Skip to content
Praktijkvoorbeeld

AAE van footprint naar klimaatneutraalplan naar ketenanalyses

In 2018 vroeg een klant van machinefabrikant AAE naar hun CO2‑footprint, maar die hadden ze nog niet. Toen kwam het aanbod van Klimaatplein langs voor een klimaatneutraalscan: een advies hoe AAE klimaatneutraal zou kunnen worden. Daar haakten ze enthousiast op in.

CO2‑footprint

Het begon met het opstellen van een CO2‑footprint (met de Milieubarometer) dit leverde al de mooie eye-opener op dat bijna 80% van hun milieubelasting bestond uit elektriciteit, terwijl bij veel bedrijven aardgas en vervoer bijna net zo belangrijk zijn. Het eindigde met een uitgewerkt stappenplan waar AAE voortvarend mee aan de slag ging. Elektriciteit wordt op bespaard en vergroend. Daarnaast wordt ook vervoer als tweede hotspot aangepakt.

De Milieubarometer bood AAE eerst houvast als basis voor het klimaatneutraalplan. Nu gebruiken ze de Milieubarometer om te volgen of de uitgevoerde maatregelen ook het gewenste effect (50% CO2‑reductie per jaar) opleveren. De CO2‑uitstoot van hun bedrijfsvoering was over 2020/21 90% lager dan over 2018/19 (gebroken boekjaren).

Intussen heeft AAE haar grens verlegd en onderzoekt ze CO2‑uitstoot in de keten. Zoals Quality manager Ingeborg Höld zegt: “Wij onderzoeken wat we kunnen bijdragen aan CO2‑reductie door de machines die we bouwen voor onze klanten zuiniger te maken en hoe we onze supply chain kunnen verduurzamen. Een mooie aanvulling op de interne CO2‑reductie.”

Lees het verhaal over de klimaatneutraalscan die is uitgevoerd door de adviseurs van Stichting Stimular.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Jaarlijkse update CO2-factoren 2024

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Betekenis CO2 en het effect op het klimaat

Als je werkt aan het verduurzamen van je organisatie kun je niet om CO2-reductie heen. Maar wat is de betekenis van CO2, hoe heeft het effect op het klimaat en waarom moeten we onze uitstoot reduceren?

12 januari 2024 / Tips / Lees Verder