Nieuws

In dit artikel gaan we in gesprek met Tania Oudegeest, Senior adviseur Duurzaamheid en Natuurbehoud bij Diergaarde Blijdorp, Rotterdam. We zoomen in op de duurzaamheidsambities van Blijdorp, hoe de Milieubarometer daar al zo’n 20 jaar mee heeft geholpen, en welke uitdagingen er in de toekomst liggen.

5 februari 2025 vond de jaarlijkse update plaats van de CO₂‑emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 20 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

Met de nieuwe CSRD-tabel in de Milieubarometer rapporteer je eenvoudig over de uitstoot van broeikasgassen, het energieverbruik en de energiemix conform de eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel gaan we in gesprek met een van onze externe adviseurs, Jaap de Vries, die al jarenlang met de Milieubarometer werkt en een officiële Milieubarometer-adviseur is.

Ziekenhuizen, ouderenzorgorganisaties, ggz-instellingen en gehandicaptenzorgorganisaties deelden hun milieugegevens in de Milieubarometer waarna nieuwe gemiddelden vastgesteld zijn. De benchmark gaat over het jaar 2023, het eerste volledig covidvrije jaar in de zorg en daarmee een belangrijk ijkpunt in de monitoring van de footprint. Voor het opstellen van de benchmark is samengewerkt met Milieuplatform Zorg.

De rapportage van broeikasgasemissies en energieverbruik in de Milieubarometer voldoet aan het Greenhouse Gas (GHG)-Protocol en de ESRS-rapportage-eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Een belangrijk onderdeel is de berekening van scope 2 op twee manieren, de locationbased en de marketbased benadering.

Wat is de C02-voetafdruk van mijn apotheek, vroeg openbaar apotheker Iris Zuydgeest zich af. Ze nam expert Emily Dowdalls in de arm en samen gingen ze na welke activiteiten in de apotheek ‘materieel’ genoeg zijn om mee te tellen in een emissiecalculatie. Ondanks het missen van gegevens over geneesmiddelen lukte het de orde van grootte van de uitstoot in kaart te brengen. “Ik moedig collega’s graag aan dit voorbeeld te volgen.”

Als wetenschappelijke basis voor CO₂‑footprinting dient het internationale Greenhouse Gas Protocol (GHG-Protocol). Deze schrijft voor dat bedrijven hun emissies in drie scopes rapporteren. Stimular-adviseur Marc Herberigs licht in dit blog de drie scopes toe. Wat betekenen deze en hoe kan je hier als ondernemer op acteren en over rapporteren?

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In deze jubileumartikelen duiken we in de geschiedenis, leren we meer over de waardevolle stappen die gebruikers hebben gezet, en delen we onze jarenlange kennis. In dit artikel leren we meer over hoe het Tergooi MC de Milieubarometer inzet sinds 2007.

Steeds meer organisaties krijgen de vraag om naast scope 1 en 2 ook hun scope 3 uitstoot in kaart te brengen. Met de nieuwe features van de Milieubarometer kan je scope 3 nauwkeuriger invullen en de resultaten presenteren volgens de regels van het GHG-Protocol, de CSRD en de CO₂‑Prestatieladder.

Dit jaar bestaat de Milieubarometer maar liefst 25 jaar. Dat is wel een feestje waard! In dit artikel gaan we terug naar het ontstaan van de Milieubarometer en hoe de tool zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

Halverwege dit jaar gaat de rapportageverplichting voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Veel bedrijven en organisaties monitoren hun zakelijk verkeer en woon-werkverkeer al in de Milieubarometer. Maar wat houdt WPM precies in?

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO₂‑emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

Als je werkt aan het verduurzamen van je organisatie kun je niet om CO₂‑reductie heen. Maar wat is de betekenis van CO₂, hoe heeft het effect op het klimaat en waarom moeten we onze uitstoot reduceren?

Als huurder heb je niet altijd direct toegang tot gegevens die nodig zijn om het juiste inzicht te krijgen op je milieu-impact of om de Milieubarometer in te vullen. Stimular krijgt er regelmatig vragen over van kleinere organisaties die (een deel van) een pand huren. Adviseur Carmen Cosijn deelt graag passende tips.

De Milieubarometer heeft weer een actueel branchegemiddelde voor woningbouwcorporaties en kantoren. Dit nieuwe branchegemiddelde is gebaseerd op cijfers uit 2022. Als kantoororganisatie kun je de milieu-impact van jouw organisatie hiermee vergelijken.

Het meten en monitoren van CO₂‑emissies is onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage voor grotere bedrijven op basis van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Bezig met duurzaam ondernemen, SDG’s , ESG of MVO? Deze begrippen worden tastbaarder als je bijpassende duurzaamheidsdoelstellingen formuleert. De volgende tien tips helpen je snel op weg naar een set bruikbare duurzaamheidsdoelen.

Het is mogelijk dat CO₂‑factoren worden geactualiseerd. In dit artikel delen we 8 tips waar je rekening mee moet houden en laten we zien hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Organisaties met meerdere barometers hebben nu ook standaard gratis een sombarometer waarmee je automatisch kunt optellen tot een totale footprint.

Marije Boersma, zelfstandig adviseur CO₂‑reductie, schreef een blog over hoe zij als zzp-er de Milieubarometer gebruikt om inzicht te krijgen in de footprint van haar eigen bedrijf.

Strategisch ICT adviesbureau Verdonck Klooster & Associates schreef een blog over hun CO₂‑footprint, besparingsmaatregelen en de stappen naar klimaatneutraal.

Met de Envirometer, de Engelstalige versie van de Milieubarometer, kan Zeelandia de milieugegevens ophalen van hun internationale vestigingen voor een volledige CSR rapportage.

20 januari 2023 vond de jaarlijkse update plaats van de CO₂‑emissiefactoren op co2emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen zijn op 26 januari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

Huisartsen kunnen in 2023 met 30% korting aan de slag met de Milieubarometer. Dit handige instrument helpt om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO₂‑footprint van de praktijk. Hiermee kunnen doelgericht milieumaatregelen worden geselecteerd en uitgevoerd.

Hoftijzer Vastgoedonderhoud, het oudste schildersbedrijf van Rotterdam, zijn sinds 2 jaar voortvarend aan de slag om op meerdere vlakken te verduurzamen. Ze gebruiken de Milieubarometer om hun vorderingen in beeld te brengen.

Scheepswerf De Haas Maassluis voert al langer het ISO 14001 certificaat. Nu hebben ze met behulp van de Milieubarometer het CO₂‑reductiemanagement toegevoegd.
Met de Milieubarometer van Stichting Stimular monitoren en managen inmiddels ruim 1600 bedrijven en organisaties hun CO₂‑footprint met jaarlijkse rapporten. En dat doen we zelf ook natuurlijk. Hoe staat het met onze eigen milieu-impact?

Roman Griffijn, huisvestingsadviseur bij Building for Tomorrow, schreef deze blog over hoe zij hun CO₂‑uitstoot enorm wisten te reduceren met onder andere een focus op zakelijk verkeer.

Tandartsen kunnen vanaf nu aan de slag met de Milieubarometer. Met de Milieubarometer hebben ze een handig instrument om snel inzicht te krijgen in de milieuprestatie en CO₂‑footprint van de praktijk. Ook welke milieumaatregelen te overwegen zijn.

Steeds meer bedrijven en organisaties uit alle branches weten de Milieubarometer te vinden als onmisbaar hulpmiddel op hun weg naar verduurzaming.

Wim Amels, partnerships coördinator bij de VPRO, geeft in een persoonlijk blog zijn kijk op het vergroeningspad dat de VPRO bewandelt op weg naar klimaatneutraal.

In lijn met internationale afspraken geldt teruggeleverde groene stroom nu ook in de Milieubarometer niet meer als een aftrekpost voor de CO₂‑footprint. Deze wijziging is relevant voor Milieubarometergebruikers die door zonnepanelen stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Elk half jaar rapporteert het bedrijf over de CO₂‑footprint van de organisatie met de Milieubarometer. Jacqueline den Braber, Manager Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu (KAM): “Met de doelgrafieken en een rapportageformat maak ik het verslag in een handomdraai”.

Half januari 2022 vond de jaarlijkse update plaats van de CO₂‑emissiefactoren op co2emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen zijn al doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

Wat doet AAE met de Milieubarometer? Het handige hulpmiddel speelt een rol van betekenis in de verduurzamingsontwikkeling bij AAE. Het begon met een CO₂‑footprint, vervolgens een klimaatneutraalplan en inmiddels onderzoekt de machinefabrikant CO₂‑uitstoot in de keten.

Voor het derde jaar hebben woningcorporaties de milieu-impact van hun eigen kantoren bepaald. Deze is in 2020 ruim 40% lager dan in 2019. Medewerkers werkten door de corona-maatregelen merendeels thuis.

Op 22 januari 2021 vond de jaarlijkse update plaats van de CO₂‑emissiefactoren op co2emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen zijn al doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers die hun CO₂‑footprint analyseren is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

Regelmatig krijgen we de vraag: “onze organisatie heeft meer dan 60 locaties, kan ik dan de Milieubarometer gebruiken?” Ja, dat kan zeker, maar het is dan niet altijd nodig om iedere locatie apart te monitoren. In dit artikel vind je onze gouden tips en inspirerende praktijkvoorbeelden van drie grote instellingen.

Het blijft zinvol om jaarlijks je milieu-impact met andere organisaties te vergelijken. Dat bewijzen de ziekenhuizen die al 15 jaar benchmarken met de Milieubarometer. De voordelen volgens hen: ervaringen uitwisselen, meer inzicht, kostenbesparingen en klankbord voor nieuwe besparingsmaatregelen.

Wat doen organisaties met de Milieubarometer? Die vraag beantwoorden we in een serie praktijkverhalen. Het Nationale Theater is als eerste aan de beurt. Het Nationale Theater heeft zeven locaties: vijf theaters, een decoropslag en een reizend toneelgezelschap. Jeroen Feelders, Hoofd Facilitair, vult de milieugegevens jaarlijks in. Op de vraag “welke grafiek is het leukst om te delen?” begint hij vol enthousiasme te vertellen.

Stichting Stimular heeft de milieuscore en kengetallen voor hotels bepaald.
In de Milieubarometer wordt afval meegenomen vanuit het perspectief van de Circulaire Economie. Hoe meer er wordt hergebruikt, hoe lager de milieubelasting. Afval is daarom niet zichtbaar in de CO₂‑meter en in de CO₂‑footprint. Dit omdat we vinden dat afval, niet los van grondstoffen, vanuit een CO₂‑perspectief bekeken kan worden.

Op basis van 33 zwembaden zijn de gemiddelde milieuscore en kengetallen voor binnenbaden, combibaden, multifunctionele accommodaties en buitenbaden beschikbaar. Een selectie van de uitkomsten vind je hier op de milieubarometerwebsite.