teruggeleverde groene stroom aan de Milieubarometer toevoegde leek het logisch dat je een ‘beloning’ kreeg in je CO₂-footprint voor het leveren van groene stroom aan het elektriciteitsnet. Dus bracht teruggeleverde zonnestroom een aftrek op je eigen CO₂-footprint. Destijds werd er meestal ook maar weinig groene stroom teruggeleverd en vrijwel nooit meer dan het bedrijf zelf aan stroom verbruikte. Nu blijkt dat dat een verkeerde keuze was.

Waarom geen CO₂-aftrek meer voor teruggeleverde stroom?

Nu dit is aangepast:

Advies hoe om te gaan met deze wijziging

Heb je een of meer jaren teruggeleverde zonnestroom ingevuld dan is je CO₂-uitstoot voor elektriciteit nu hoger geworden. Hieronder wat tips hoe daarmee om te gaan.

Het berekenen van een CO₂-footprint is hiermee verbeterd, in lijn met het GHG protocol en het invullen is logischer (en daardoor makkelijker) geworden zeker voor bedrijven die meer groene stroom produceren dan ze zelf gebruiken.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

18 juni 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder