Skip to content
Praktijkvoorbeeld

De Haas Maassluis gebruikt Milieubarometer voor ISO 14001 met CO2‑reductiemanagement

Scheepswerf De Haas Maassluis voert al langer het ISO 14001 certificaat. Nu hebben ze met behulp van de Milieubarometer het CO2‑reductiemanagement toegevoegd.

Scheepsbouw volgens modernste eisen van milieu en duurzaamheid

Scheepswerf De Haas Maassluis is gespecialiseerd in de bouw van nieuwe vaartuigen en in het volledige onderhoud, reparatie en renovatie van gespecialiseerde professionele schepen. Op hun site vermeldt de scheepswerf: “Onze drijfveer is om het steeds weer beter te doen”. Ze vinden het dan ook van groot belang om vaartuigen te bouwen die voldoen aan de modernste eisen van milieu en duurzaamheid. Het bedrijf voert al langer het ISO 14001 certificaat, waaraan ze sinds kort CO2-reductiemanagement hebben toegevoegd. Stimular begeleidde De Haas om met behulp van de Milieubarometer de CO2-reductie te meten en onderzoeken en het opstellen van een plan.

CO2‑reductiemanagement binnen ISO 14001

Sinds 2014 houdt Martijn van Gemerden, KAM-coördinator bij De Haas, zich bezig met het certificeren van de werf. In dat jaar behaalde De Haas ISO 9001 en VCA. In de jaren erna breidde dat zich uit naar ISO 14001 en ISO 45001. Sinds kort is bij ISO 14001 CO2-reductiemanagement toegevoegd. Om dit onderdeel goed te inventariseren, riep Martijn de hulp in van Stimular.

Adviseur Marc Herberigs bracht met behulp van de Milieubarometer de CO2-footprint in kaart.

Grote gebruikers overzichtelijk in beeld gebracht

Met de Milieubarometer krijg je overzichtelijk in beeld welke thema’s de grootste CO2-uitstoot en energieverbruik hebben. Ruimteverwarming bleek de belangrijkste energieverbruiker te zijn. Andere grote verbruikers zijn de verlichting en de productieapparatuur. Marc: “Na het opstellen van de CO2-footprint heb ik geholpen met het inventariseren van reductiemaatregelen voor de panden, de processen en het vervoer.”

Alternatief voor de CO2‑Prestatieladder

Martijn “Dat we graag structurele aandacht wilden besteden aan CO2 stond vast, maar we twijfelden tussen ISO 14001 CO2-reductiemanagement en de CO2-Prestatieladder. Deze twee certificaten lijken veel op elkaar. Uiteindelijk hebben we voor ISO gekozen, omdat dit beter aansloot bij onze bestaande managementsystemen en het voor onze opdrachtgevers ook als goed alternatief geldt.” De Milieubarometer kan goed worden ingezet voor beide certificeringen.

Uitdagingen voor komend jaar

Zoals bij veel bedrijven levert de introductie van een nieuw thema uitdagingen op. Martijn: “Ik vind het lastig om collega’s op de werkvloer zover te krijgen om blijvend alert te zijn op energiebesparingen. Hier zal het komend jaar extra aandacht naar uit gaan. Daarnaast breiden we de reikwijdte van het certificaat binnenkort uit naar onze zojuist geopende werf op Heijplaat in Rotterdam.”

Lokale lekkernij

Martijn is onder de indruk van de begeleiding: “Marc heeft me efficiënt en goed begeleid bij het in kaart brengen van de CO2-uitstoot met de Milieubarometer. Ook kan ik bij hem terecht als ik vragen heb over bijvoorbeeld CO2-compensatie. Daarom ben ik langs gegaan op kantoor bij Stimular met onze lokale lekkernij, een doos Tompoezen”.

De Milieubarometer is bij uitstek geschikt als meetinstrument voor het behalen van diverse certificaten

Stimular biedt ondersteuning bij het behalen van duurzaamheidscertificaten zoals bijvoorbeeld de CO2-Prestatieladder en ISO 14001.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Jaarlijkse update CO2-factoren 2024

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder