Skip to content
Nieuwsbericht

15 jaar benchmarken blijft nuttig

Het blijft zinvol om jaarlijks je milieu-impact met andere organisaties te vergelijken. Dat bewijzen de ziekenhuizen die al 15 jaar benchmarken met de Milieubarometer. De voordelen volgens hen: ervaringen uitwisselen, meer inzicht, kostenbesparingen en klankbord voor nieuwe besparingsmaatregelen. Bovendien levert het een branchegemiddelde voor ziekenhuizen op.

branchegemiddelde

Werkgroep

De ziekenhuizen vormen samen de werkgroep monitoring, onderdeel van Milieuplatform Zorgsector. De groep groeit al 15 jaar en bestaat inmiddels uit milieucoördinatoren van 32 ziekenhuizen. Ieder lid berekent jaarlijks haar milieu- en CO2‑impact met de Milieubarometer. De groep vergelijkt de resultaten onderling op een jaarlijkse bijeenkomst. Vervolgens stelt Judith de Bree, duurzaamheidsadviseur van Stichting Stimular, het branchegemiddelde voor ziekenhuizen op.

Blijft interessant

Een aantal van de werkgroepleden is al jarenlang actieve deelnemer. Hildy Treffers: “Tergooi Ziekenhuis gebruikt sinds 2007 de Milieubarometer en ik blijf het interessant vinden om te benchmarken. Je leert zo veel als je goed inzicht hebt in je eigen situatie en luistert naar de oplossingen van anderen uit de werkgroep.”

Kostenbesparing

Een paar jaar terug viel het bij de benchmark op dat er heel grote verschillen waren in de milieu-impact van het afvalwater. Toen de ziekenhuizen onderling hun facturen vergeleken bleek dat niet alle waterzuiveringsbedrijven met dezelfde ‘vervuilingseenheden’ rekenden. Een aantal gebruikte onterecht een te hoge vervuilingseenheid. De milieucoördinatoren hebben het aangekaart wat leidde tot een kostenbesparing voor de ziekenhuizen.

Klimaatdoelen

Volgens de milieucoördinatoren helpt de input van de werkgroep hen om te voldoen aan de gestelde klimaatdoelen en de daarbij horende wet- en regelgeving. Een duurzaamheidsmaatregel uitvoeren in een ziekenhuis is vaak een groot en kostbaar traject. Het is handig om dan concullega’s om input te vragen. Hoe hebben anderen dat gedaan? Wat was de impact daarvan in de Milieubarometer?

Hergebruik pacemakers?

”Wat doen jullie met het afval van afgedane pacemakers?” Een simpele vraag, met een simpel antwoord: “gewoon bij het klein chemisch afval.” Maar dat is eigenlijk verspilling, vertelt één van de werkgroepleden, want een pacemaker zit boordevol waardevolle grondstoffen. Zou hergebruik van onderdelen een duurzamere optie zijn? Die vraag gaat mee om uit te zoeken voor de volgende bijeenkomst.

Zelf aan de slag

Het vergelijken van je milieuresultaten met het branchegemiddelde is voor iedereen een goede manier om besparingsmogelijkheden op te sporen. De Milieubarometer heeft 20 branchegemiddeldes beschikbaar. Vooral als je voor het eerst jouw milieugegevens registreert geeft het veel inzicht. Maak een account aan en vergelijk.

Staat jouw branche er nog niet bij? Stichting Stimular werkt graag met groepen. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Jaarlijkse update CO2-factoren 2024

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder