Skip to content
Nieuwsbericht

Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

De tool, die is bedacht en ontwikkeld door Stichting Stimular , is een belangrijk hulpmiddel en helpt duizenden organisaties bij hun verduurzaming. Binnen Stimular staat de Milieubarometer nog steeds centraal in de dagelijkse werkzaamheden en inmiddels zijn er al meer dan 4000 barometers die actief worden ingezet.

Maar kun je je voorstellen dat zo’n handig hulpmiddel er niet was? Net zoals je smartphone tegenwoordig onmisbaar lijkt is de Milieubarometer bij vele organisaties in hun verduurzamingstraject niet meer weg te denken. Adriaan van Engelen, directeur van Stichting Stimular, blikt samen met ons terug op het prille begin.

Een visuele taal creëren

In de jaren ’90 begon Stimular met projecten gericht op afval- en emissiepreventie. “Op een gegeven moment kregen we veel rapporten. Vanuit die rapporten keken we voornamelijk naar de milieucijfers en kengetallen. Dat was al best goede kennis, maar het communiceerde nog niet lekker.” Tijdens een congres in Zweden kwam Adriaan op het idee om de informatie in grafieken te communiceren. Met dit idee ging hij terug naar Stimular en werd er gewerkt aan de eerste versie van de Milieubarometer. Samen met CE Delft werd een Excel-bestand gecreëerd waarin gegevens werden omgerekend naar grafieken op basis van milieukostenbaten-indicatoren. Zo is de samenwerking met CE Delft begonnen, en die loopt nog tot op de dag van vandaag.

Milieubarometer als Excel

“Toen hadden we een Excel-rekentool en hebben we met 10 bedrijven een project gedaan. Dat was een hartstikke leuk project waarmee we direct de Schiedam Milieuprijs wonnen. Vanaf dat moment hadden we iets in handen waarmee je je verhaal kon ondersteunen.” Sindsdien werd de Milieubarometer steeds breder ingezet.

Van Excel op een floppy naar online tool

De belangrijkste stap van de Milieubarometer was de overgang van een Excel-bestand op een floppy naar een online tool. “Na 500 milieubarometers liepen we ook wel vast met een Excel-bestand dat je verspreidt op een floppy. Het werd steeds lastiger de tool up-to-date te houden voor iedereen. Dus toen zijn we overgegaan naar een online Milieubarometer, wat best spannend was. Want in die tijd was het nog niet gebruikelijk om op internet jouw bedrijfsgegevens in een online tool te zetten.”

Dat was het begin van de tool zoals we die tot op de dag van vandaag kennen. Ook begon hier de samenwerking met DreamSolution , de ontwikkelaar van de software en nog steeds onze vaste partner. “Wij waren een van zijn eerste klanten. Vandaar ook dat we al een hele geschiedenis met elkaar hebben.”

Deze stap zorgde ervoor dat steeds meer organisaties inzicht konden krijgen in hun milieu-impact. In 2007 hebben we daar de CO₂-footprint aan toegevoegd. Stimular was ongeveer de eerste die over CO2 monitoren ging communiceren naar bedrijven en voor de toenmalig Minister President Balkenende reden de CO₂-meter te lanceren.

2500ste gebruiker SS Rotterdam

In 2014 hadden we al 2500 actieve gebruikers, en we mochten niemand minder dan de SS Rotterdam als onze 2500ste gebruiker verwelkomen. Zo hebben we organisaties zoals Verstegen, Blijdorp, Brabantia en vele anderen door de jaren heen geholpen hun milieu-impact inzichtelijk te maken. Niet alleen onze partners, maar ook diverse organisaties die de tool gebruiken zijn er al vanaf het eerste uur bij.

Milieubarometer team 2007

De Milieubarometer heeft zijn succes te danken aan de toegewijde partners, medewerkers en gebruikers. Zonder deze toewijding en ambitie om te werken naar een duurzame toekomst was de Milieubarometer niet zo ver gekomen als dat hij nu is.

Een duurzame toekomst

Hoe kijken we naar de toekomst? Er verandert in korte tijd veel op het gebied van duurzaamheid. Steeds meer wet- en regelgeving zorgt ervoor dat organisaties genoodzaakt zijn stappen te maken. Organisaties gaan steeds serieuzer aan de slag met het monitoren van hun CO₂-footprint en duurzame inzet. Je ziet een trend ontstaan waarin steeds meer opdrachtnemers aan leveranciers vragen dit ook te doen.

We kijken met trots terug op de afgelopen jaren waarin we met het team Stimular een sterke basis hebben gecreëerd met vaste partners en gebruikers die er al vanaf het eerste uur bij zijn.

Blijvend betrouwbaar inzicht

Met onze jarenlange expertise zorgen we ervoor dat de Milieubarometer zich continu ontwikkelt in overeenstemming met wetgeving, certificering en gebruikerswensen. Zo blijven we een betrouwbare tool bieden voor nu en in de toekomst.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Jaarlijkse update CO2-factoren 2024

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder