Skip to content
Praktijkvoorbeeld

AAE van footprint naar klimaatneutraalplan naar ketenanalyses

In 2018 vroeg een klant van machinefabrikant AAE naar hun CO₂-footprint, maar die hadden ze nog niet. Toen kwam het aanbod van Klimaatplein langs voor een klimaatneutraalscan: een advies hoe AAE klimaatneutraal zou kunnen worden. Daar haakten ze enthousiast op in.

CO₂-footprint

Het begon met het opstellen van een CO₂-footprint (met de Milieubarometer) dit leverde al de mooie eye-opener op dat bijna 80% van hun milieubelasting bestond uit elektriciteit, terwijl bij veel bedrijven aardgas en vervoer bijna net zo belangrijk zijn. Het eindigde met een uitgewerkt stappenplan waar AAE voortvarend mee aan de slag ging. Elektriciteit wordt op bespaard en vergroend. Daarnaast wordt ook vervoer als tweede hotspot aangepakt.

De Milieubarometer bood AAE eerst houvast als basis voor het klimaatneutraalplan. Nu gebruiken ze de Milieubarometer om te volgen of de uitgevoerde maatregelen ook het gewenste effect (50% CO₂-reductie per jaar) opleveren. De CO₂-uitstoot van hun bedrijfsvoering was over 2020/21 90% lager dan over 2018/19 (gebroken boekjaren).

Intussen heeft AAE haar grens verlegd en onderzoekt ze CO₂-uitstoot in de keten. Zoals Quality manager Ingeborg Höld zegt: “Wij onderzoeken wat we kunnen bijdragen aan CO₂-reductie door de machines die we bouwen voor onze klanten zuiniger te maken en hoe we onze supply chain kunnen verduurzamen. Een mooie aanvulling op de interne CO₂-reductie.”

Lees het verhaal over de klimaatneutraalscan die is uitgevoerd door de adviseurs van Stichting Stimular.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

18 juni 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder