Skip to content
Nieuwsbericht

Huisartsen en overige eerstelijnszorg aan de slag met de Milieubarometer

De zorg is medeverantwoordelijke voor de milieuvervuiling en klimaatverandering op aarde. Dit leidt ook tot achteruitgang van de gezondheid van mensen. In Nederland draagt de zorg zo al voor 7% bij aan totale CO2‑emissies.

Green Deal Duurzame Zorg

De zorg is medeverantwoordelijke voor de milieuvervuiling en klimaatverandering op aarde. Dit leidt ook tot achteruitgang van de gezondheid van mensen. In Nederland draagt de zorg zo al voor 7% bij aan totale CO2‑emissies.

Sinds 2015 zet de Green Deal Duurzame Zorg het thema milieuvervuiling op de agenda. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zijn sinds 2018 aangesloten bij de Green Deal Duurzame Zorg en hebben dit thema voortvarend opgepakt. Samen met Stimular brengen zij in september 2021 het eerste e-boek De Groene Huisartsenpraktijk uit. In september 2023 is tevens de Quick-scan gepubliceerd, een aanvulling op het e-boek om eenvoudig en snel duurzame stappen te zetten

Met de Milieubarometer heeft de huisartsenpraktijk een handig instrument om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO2‑footprint van de praktijk, hoe de praktijk scoort ten opzichte van andere praktijken en welke milieumaatregelen er te overwegen zijn.

Deze aanpak is ook interessant voor tandartsen, apothekers, fysiotherapeuten en andere eerstelijnszorgpraktijken.

Aan de slag

De Milieubarometer is al op maat gemaakt voor huisartsen. Vanaf 2023 kunnen huisartsen die lid zijn bij het NHG en/of de LHV met 30% korting starten met de Milieubarometer en gebruik maken van de helpdesk dankzij de samenwerking met de brancheverenigingen.

De Milieubarometer-adviseur van Stichting Stimular kan de gegevens inzien en behandelt deze vertrouwelijk. In overleg met jou kunnen jouw praktijkgegevens gebruikt worden voor het opstellen van kengetallen voor de huisartsenpraktijk in het algemeen.

In 2022 is een Benchmark opgesteld waarmee je je eigen huisartspraktijk kan vergelijken met andere huisartspraktijken. Doe mee, leer voor jouw praktijk en help gelijk je collega’s met de gemiddelde milieuscores voor grote en kleine huisartsenpraktijken.

Voordat je start met het invullen van de Milieubarometer verzamel je eerst gegevens over bijvoorbeeld elektriciteits- en waterverbruik. Een handige gegevenslijst geeft je een overzicht van de benodigde gegevens. In de beknopte handleiding vind je informatie hoe je de Milieubarometer gebruikt. De gegevenslijst en de handleiding voor de Milieubarometer vind je hier.

Lees meer over het branchegemiddelde voor huisartsenpraktijken

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Jaarlijkse update CO2-factoren 2024

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Betekenis CO2 en het effect op het klimaat

Als je werkt aan het verduurzamen van je organisatie kun je niet om CO2-reductie heen. Maar wat is de betekenis van CO2, hoe heeft het effect op het klimaat en waarom moeten we onze uitstoot reduceren?

12 januari 2024 / Tips / Lees Verder