Skip to content
Praktijkvoorbeeld

Zeelandia gebruikt de Milieubarometer internationaal

Als internationaal opererend bedrijf is Zeelandia blij met de mogelijkheden die de Milieubarometer biedt om hun milieu-impact te meten en monitoren, ook bij hun vestigingen in het buitenland.

Over Zeelandia

Zeelandia is een internationale producent van grondstoffen voor bakkerijen. Het familiebedrijf bestaat ruim 120 jaar. De hoofdvestiging is in Zierikzee, waar ongeveer 430 medewerkers werken. Daarnaast opereren ze in ruim 30 landen over de hele wereld, met daarbij meerdere vestigingen.

MVO belangrijk fundament

Voor Zeelandia is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen een belangrijk fundament van de bedrijfsvoering. Het is het uitgangspunt voor een duurzame toekomst, niet alleen van hun bedrijf maar ook van de omgeving waar het onderdeel van is.

Ze gebruiken al meerdere jaren de Milieubarometer om hun milieu-impact te monitoren en te managen. In hun MVO-rapportage (CSR-report) gebruikt Zeelandia de grafieken uit de Milieubarometer die voor dat doel zijn omgezet in hun eigen huisstijl.

Internationale input met de Envirometer

In het CSR-report staat de wereldwijde milieu-impact van het bedrijf. De internationale vestigingen van Zeelandia worden aangemoedigd om ook hun milieugegevens in te vullen, zodat er een compleet beeld komt van de impact van het gehele bedrijf. De niet-Nederlandse collega’s switchen hiervoor eenvoudig naar de Engelse vertaling van de Milieubarometer, de Envirometer. Omdat de tool volledig via internet beschikbaar is, kan er wereldwijd gebruik van worden gemaakt.

Groene stroom

2021 was het eerste jaar dat Zeelandia in Nederland 100% gebruik heeft gemaakt van lokaal geproduceerde groene stroom. Dit is goed terug te zien in een afname van de milieubelasting. Het totale energieverbruik van het bedrijf wereldwijd komt voor 53% uit groene stroom. Hiervan wordt nu een klein percentage opgewekt door middel van zonnepanelen op verschillende fabrieken. Het is de bedoeling dat dit de komende jaren toeneemt.

Bron: Royal Zeelandia Group CSR Rapport 2021 Highlights NL

Ongesorteerd afval

Zeelandia is zich bewust van de milieu-impact door voedselverlies in de rest van de keten en andere keteneffecten. Er wordt zorgvuldig gekeken naar het afval. Het totale afval van de Zeelandia fabrieken vertegenwoordigt minder dan 1% van de totale jaarlijkse productie. Het volume van ongesorteerd afval daalde in 2021 naar 14% van alle afval. In 2023 wil Zeelandia dit aandeel reduceren naar minder dan 10%. Gesorteerd afval kan beter worden ingezet voor hergebruik.

Waterstof in plaats van aardgas

De volgende belangrijke verduurzaming van energie wordt de vermindering van het aardgasverbruik. Op Schouwen-Duiveland wordt gebouwd aan een waterstofstation. De waterstof duurzaam wordt geproduceerd met overtollige wind- en zonne-energie. Door de grote industriële stoomketel aan te sluiten op deze waterstofinstallatie kan het aardgasverbruik worden gereduceerd met 550.000 m3 per jaar. De kleinere ketels worden daarna ook aangesloten op het waterstofnetwerk, wanneer die aan vervanging toe zijn.

Dankzij de Envirometer heeft de Corporate organisatie van Zeelandia weer een mooi duurzaamheidverslag kunnen publiceren.
André Gouw, Environmental Assurance Officer Zeelandia
Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

18 juni 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder