Skip to content
Nieuwsbericht

Huisartsen en overige eerstelijnszorg aan de slag met de Milieubarometer

De zorg is medeverantwoordelijke voor de milieuvervuiling en klimaatverandering op aarde. Dit leidt ook tot achteruitgang van de gezondheid van mensen. In Nederland draagt de zorg zo al voor 7% bij aan totale CO₂-emissies.

Green Deal Duurzame Zorg

De zorg is medeverantwoordelijke voor de milieuvervuiling en klimaatverandering op aarde. Dit leidt ook tot achteruitgang van de gezondheid van mensen. In Nederland draagt de zorg zo al voor 7% bij aan totale CO₂-emissies.

Sinds 2015 zet de Green Deal Duurzame Zorg het thema milieuvervuiling op de agenda. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zijn sinds 2018 aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg en hebben dit thema voortvarend opgepakt. Samen met Stimular brengen zij in september 2021 het eerste e-boek De Groene Huisartsenpraktijk uit. In september 2023 is tevens de Quick-scan gepubliceerd, een aanvulling op het e-boek om eenvoudig en snel duurzame stappen te zetten

Met de Milieubarometer heeft de huisartsenpraktijk een handig instrument om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO₂-footprint van de praktijk, hoe de praktijk scoort ten opzichte van andere praktijken en welke milieumaatregelen er te overwegen zijn.

Deze aanpak is ook interessant voor tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en andere eerstelijnszorgpraktijken.

Aan de slag

De Milieubarometer is al op maat gemaakt voor huisartsen. Vanaf 2023 kunnen huisartsen die lid zijn bij het NHG en/of de LHV met 30% korting starten met de Milieubarometer en gebruik maken van de helpdesk dankzij de samenwerking met de brancheverenigingen.

De Milieubarometer-adviseur van Stichting Stimular kan de gegevens inzien en behandelt deze vertrouwelijk. In overleg met jou kunnen jouw praktijkgegevens gebruikt worden voor het opstellen van kengetallen voor de huisartsenpraktijk in het algemeen.

In 2022 is een Benchmark opgesteld waarmee je je eigen huisartspraktijk kan vergelijken met andere huisartspraktijken. Doe mee, leer voor jouw praktijk en help gelijk je collega’s met de gemiddelde milieuscores voor grote en kleine huisartsenpraktijken.

Voordat je start met het invullen van de Milieubarometer verzamel je eerst gegevens over bijvoorbeeld elektriciteits- en waterverbruik. Een handige gegevenslijst geeft je een overzicht van de benodigde gegevens. In de beknopte handleiding vind je informatie hoe je de Milieubarometer gebruikt. De gegevenslijst en de handleiding voor de Milieubarometer vind je hier.

Lees meer over het branchegemiddelde voor huisartsenpraktijken

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Nieuwe scope 3 features

Steeds meer organisaties krijgen de vraag om naast scope 1 en 2 ook hun scope 3 uitstoot in kaart te brengen. Met de nieuwe features van de Milieubarometer kan je scope 3 nauwkeuriger invullen en de resultaten presenteren volgens de regels van het GHG-Protocol, de CSRD en de CO2-Prestatieladder.

28 augustus 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Van Excel tot hoogwaardige CO₂- en milieumonitoringtool

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

18 juni 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Milieubarometer en rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

15 mei 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder