Overzicht van wijzigingen in de Milieubarometer
Maart 2023
- Nieuw kengetal: totaal bedrijfsafval/vloeroppervlak
- Nieuw bij compensatie: Groene stroom (ingekochte GVO’s). Hiermee kun je groene stroom opnemen naast je CO2-footprint. Het is dan zichtbaar als compensatie / Carbon Financial Instrument (verplicht voor een footprint conform ISO 14064).
- Nieuw item bij elektriciteit: Elektriciteitsgebruik externe datacenters (marktmix) voor organisaties die hun data buiten de deur laten hosten. (Dit is een scope 3 emissie)
Februari 2023
- Kengetallen ‘CO2-uitstoot goederenvervoer wagenpark’ zijn aangepast: elektrische voertuigen tellen nu ook mee. Je vind deze kengetallen in de rubriek CO2-Prestatieladder.
- Correctie: de scope-indeling van waterstof is gewijzigd van scope 1 naar scope 2. De CO2-uitstoot van waterstof komt vrij bij de productie, niet bij het eindgebruik.
- Nieuwe koudemiddelen bij emissies:
- R245fa
- R1233zd
- Nieuwe functie: Sombarometer voor iedereen met meer dan één Milieubarometer. De eerste sombarometer is inbegrepen in je abonnement. Je vind hem onder beheer barometers in de linker kantlijn. HELP toelichting.
- Bij zakelijk verkeer is “Elektrische auto’s (kWh)” hernoemd naar “Elektrische auto’s (laden op de zaak)”. We hopen dat dat het verschil met laadpassen en thuisladen verheldert.
Januari 2023
- Vrijdag 27 januari zijn de CO2-factoren in de Milieubarometer aangepast conform de wijzigingen op CO2-emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen betreffen 2023 en verder, er zijn geen CO2-emissiefactoren met terugwerkende kracht aangepast. Alle wijzigingen staan hier: lijst met wijzigingen. Hier vind je de toelichting op de belangrijkste wijzigingen
December 2022
- Nieuw kengetal beschikbaar bij het thema gebouwgebonden energie: WEii = Werkelijke Energie intensiteits indicator. Met de WEii kan je beoordelen hoe efficiënt je gebouw is en of je gebouw al Paris Proof is. Lees verder bij WEii
November 2022
- Nieuw: branchegemiddelde voor huisartsenpraktijken, gebaseerd op data van 18 huisartsenpraktijken.
Oktober 2022
- Toegevoegd bij bedrijfsafval: Koffiedik
- Uitbreiding kengetallen voor de CO2-uitstoot van scope 1&2, 2 en 3. Ze zijn nu allemaal beschikbaar per fte, per omzet en per productieomvang (1, 2 en 3). Je kunt ze via finetuning toevoegen onder “CO2 en Compensatie”. Jouw keuzelijst bij de kengetallen sluit aan bij de bedrijfsgegevens die je bij invullen aan hebt staan.
- Ziekenhuizen: er is een nieuw branchegemiddelde beschikbaar in de Milieubarometer, gebaseerd op data van 36 ziekenhuizen over 2021. Dit vervangt het gemiddelde uit 2019. Een artikel over het nieuwe gemiddelde komt in november 2022.
- Nieuw: snelwisselfunctie om in een ander jaar hetzelfde milieugegeven in te vullen. Met het knopje rechtsboven op het invulscherm tover je aan de rechterkant een menu tevoorschijn waarmee je een ander jaar (in dezelfde of in een andere barometer) selecteert. Je blijft hiermee in hetzelfde milieugegeven. Extra handig als je maandwaarden aan het invullen bent voor meer barometers.
- Verbeterd: Bij beheer van gebruikers kun je nu op twee manieren kijken en beheren:
- per barometer: welke gebruikers
- per gebruiker: welke barometers
- Verbeterd: Bij beheer van labels kun je nu op twee manieren kijken en beheren:
- per barometer: welke labels
- per label: welke barometers
- Voor gebruikers met kopie-jaren: Als je in de groene balk een kopiejaar (niet-primair jaar) selecteert toont de kengetallentabel nu alle kopiejaren (en alle primaire jaren). Voorheen zag je maar één kopiejaar tegelijk.
September 2022
- Ook de milieugrafiek heeft nu een legenda met tabel eronder, zoals die al beschikbaar was bij de CO2-grafiek.
- Je kunt nu direct switchen tussen CO2- en Milieugrafiek via het knopje rechtsboven (net als in de powertool).
- Kengetallen toegevoegd voor CO2-uitstoot scope 3 per omzet, per productieomvang 1 & 2.
Let op: deze scope 3 telt alle barometeritems mee die vallen onder scope 3, maar dat is (meestal) maar een deel van een complete scope 3 analyse.
Augustus 2022
- API-koppeling met energieportal ErbisOne beschikbaar. In ErbisOne kun je koppelingen met de Milieubarometer laten instellen waarmee de energiedata maandelijks worden geïmporteerd.
- Nieuw branchegemiddelde beschikbaar voor woningbouwcorporaties.
- Nieuw branchegemiddelde beschikbaar voor kantoren (op basis van de kantoren van woningbouwcorporaties).
- Bij Mobiele werktuigen is elektriciteit als ‘brandstof’ toegevoegd.
- Naast CO2-uitstoot wordt er regelmatig gevraagd naar energieverbruik (MJ of kWh) van gebouwen of juist van vervoer. Voor vervoer zijn diverse energie-kentallen beschikbaar (kengetallen voeg je toe via finetuning):
- energieverbruiken per type brandstof (diesel, benzine, elektrisch etc.)
- energieverbruik per vervoerscategorie (mobiele werktuigen, zakelijk, goederen, personenvervoer).
- energieverbruik vervoer totaal (excl woon-werkverkeer, openbaar vervoer en uitbesteed vervoer)
- Bij Brandstof & Warmte zijn drie items toegevoegd:
- Houtblokken in buitenvuur/open haard
- Waterstof voor warmte (grijs)
- Waterstof voor warmte (groen)
Juli 2022
- Extra: Besmet afval (van verpleging van covid, noro, mrsa patienten), een vorm van Specifiek Ziekenhuis afval, kan nu apart geregistreerd worden.
- Afval “Plastic – bekertjes” heet nu “Bekertjes (plastic of karton)” omdat kartonnen bekertjes nu gangbaar zijn en de afvalverwerking vergelijkbaar is. Per 2023 is gescheiden inzameling van wegwerpbekertjes verplicht.
juni 2022
- Nieuwe meerjaren-maandgrafiek! Bij invullen van maandwaarden kun je snel zien of je maandwaarde hoger of lager is dan vorig jaar. Voorkomt fouten en maakt analyseren makkelijker.
- tip: Vernieuwde versie themagrafieken (bv Milieugrafiek bedrijfsafval of CO2-grafiek zakelijk verkeer). Van donker naar licht verlopende kleurschalen en items op volgorde van milieubelasting.
- Ook de legenda onder de CO2-grafiek is verbeterd (uitlijning op de komma).
- Help-tabel met jaarlijkse reductie-% om in 2030 op 50% of 55% reductie uit te komen is uitgebreid met 60%-reductie.
- Voor buitenlandse vestigingen en/of gebruikers van hoogcalorisch gas: aardgas met een andere energie-inhoud dan ons laagcalorische aardgas kan je nu invullen in MWh of kWh. Daarmee corrigeer je ook de CO2-uitstoot.
- De kengetallen ‘CO2 emissie zakelijk verkeer met (lease)wagenpark per …’ (onder het kopje ‘CO2-Prestatieladder’) zijn aangevuld met de CO2-uitstoot van het elektrische wagenpark.
Mei 2022
- Bij Bedrijfsafval toegevoegd:
- Emballage tbv hergebruik: Kratten, IBC Containers, Kunststof vaten, Metalen vaten, Jerrycans.
- Steenachtige afvalstromen: gips, beton (in aanvulling op bestaande stromen zoals schoon puin en kalkzandsteen)
- tapijt
April 2022
- LET OP Op 29 april is de CO2-factor van teruggeleverde stroom met terugwerkende kracht gewijzigd naar 0g CO2/kWh. Lees de toelichting en ons advies hoe ermee om te gaan.
- Kengetal toegevoegd: CO2-footprint uitgedrukt in het aantal bomen dat nodig is om de CO2-uitstoot te compenseren.
- Verweesde openbare CO2-footprints (barometer of jaartal bestaat niet meer) kun je nu ook verwijderen.
- Een gebruiker met ‘alle rechten’ kan nu ook MVO-gegevens toevoegen en MVO-gegevens wijzigen tenzij het gegeven in gebruik is in een barometer waar de gebruiker geen rechten op heeft.
- Je kunt een doel op een MVO gegeven nu ook ‘normaliseren’. Voorbeeld: Kies als MVO gegeven het aantal stageweken en stel het aantal stageweken per fte in als doel.
- Het optellen van maandwaarden bij MVO-gegevens kan nu in drie smaken:
- normaal,
- zoals fte (maanden middelen, maar locaties optellen)
- zoals % en rapportcijfers (maanden middelen en locaties middelen)
- De naam van “grondstoffen 1 t/m 20” is nu aanpasbaar (voorheen alleen de eenheid).
- Kengetallen toegevoegd voor grondstoffen/medewerker en grondstoffen/productieomvang.
Maart 2022
- Bij barometer-beheer kun je per barometer instellen hoe de rapport-titel wordt samengesteld op basis van Organisatienaam en Barometertitel. Als je een grafiek download pakt hij nu ook deze titel-instelling.
- Het label-filter (in de groene bovenbalk) wordt nu ook toegepast bij beheer barometers. Handig voor abonnementen met veel barometers.
Februari 2022
- Toegevoegde items:
- Doorgeleverde stroom (groen en grijs). Hiermee kun je je ingekochte stroom corrigeren voor de stroom die je doorlevert aan huurders, extern geëxploiteerde laadpalen of walstroom voor derden.
- Ingekochte warmte en koude uit een externe WKO die op 100% Groene stroom draait.
- Toegevoegde kengetallen:
- CO2 emissie scope 3 (sommeert de scope 3 emissies die in de Milieubarometer zijn ingevuld)
- Zakelijke vliegkilometers/medewerker
- Koude/vloeroppervlak
- Diverse kengetallen voor afval en brandstof gerelateerd aan productieomvang-3.
- Gebruikers kunnen nu zelf de titel van ‘productieomvang’ aanpassen (via finetuning). Tot nu toe kon een gebruiker alleen de eenheid aanpassen.
- Navigatie tussen doelgrafiek & doel aanpassen & doelenoverzicht is verbeterd.
- Onder iedere doelgrafiek staat nu de link naar het doelenoverzicht.
- Vanuit het doelenoverzicht kun je nu direct naar “doel aanpassen” via het doelicoontje voor het doel. Dat scheelt een stap.
- Toegevoegd: GTL (gas-to-liquid diesel gemaakt uit aardgas) voor drie items:
- bij zakelijk verkeer: bestelwagen
- bij goederenvervoer: bestelwagen en vrachtwagen
- Door de gebruiker aangepaste titels en eenheden van grondstoffen worden nu automatisch in de kengetallen toegepast
- 2FA (2 Factor Authentication) oftewel tweestapsverificatie is beschikbaar. Hiermee kun je je account extra beveiligen. Je kunt dit aanzetten via je gebruikersprofiel (icoon rechtsboven). Je kunt het niet afdwingen voor medegebruikers.
- De finetuning toont nu welke eenheden beschikbaar zijn voor het invullen van een item, zoals voor warmte: GJ | kWh | m3 gas eq. Dat maakt het selecteren van items makkelijker.
- De grafieken in de powertool kun je nu sorteren op jaartal of op barometer. Zodat hetzij alle vestigingen per jaar bij elkaar staan of juist alle jaren per vestiging. Je vind deze keuze linksboven in de powertool.
- Ook op een paar andere punten is het selectiemenu van de powertool verbeterd.
- Ongesorteerd bedrijfsafval heeft een extra omrekenfactor van m3 naar kg van 90 kg/m3. Dit is gebaseerd op de ervaring van afvalinzamelaars. Ons advies is om deze factor te gebruiken en oude jaren aan te passen. De factor 150 kg/m3 kun je gebruiken als er veel GFT of ander zwaar afval in het restafval zit en je containers altijd vol zijn.
Januari 2022
- Vrijdag 22 januari zijn de CO2-factoren in de Milieubarometer aangepast conform de wijzigingen op CO2-emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen betreffen 2022 en verder, er zijn geen CO2-emissiefactoren met terugwerkende kracht aangepast. Alle wijzigingen staan hier: lijst met wijzigingen.
- Ingekochte warmte is nu één item: “Warmte uit warmtenet” We hebben hiervoor “Warmte (uit STEG)” hernoemd; dit was het meest in gebruik en de default bij onbekende warmtebron. De CO2- en milieuscore zijn gebaseerd op de Nederlandse warmtenet mix. Achter de oude warmte items staat nu “in gebruik tot 2021”. We raden aan om deze over te zetten naar “Warmte uit warmtenet”.
- Toegevoegd (onder emissies) zeven koudemiddelen: R407f, R438a, R452a, R290, R600 (=Butaan), R600a (=Isobutaan), R601a (= Isopentaan).
- Verbetering: Bij het wisselen van taal worden alle teksten in het PDF-rapport meevertaald behalve de door de gebruiker geschreven teksten zoals de inleiding en toelichtingen op de doelgrafieken.
December 2021
- In je PDF rapporten kun je onder de doelgrafieken twee regels met de meet- en doel-waarden tonen (instellen via finetuning rapportformat).
- Grafieken die je download hebben nu een leesbare naam zoals “Stimular 2020 – CO2 – Cirkelgrafiek.png” ipv: “chart.png”
- De cijfers in de legenda-tabel onder de CO2-grafiek worden nu op twee cijfers significant afgerond ipv op drie, dat maakt die tabel leesbaarder.
- Toegevoegd ‘diesel in HVO-diesel mix’ ten behoeve van voertuigen die HVO-diesel mengsels tanken zoals HVO30 of HVO50. Beschikbaar voor zakelijk verkeer (personenauto’s), goederenvervoer (bestelwagens en vrachtwagens) en mobiele werktuigen.
- De optie om een doelperiode in te stellen is logischer gemaakt. Je kunt een startjaar = referentiejaar instellen en eventueel jaren verbergen.
- In het bolletjesoverzicht staan nu ook de bolletjes van MVO-gegevens (deze ontbraken tot nu toe in dit overzicht van hoe ver je bent met invullen).
- Doelengrafieken van halve jaren hebben nu een vloeiend verlopende doellijn in plaats van een trappetje.
November 2021
- Door de nieuwe PDF rapportagetool zijn een paar functies overbodig geworden en verwijderd:
- De jaar-splitsfunctie. Je hoeft jaren niet meer stuk-voor-stuk te splitsen om halfjaar of kwartaalgrafieken te maken. Je kunt gewoon het [jaar] knopje rechtsboven gebruiken.
- De verouderde PDF-download van het doelenoverzicht. Deze is verwerkt in de nieuwe PDF rapportagetool.
Oktober 2021
- Hoera! De nieuwe PDF-rapportagetool is er.
- De barometer start met vijf rapportformats die je kunt finetunen.
- Met “opslaan als …” kun je ook je eigen rapportformats toevoegen.
- Ook doelengrafieken en doelendashboard en grafieken.
- Vier kengetallen toegevoegd voor “CO2-emissies scope 1+2” ten behoeve van Science Based Targets: 1. absoluut, 2. per fte, 3. per omzet 4. per productieomvang.
- Kengetallen CO2-uitstoot per thema verwijderd. De (nieuwe) CO2-grafieken per thema geven namelijk dezelfde informatie en kun je ook voorzien van een doel.
September 2021
- Het kengetal “Totale CO2 emissie vertaald naar autokilometer” is verbeterd. Hij rekent nu met de CO2-factor (CO2/km) van het betreffende jaar ipv één CO2-factor voor alle jaren. De uitkomsten zijn hierdoor wel wat gewijzigd.
Juli 2021
- Toegevoegd bij Mobiele werktuigen: ‘diesel in HVO-dieselmengsel’. Daarmee kunnen mengsels van HVO en fossiele diesel (HVO20/HVO30/HVO50) correct worden geregistreerd.
Mei 2021
- Sinds december 2020 telt aardgas ongeveer 11% zwaarder mee in de kengetallen voor gebouwgebonden energie. Dat komt omdat nu de energieinhoud op bovenwaarde (35,17 MJ/m3) ipv op onderwaarde (31,65 MJ/m3) wordt gebruikt. Dat is in lijn met NEN 7120 en andere berekeningen van gebouwgebonden energie. Deze aanpassing geldt voor alle jaren. Dit was per ongeluk niet eerder in de wijzigingen vermeld.
- Toegevoegd bij Bedrijfsafval: Matrassen (omdat die tegenwoordig gescheiden ingezameld en verwerkt kunnen worden) bijvoorbeeld bij ziekenhuizen, zorginstellingen, hotels.
- Toegevoegd als nieuwe branche: eerstelijns zorg (huisartsen, tandartsen etc). Hiervoor is de voorselectie van invulgegevens, maatregelen en kengetallen gemaakt.
- Toegevoegd bij Gevaarlijk afval: Medisch afval (ten behoeve van eerstelijns zorg)
- Toegevoegd bij Kengetallen: Zakelijke kilometers (km plus liters en kWh omgerekend naar km)
- Toegevoegd bij Emissies: drie anesthetica (verdovingsmiddelen) die in ziekenhuizen worden toegepast en bijdragen aan het broeikaseffect.
April 2021
In de nieuwe Milieubarometer:
- Je kunt je doelenlijst nu op volgorde zetten en voorzien van tussenkopjes.
- Je kunt je doelenlijst downloaden als PDF (vormgeving nog conform de MVO-balans)
- In de doelgrafieken de rode bolletjes driehoekjes geworden (tbv kleurenblinden)
- Daarnaast zijn er een heleboel kleinere bugjes gerepareerd en verbeteringen doorgevoerd.
Hoera! Sinds 9 april 2021 zijn we over naar de nieuwe Milieubarometer. Topfeatures:
- Geheel vernieuwde lay-out met mooiere grafieken en logischer navigatie.
- Doel-grafieken en doelen-dashboard. (= integratie van de MVO-balans)
- Zonder moeite switchen tussen hele en halve jaren.
- Lees meer in de HELP.
maart 2021
In de nieuwe Milieubarometer:
- Je kunt uitkomsten (grafieken, kengetallen, CO2-footprints) bekijken per halfjaar (of kwartaal of tertiaal). Per barometer kun je de periode instellen. Makkelijker dan in de oude barometer want je hoeft niet eerst je jaar te splitsen.
- De grafiek-legenda’s zijn sterk verbeterd: leesbaarder, uitklapbaar en bij de download van de CO2-grafiek kun je kiezen uit twee vormen.
- Daarnaast zijn er een heleboel kleinere bugjes gerepareerd en verbeteringen doorgevoerd.
februari 2021
- Toegevoegd bij Goederenvervoer:
- Vrachtwagen op LNG
- Uitbesteed wegvervoer in liters diesel
- Toegevoegd bij Zakelijk verkeer:
- Internationale treinreizen
- ’Bus+tram+metro’ (voor als dat in het reisoverzicht één categorie is)
- Vliegtuig (in liters kerosine)
januari 2021
- 25-29 januari: update van Milieu- en CO2-factoren, een deel met terugwerkende kracht tot 2015. Lees het artikel over de wijzigingen.
- Verbetering kengetal ‘Aandeel OV+fiets+lopen’ Behalve “Openbaar vervoer mix” tellen nu ook de specifiekere invulitems bus, metro, tram en trein mee.
- Verbetering kengetal ‘Secundair energiegebruik’ , hier zat een kleine omrekeningsfout in.
- Nieuwe features in Milieubarometer 2021
- grafieken downloaden als PNG-plaatje, PDF of HTML. (Goede legenda bij staafgrafiek komt nog)
- Doel instelbaar terwijl je het effect op de doelgrafiek ziet.
- Doelwaardes zijn nu per jaar instelbaar als je wil afwijken van een rechte lijn.
- De kengetallentabel is kantelbaar
- Met het knopje links kun je kengetallentabel in één keer kopiëren.
2020
december 2020
- De kengetallen “gebouwgebonden energie” zijn herberekend omdat voor aardgas nu de energieinhoud op bovenwaarde wordt gebruikt in plaats van op onderwaarde. 1 m3 gas telt nu mee als 0.03517 MJ/m3 in plaats van 0.03165 MJ/m3. Dit is onder andere in lijn met NEN-ISO 13602-2.
Op 3 december zijn diverse verbeteringen in Milieubarometer 2021 gepubliceerd.
- Rapportfuncties en andere downloads beschikbaar
- lay-out kengetallen tabel verbeterd,
- bij kengetallen kolom-rij verwisselfunctie toegevoegd
- in alle lege vakjes in je invulscherm dezelfde waarde invullen: gebruik alt + shft + =
- in alle lege vakjes in je invulscherm nul invullen: gebruik alt + shft + 0
- andere kleine verbeteringen
november 2020
- Sinds 20 november is (een voorproef van) de nieuwe Milieubarometer online. Na inloggen kun je bovenaan de pagina doorklikken naar de nieuwe versie (en eventueel weer terug).
- Milieubarometer 2021 wordt de komende weken verder gecompleteerd, diverse functies ontbreken nog.
- Wat aanwezig is, werkt echt. De oude en nieuwe versie van de barometer gebruiken dezelfde onderliggende data, dus het maakt niet uit waar je een invulcijfer of notitie wijzigt.
- De belangrijkste vernieuwing is het kunnen toevoegen van doelen (aan kengetallen, grafieken en MVO-gegevens).
- Meer informatie in de nieuwsbrief (verstuurd op 20 november) en in de HELP (in ontwikkeling)
september 2020
- Bij kengetallen zijn bij ‘CO2 en compensatie’ twee indicatoren toegevoegd:
- CO2-compensatie: de som van de CO2-compensatie items.
- CO2-balans: de totale CO2-uitstoot min de som van de CO2-compensatie items.
- In CO2-footprint ‘per scope’ is scope 2 nu hernoemd naar ‘scope 2 & business traffic’ in lijn met de aanpassingen in de CO2-Prestatieladder.
- In de excel export zijn nu drie CO2-footprintversies beschikbaar, waarin dezelfde well-to-wheel CO2-factoren worden gebruikt. Het verschil zit in de ordening van de tabel: welke items worden bij elkaar gegroepeerd en opgeteld.
- Thematisch
gegroepeerd in elektriciteit, brandstoffen, emissies, zakelijk verkeer, mobiele werktuigen etc. - CO2-Prestatieladder
verdeeld over “scope 1” “scope 2 en business traffic” en “scope 3” - CO2-footprint GHG
verdeeld over Scope 1, scope 2 en scope 3.
- Thematisch
augustus 2020
- Toegevoegd bij Emissies: puur CO2 als lasgas. (Menggassen CO2-Argon waren al beschikbaar)
juli 2020
- Toegevoegd bij Zakelijk verkeer en Goederenvervoer: Elektrische voertuigen laadpas (grijze stroom). Dit is ten behoeve van de CO2-prestatieladder, waar volgens het nieuwe handboek gerekend moet worden met grijze stroom, ipv marktmix stroom.
- Nieuw gemiddelde voor ziekenhuizen (op basis MPZ benchmark 2019)
- Nieuw gemiddelde voor kantoren – woningcorporaties (ook bruikbaar voor andere kantoororganisaties).
Juni 2020
- Toegevoegd bij Bedrijfsafval: Steenwol en Glaswol.
- Toegevoegd bij Gevaarlijk afval: Asbesthoudend afval.
Mei 2020
- Bij Afvalwater is de omrekeningsfactor 0,015 VE/m3 water toegevoegd. Deze afvalwatercoëfficiënt geldt voor veel zorginstellingen (ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg). Voor ouderenzorg geldt de gewone omrekeningsfactor van huishoudelijk afvalwater.
- Jaartallen 2026-2030 zijn toegevoegd zodat Milieubarometer gebruikers die lange termijn plaatjes willen maken weer uit de voeten kunnen.
April 2020
- Toegevoegd bij Goederenvervoer: Binnenvaart biodiesel/HVO uit afvalolie
- Ook het kengetal elektriciteit per fte rekent nu met ingekochte elektriciteit min ‘waarvan voor opladen voertuigen’. Elektriciteit van het bedrijf die wordt gebruikt om auto’s te laden telt dus niet meer mee voor dit kengetal (mits ‘waarvan voor opladen voertuigen’ is ingevuld). Dit was al zo voor andere elektriciteitskengetallen (kWh/m2, kWh/omzet en kWh/productieomvang.
- In de CO2-footprints wordt CO2-compensatie nu uitgesplitst getoond. Er zijn dus aparte regels voor CO2-gecompenseerd aardgas en CO2-gecompenseerde vliegreizen als je die apart hebt ingevuld.
- Mogelijk gemaakt om maandwaardes in te vullen bij vloeroppervlak (m2) en gebouwinhoud (m3); handig voor organisaties met veel mutaties in hun huisvesting. Let op dat je alle maanden invult!
Maart 2020
- Alle MVO-balans gebruikers die zonder Milieubarometer zijn gestart hebben nu ook een Milieubarometer-account. Je kunt met je MVO-balans account inloggen op de Milieubarometer. Dat is ook de plek om je wachtwoord te resetten en eventueel je mailadres aan te passen. Ze kunnen tot 31-12-2020 zonder meerkosten de Milieubarometer (en de MVO-balans) gebruiken.
- Toegevoegd bij Woon-werk verkeer & bij Zakelijk verkeer: specifieke vormen van Openbaar Vervoer. Hiermee kun je Openbaar Vervoer uitsplitsen als bekend is hoeveel km medewerkers met welke vervoermiddelen reizen voor woon-werk verkeer: trein, metro, tram en bus.
- Toegevoegd bij Bezoekersverkeer: Elektrische fiets
Februari 2020
- Toegevoegd bij Personenvervoer: Taxibusje op benzine
- Toegevoegd bij Zakelijk verkeer: Taxi (in km of ritten)
Januari 2020
- 24-28 januari: CO2-factoren zijn aangepast conform CO2-emissiefactoren.nl. Hier vind je de doorgevoerde wijzigingen
- De milieufactoren van Goederenvervoer – vrachtwagen diesel zijn met terugwerkende kracht aangepast. Bij het vaststellen van deze milieufactor is de afgelopen jaren te weinig rekening gehouden met de snelle opkomst van EURO-VI vrachtwagens vanaf 2013. De milieufactor halveert nu over de periode 2012 tot 2020. De CO2-factoren waren up-to-date en zijn niet gewijzigd.
- Nieuw: branchegemiddelde voor woningcorporaties (werkorganisatie)
- Kengetal toegevoegd: Totale CO2-uitstoot per vloeroppervlak.
- Toegevoegd
- bij Bedrijfsafval: Teerhoudend asfalt
- bij Bedrijfsafval: Teervrij asfalt
- bij Brandstoffen: Waarvan groengas (GFT-vergisting); een aanvulling op de bestaande items groengas (mest/co-vergisting) en groengasmix (VertiCer).
- bij Emissies: Koudemiddel – R23. R23 is een sterk broeikasgas dat alleen onder strenge condities van lekdichtheid van het systeem en monitoring gebruikt mag worden voor diepkoeling.
- bij Goederenvervoer: Elektrische voertuigen laadpas (marktmix stroom).
- bij Zakelijk verkeer: Thuis opladen voertuigen (marktmix stroom), te gebruiken als onbekend is of medewerkers thuis grijze of groene stroom gebruiken.
- bij Woon-werkverkeer: Personenwagens elektrisch (marktmix stroom). Te gebruiken als je weet/kunt inschatten hoeveel woon-werkkilometers met een elektrische auto zijn afgelegd.
- bij Overige CO2-bronnen: Een tiental extra scope-3 items ten behoeve van een bedrijf die een uitgebreide CO2-footprint met grondstoffen maakt.
- De term biogas is vervangen door Groengas. Groengas is nu dé term voor biogas dat is opgewekt naar aardgaskwaliteit. Zowel bij verwarming als bij zakelijk verkeer en goederenvervoer komt deze term terug.
2019
December 2019
- In Excel-export op de tabbladen ‘milieugegevens’ en ‘maatregelen’ de thema-kopjes vervangen door een thema-kolom zodat je het tabblad nu kunt filteren op thema.
- Gebruikers kunnen nu bij MENU>facturatiegegevens instellen dat ze de factuur als e-factuur willen ontvangen. Veel overheden stappen over op deze vorm van facturatie.
November 2019
- Toegevoegd bij ‘overige CO2-bronnen’: Drie items die in je CO2-footprint meetellen bij scope 2. Als gebruiker kun je zelf de titel, eenheid en CO2-factoren van deze items instellen.
- Toegevoegd bij ‘zakelijk verkeer’: Elektrische auto’s laadpas (marktmix stroom). Deze kun je gebruiken voor de stroom die is geladen bij (publieke) laadpalen waarvan je niet weet of de stroom groen of grijs is. Tot nu toe was er alleen Elektrische auto’s (grijze stroom).
Augustus 2019
- Toegevoegd bij emissies: koudemiddel R407a
- Toegevoegd bij emissies: ammoniak (ook in gebruik als koudemiddel R717)
Juni 2019
- Toegevoegd: kengetal ‘ingekocht schoonmaakmiddel/m2’. Dit kengetal is beschikbaar voor kantoren, zorginstellingen en scholen, die bij ‘grondstoffen’ het item schoonmaakmiddel kunnen toevoegen (aanzetten via finetuning) en invullen.
- Toegevoegd bij Personenvervoer: Uitbesteed taxibusvervoer. Op verzoek van zorginstellingen die taxivervoer voor hun cliënten inkopen. Invullen kan in voertuigkm of personenkm.
- De branche-gemiddeldegrafiek die je naast je eigen grafiek kunt tonen zijn vanaf 24 juni gebaseerd op de milieu- en CO2-factoren 2018. Hierdoor kunt u uw grafiek van 2018 goed vergelijken met het branchegemiddelde.
- Toegevoegd: twee kengetallen voor gebouwgebonden energie (secundair). Secundair wil zeggen dat dit de hoeveelheid energie is die door de eindgebruiker geconsumeerd wordt zonder rekening te houden met verliezen in de keten (dus bv excl. rendementsverlies in elektriciteitscentrales en transportverlies van warmte).
- Gebouwgebonden energie (secundair)
- Gebouwgebonden energie (secundair)/m2
Mei 2019
- Lasgassen (Ar/CO2) nu ook in te vullen in kg gas ipv alleen in liters.
- Het eLoket formulier voor de informatieplicht vraagt naar het totale elektriciteitsgebruik en totale brandstof+warmte in aardgasequivalenten. We hebben twee kengetallen toegevoegd die dit uitrekenen, handig als u houtsnippers stookt of warmte inkoopt of uw pand meerdere energiebronnen benut. U kunt de kengetallen toevoegen via finetuning:
- Elektriciteitsverbruik (informatieplicht), dit telt ingekochte stroom en zelf opgewekte stroom op.
- Aardgas eq.verbruik (informatieplicht), dit is het total van alle brandstof en warmte die in het pand wordt gebruikt omgerekend naar m3 aardgasequivalent.
April 2019
- Toegevoegd bij goederenvervoer:
- Snel- / koerierdienst met (bak)fiets (in pakketkm).
- bijbehorend kengetal: Aandeel fiets in koeriersdienst.
- De maatregelenmodule is vernieuwd, onder andere om goed aan te sluiten op de informatieplicht. Hij heeft een nieuwe lay-out, je kunt per maatregel een notitie maken, er zijn meerdere sorteeropties en de statussen zijn verbeterd:
- DOEN KORTE TERMIJN en DOEN LANGE TERMIJN zijn samengevoegd tot DOEN. LANGE TERMIJN is daarbij vertaald als DOEN + jaartal=2025. Dit jaartal kun je wijzigen.
- NOG BEOORDELEN en ONDERZOEKEN zijn samengevoegd tot START.
- nieuw: DOORLOPEND (bv voor monitoring & persluchtlekkage-checks)
- nieuw: NIET VAN PLAN (bv wegens uitvoering van alternatieve maatregel of omdat de terugverdientijd te lang is).
- De nieuwe Erkende Maatregelen Lijsten (van kracht vanaf 1 april 2019) zijn verwerkt in de Milieubarometer. De meeste lijsten zijn flink aangepast en ze zijn allemaal hernummerd.
- Kengetallen ‘m2 zonnecellen ter compensatie CO2 emissie’ en ‘m2 zonnecellen om eigen stroom te produceren’ zijn geactualiseerd. We rekenen nu met een jaaropbrengst van 156 kWh/m2 zonnepaneel ipv 130 kWh/m2. Er zijn dus minder panelen nodig.
Maart 2019
- Het item ‘gedeclareerde km personenwagen’ is hernoemd naar ‘gedeclareerde km privé auto’s’. Hiermee is nog duidelijker dat dit niet om bedrijfswagens gaat.
- In de kengetallen “CO2-emissie zakelijk verkeer met wagenpark” telt de CO2-uitstoot van km(scope 1) nu ook mee. U vindt ze in de finetuning onder het kopje ‘CO2-Prestatieladder’.
- Toegevoegd bij Brandstoffen & warmte: Warmte uit externe WKO. De CO2-uitstoot en milieubelasting is berekend op basis van een COP van 4,9 en gemiddelde (grijze plus groene) stroom in Nederland.
- Mengsmering voor mobiele werktuigen is opgenomen in de CO2-footprint per scope.
Februari 2019
Toevoegen van nieuwe items in jouw barometer doe je via ‘finetuning’.
- Correctie bio-olie (uit afval) voor WKK: de milieu- en CO2-factoren waren gebaseerd op bio-olie uit landbouwgewassen ipv uit afvalolie/vet. De milieu- en de CO2-belasting is (voor alle jaren) met 60-90% verlaagd.
- Toegevoegde afvalstromen:
- Kunststof hard in twee soorten: PET (flessen) en PP+HDPE+PS
- Mest (beschikbaar voor de branches evenementen, veeteelt en algemeen)
- PMD (Plastic, Metaal en Dranken-verpakkingen)
- Papierafval in drie soorten: Wit, Bont en Vertrouwelijk.
- Mobiele werktuigen
- Toegevoegd: GTL (Gas to Liquid)
- Gewijzigd: door emissie-eisen worden mobiele werktuigen schoner. Daarom is de milieubelasting van mobiele werktuigen met ingang van 2019 enkele procenten lager per liter brandstof.
- Toegevoegd: elektriciteit uit generatoren op biodiesel (uit used cooking oils).
- Bedrijfswagens:
- Toegevoegd: personenauto’s en bestelwagens op groene waterstof,
- Gewijzigd: de CO2-factor van Grijze waterstof is iets lager geworden.
- Toegevoegd: N2O = lachgas, bijvoorbeeld bij narcoses in ziekenhuizen.
- Toegevoegd: Zwavelhexafluoride (SF6), gebruikt in de elektrotechnische industrie.
- Toegevoegd: Diverse koudemiddelen: R422d, R448a, R449a, R450a, R452b, R513a, R744 (=CO2).
- Toegevoegd: ‘waarvan groen gas (VertiCer)’. Het VertiCer certificaat stelt duurzaamheidseisen aan het groen gas waaronder 60% CO2-reductie t.o.v. aardgas. Je kunt dit aan jouw scherm toevoegen via ‘finetuning’.
- Brandstoffen
- Toegevoegd: Houtchips en twee soorten houtpellets (van droog afvalhout en van vers hout). ‘Afvalhout-pellets’ hebben een veel lagere CO2-uitstoot omdat vers hout gedroogd wordt om er pellets van te maken.
- Gewijzigd: “Houtmot en -pellets uit eigen afval” bestond al en heeft nu ook een CO2-factor; deze was nul. Omdat er geen transport en droging nodig is, is deze CO2-factor erg laag.
Januari 2019
- Nieuw gemiddelde Openluchtbaden beschikbaar in de Milieubarometer. Openluchtbaden maken grote verbetersprongen in hun energiegebruik. Binnenkort meer informatie.
- De Maatregelenmodule is voorbereid op de informatieplicht. Binnenkort krijgt de maatregelenmodule een make-over, maar nu al is per Erkende-Maatregel het nummer in beeld en of hij op een Zelfstandig moment (direct doen) of Natuurlijk moment (bij vervanging, verbouwing) uitgevoerd moet worden. Ook in de excel-export en het PDF maatregelen-rapport.
November 2018
- Prijs doorlopend abonnement Milieubarometer in 2019: €70 per Milieubarometer (excl. BTW). Alle beheerders hebben hierover half november bericht ontvangen.
- Het wisselen van taal en tussen menu-onderdelen verloopt nu weer soepel (na de vorige update kwam je soms niet terecht waar je verwachtte).
- De maakdatum van een PDF-rapport staat nu op het rapport.
- Bij een grafiek van meer barometers naast elkaar ‘per productieomvang’ wordt gecheckt of de productie-eenheid wel overal gelijk is. Zo niet, dan zie je geen grafiek, maar komt er een waarschuwing.
- Getallen verdwijnen niet meer achter het uitroepteken van ‘dit gegeven is voorlopig’.
- Een gebruiker met ‘alle rechten’ kan nu ook bestaande sommen opnieuw laten uitrekenen.
- Gebruikers die geen beheerder zijn kunnen nu via MENU > Gebruikers wel zien wie beheerder is.
- Gebruikers die geen gebruikersrechten meer hebben op een Milieubarometer worden na 32 dagen verwijderd.
- Een gebruiker kan zichzelf verwijderen uit een abonnement, tenzij hij de laatste gebruiker is.
- Milieubarometerdata worden 400 dagen na beëindiging van het abonnement verwijderd. Tot die tijd kan een abonnement nog gereactiveerd worden.
Augustus 2018
- Toegevoegd: Propaan als koudemiddel
- Toegevoegd: Menggas, lasgas bestaande uit een mix van argon en CO2. Significant voor bedrijven die meer dan 5000 liter lasgas per jaar gebruiken.
- Toegevoegd: CO2-compensatie vliegreizen en CO2-compensatie leveranciers. Van de laatste kun je zelf de titel wijzigen en dus ook voor iets anders gebruiken.
Juli 2018
- Via ‘overige CO2-bronnen’ kunnen gebruikers nu ook extra CO2-items voor scope 1 definiëren (tot nu toe kon een gebruiker alleen extra CO2-items voor scope 3 toevoegen aan zijn CO2-footprint).
- Het opstellen van een Vervoersmanagementplan is toegevoegd aan de maatregelenlijst. Dit is voor veel bedrijven wettelijk verplicht.
Juni 2018
- Drie branches zijn (al in januari) toegevoegd:
- Detailhandel: tankstation
- Industrie: verf- en drukinkt
- Industrie: Papier- en kartonwaren
- Toevoeging MENU waar veel beheer functies zijn verzameld.
- Onder BEHEER staat nu alleen het beheer van de Milieubarometers.
- De overige functies uit BEHEER zijn verhuisd naar het MENU (rechtsboven).
- Ook functies uit bovenbalk en onderbalk zoals wachtwoord wijzigen, wisselen engels-nederlands zijn verplaatst naar het MENU.
- De HELP is aangepast aan de nieuwe indeling.
- Ook het instructiefilmpje is aangepast aan de nieuwe indeling.
Maart 2018
- Kengetallen toegevoegd:
- Aandeel hernieuwbare energie in energiegebruik gebouw (%)
- Zelf opgewekte hernieuwbare elektriciteit (%)
- Elektriciteitsverbruik per omzet
- Kantoorpapier per omzet
- Ongesorteerd bedrijfsafval per omzet
Februari 2018
- Nieuw branchegemiddelde beschikbaar: Basisscholen
Januari 2018
- De cijfers van de CO2-factoren van elektriciteit en openbaar vervoer zijn geactualiseerd voor 2018 en verder. De factor voor elektriciteit stijgt flink, die voor Openbaar vervoer daalt. Meer informatie in het nieuwsbericht.
- De Milieuprijzen waarmee de Milieubarometergrafiek wordt berekend zijn geactualiseerd. Hierdoor zijn sommige items belangrijker geworden en andere minder belangrijk. Lees verder in het nieuwsbericht.
- Publicatie verantwoording van de wijziging van de milieuprijzen januari 2018
- Kengetallen toegevoegd:
- ’elektriciteit voor productie’ / productieomvang 2 en 3
- milieukosten / productieomvang 2 en 3
- Gratis automatische data-import uit Joulz e-Dataportal. Lees verder op de website.
December 2017
- Bij kengetallen van ‘alle barometers’ wordt de kengetallenselectie van de barometer in de meest linker kolom gebruikt.
- Gebruikers die een groter abonnement hebben dan het aantal barometers dat ze in gebruik hebben worden daarop geattendeerd op de pagina beheer.
- Aan maatregelen kunnen jaartallen van (geplande) uitvoering gehangen worden. Dit wordt ook in de PDF-rapporten getoond zodat duidelijk is wanneer maatregelen zijn ingepland/uitgevoerd.
- Gebruikersbeheer is gebruiksvriendelijker gemaakt.
- Koelmiddel R417a toegevoegd.
- De programmeertaal is geüpgrade van Python 2 naar Python 3, een forse klus. Als het goed is merk je daar verder niets van.
November 2017
- Nieuw gemiddelde voor theaters gepubliceerd. Het gas/warmte gebruik is veel lager dan drie jaar eerder.
September 2017
- Pagina over gemiddelde Milieubarometer van een hotel toegevoegd.
- Nieuwe branche toegevoegd: Personenvervoer (voor bijvoorbeeld taxi, touringcar- en OV-bedrijven)
- Bij personenvervoer kan nu ook het energiegebruik door tram, metro en veerdiensten ingevuld worden.
- Diverse kengetallen behorende bij personenvervoer zijn toegevoegd.
- Kengetal ‘papierafval per binnenmedewerker’ toegevoegd.
- Gemiddelde ziekenhuis vernieuwd met kengetallen per bed en fte ipv gewogen patiënt-eenheden.
Augustus 2017
- Kengetal ‘zakelijke gedeclareerde km per medewerker’ toegevoegd.
- In de help is de gemiddelde woon-werkkilometers per vervoermiddel geactualiseerd; een hulpmiddel als je de reisafstand van de medewerkers niet weet.
- Het formulier om een PDF-rapportje te maken is vernieuwd: sterk ingekort en overzichtelijker geworden.
- De omrekeningsfactor van m3 naar kg ijzerafval is gecorrigeerd van 400kg/m3 naar 800kg/m3. Omdat ijzer heel goed gerecycled kan worden heeft dit geen invloed op de milieubelasting van afval. Het heeft wel invloed op kengetallen zoals % afvalscheiding en kg afval/fte.
- De milieufactor van ‘aardgas voor WKK’ is verlaagd en gelijk getrokken aan ‘aardgas voor verwarming’. Hij was gelijk aan ‘aardgas voor productie’. De CO2-factor is onveranderd.
- In de MVO-balans kan nu de milieubarometer-score van één thema, bijvoorbeeld afval, als indicator worden gekozen. Voordeel is dat de milieuwinst door minder afval en door betere scheiding meetelt in die ene indicator.
- Gemiddelde Milieubarometer tennisvereniging beschikbaar.
- Gemiddelde Milieubarometer voetbalvereniging beschikbaar.
- Wil je een van deze gemiddeldes naast jouw eigen barometer zien, pas jouw branche dan aan naar ‘sport – veldsport’.
Juli 2017
- Nieuwe branche beschikbaar: sport – veldsport. Je kunt de branche van een barometer wijzigen bij ‘beheer’.
- Wegens verwarring met afval is de themakleur van ‘personenvervoer’ gewijzigd van nachtblauw naar blauwgroen. Nu hebben alle vervoersthema’s een groentint.
Juni 2017
Vul je gegevens per maand in, dan laat een tellertje zien hoeveel maanden zijn ingevuld, of ze wel compleet zijn.
- Met het rode kruisje kun je maandgegevens nu in één keer wissen.
- Gegevens met een CO2-factor van nul, zoals fietskilometers en zelfopgewekte zonnestroom (PV), staan nu ook in de CO2-footprint.
- Het jaartal van een ‘jaar’ is nu wijzigbaar (bij beheer).
- Je kunt nu gegevens die je hebt gekopieerd (uit een ander vakje of een ander document) plakken met ctrl-v (command-v voor apple).
Mei 2017
- Nieuw: Milieubarometer-instructievideo die je snel langs de belangrijkste Milieubarometerfuncties leidt (4 minuten – zonder gesproken tekst). Handig voor nieuwe en oude gebruikers.
- In het invulscherm toont een grijs icoontje achter een item nu één oogopslag bij welk item er notities zijn. Om ze te bekijken: selecteer het item (dat is dan groen) en kijk in de linker kantlijn.
- Het notitievakje begint nu ‘geopend’ zodat je notities eerder ziet. Je kunt het zelf dichtklappen.
Maart 2017
- toegevoegd onder ‘brandstoffen & warmte’: Teruggeleverde stroom uit WKK. Dit is voor bedrijven met een WKK (Warmtekrachtkoppeling) die meer elektriciteit produceert dan ze zelf verbruiken. Met dit item kunnen ze hun CO2-footprint, milieugrafiek en kengetallen kloppend krijgen.
- toegevoegd: CNG en Bio-CNG als brandstof voor mobiele werktuigen.
- toegevoegd: Waterstof als brandstof voor zakelijk verkeer (personenauto en bestelauto).
Nieuwe items kun je in jouw Milieubarometer toevoegen via finetuning.
Februari 2017
- Branche ‘datacenters’ beschikbaar in de Milieubarometer, inclusief de ‘Erkende Maatregelen’.
Januari 2017
- Vrijdagmiddag 20 januari: aanpassing Milieu- en CO2-factoren voor (uitbesteed) Goederentransport Zie het overzicht van de CO2-wijzigingen en het nieuwsbericht() met toelichting en advies.
- Vrijdagmiddag 20 januari: Minimale (0,15%) aanpassingen CO2-factor aardgas voor 2016 en verder. Zie punt hierboven.
- Gemiddelde Milieubarometers voor binnensport (gymzalen en sportzalen/hallen) beschikbaar.
- Gemiddelde Milieubarometer voor hotels toegevoegd (gebaseerd op vijftien hotels van verschillende grootte en uit verschillende luxeklasses). Hierover is (nog) geen webpagina, maar je kunt het branchegemiddelde naast je eigen barometer zetten als je bent ingelogd.
December 2016
- Dankzij een bijdrage van Zeelandia zijn ook de Maatregelen nu tweetalig: Engels/Nederlands. Bij doorklikken op de maatregel open je een google-vertaling van de maatregel op www.Duurzaam-MKB.nl.
- Downloadfunctie voor data uit meer barometers tegelijk: ingevoerde jaargegevens of kengetallen. De downloadfunctie is te vinden bij beheer. Ook deze functie is gerealiseerd dankzij een bijdrage van Zeelandia.
- Bij sommen/gemiddelden kunnen opvragen welke jaren daarin worden opgeteld of gemiddeld.
- Bij optellen van vestigingen worden ingevulde maandwaarden opgeteld tot maandwaarden in de som. (Tot nu toe werden bij een som alleen de totale jaarwaarden opgeteld).
- Kengetal ‘m2 zonnecel nodig om eigen stroom te produceren’ toegevoegd. Je kunt deze toevoegen aan jouw lijst via de finetuning van kengetallen.
November 2016
- ’Totaal afval’ toegevoegd bij kengetallen. Dit is de som (in ton kg) van alle afvalstromen.
- Automatische import van gegevens() via een API mogelijk gemaakt.
Oktober 2016
- Drie extra kengetallen voor Ongesorteerd afval/productieomvang. Je kunt deze toevoegen aan jouw lijst via de finetuning van kengetallen.
September 2016
- Ook voor de Zorg, Horeca, Landbouw en de Voedingsindustrie zijn de Erkende maatregelen nu in de Milieubarometer herkenbaar aan het rijkssymbooltje.
- Correctie toelichting Groene stroom Personenvervoer. De toelichting zei nog dat Groene stroom van Noorse waterkracht meetelde voor verlaging van de CO2-uitstoot. De eisen om groene stroom mee te tellen voor CO2 reductie zijn in 2014 strenger geworden.
- Alle sommen kun je nu in één keer verversen. Hetzij alle ‘som-jaren’ in één barometer dan wel alle ‘som-jaren’ in jouw hele abonnement. Handig als je invoergegevens hebt verbeterd en zeker wil weten dat dat overal wordt doorgerekend.
- Ditzelfde geldt ook voor het verversen van ‘gemiddeldes’ en het verversen van ‘importgegevens uit een andere Milieubarometer.
- Werk je met labels, dan zie je nu op de beheerpagina in één oogopslag welke labels er aan een barometer zijn gehangen.
- Gebruik je de splitsfunctie van de Milieubarometer om halfjaar- of kwartaalbarometers te maken, dan kun je deze gegevens nu ook in de MVO-balans gebruiken door daar kiezen voor halve jaren of kwartalen of tertialen.
Augustus 2016
- Milieubarometerfacturen worden nu zowel in PDF als in UBL formaat verstuurd. UBL kan door boekhoudprogramma’s ingelezen worden.
- extra kengetal drinkwater/productieomvang tbv bedrijven die ook grond- of oppervlaktewater gebruiken, maar waaarbij alleen het drinkwater gerelateerd is aan de productieomvang.
- 13 kengetallen die al bestonden ‘per productieomvang’ hebben nu ook een versie ‘per productie-omvang 2’ en ‘per productie-omvang 3’: 1. Afvalwater 2. Bezoekerskilometers 3. Brandstofverbruik zakelijk wegverkeer 4. Zakelijke kilometers 5. Gebouwgebonden CO2 emissie 6. Windturbinetijd tbv CO2-compensatie 7. CO2 emissie zakelijk verkeer met wagenpark 8. CO2 emissie zakelijk verkeer gedeclareerde km 9. CO2 emissie goederenvervoer met (lease)wagenpark 10. CO2 emissie scope-1 11. CO2 emissie scope-2 12. CO2 emissie scope-1&2 13. Vloeroppervlak
- Voor gebouwen die worden verwarmd en gekoeld met een warmtepomp zijn drie extra items beschikbaar (toevoegen via finetuning invullen):
- Bij Invullen-elektriciteit: “waarvan voor warmtepomp(en)”
- Bij Kengetallen-elektriciteit: “Elektriciteit excl. warmtepomp per vloeroppervlak”
- Bij Kengetallen-energieopwekking: “Seizoens Prestatie Factor warmtepomp”
Juli 2016
- Erkende maatregelen voor de branches binnensport en zwembaden zijn herkenbaar aan het rijkssymbooltje.
- Kengetal ‘Gebouwgebonden energie’ aangepast. Alleen extern ingekochte stroom telt nog mee, zelf opgewekte zonne- of windstroom niet meer. Dit is in lijn met de EPC-berekening (Energie Prestatie Coëfficient) van een gebouw.
Juni 2016
- Per Milieubarometer meerdere CO2-footprints publiceren (tot nu toe verdween een oude footprint bij het publiceren van een nieuwe).
- Een Milieubarometerjaar kan met een druk op de knop gesplitst worden in halve jaren, kwartalen, viermaandsperiodes of maanden. Zeker interessant voor bedrijven die halfjaarsfootprints voor de CO2-prestatieladder moeten maken.
- Het rijkssymbooltje bij de erkende maatregelen wordt nu ook getoond in de PDF rapporten.
- Je kunt (in het formulier waarmee je een rapport maakt) selecteren dat een PDF rapport alleen de ‘erkende maatregelen’ toont.
- Heb je toegang tot meerdere Milieubarometerabonnementen dan zie je rechts in de onderbalk bij welk abonnement je bent ingelogd.
- Boven de CO2-footprint pagina staat nu de barometertitel en het jaartal dat in beeld is.
- Kengetallen draaitijd windturbine ter compensatie CO2-emissie rekenen nu met 0,526 kgCO2/kWh ipv 0,455 kg CO2/kWh. De draaitijd is daardoor afgenomen.
Mei 2016
- LET OP! Op 19 mei 2016 zijn Nieuwe CO2-factoren voor stadsverwarming gepubliceerd. De CO2-uitstoot per GJ is 80% gestegen. Daarom geldt de nieuwe CO2-factor met terugwerkende kracht voor alle jaren.
- Nieuwe specifiekere warmtenetwerken/bronnen in de Milieubarometer: warmte van een AVI, warmte uit een Biomassa-WKK, warmte uit geothermie (aardwarmte), industriële restwarmte uit een netwerk en restwarmte zonder bijstook.
- Kengetallen toegevoegd: ‘Zakelijk wegverkeer per productieomvang 2’ en ‘Scope 1 & 2 per productieomvang 2’.
- De CO2-uitstoot van ‘Zakelijk verkeer – Openbaar Vervoer’ is verplaatst van scope 3 naar scope 2. Dit stond verkeerd ingesteld. Nu klopt het met het CO2-prestatieladder handboek.
- Milieubarometergrafieken worden nu opgeslagen (als jpg, png, PDF) inclusief de legenda van jaren die in de grafiek staan.
- Legenda van jaren in de grafiek is ‘mooier’ vormgegeven zodat hij zo in een rapport kan worden geplakt.
- Extra brede CO2-footprints passen nu in het scherm, scrollen niet meer nodig.
April 2016
- Kengetallen ‘verwarming met graaddagcorrectie per productieomvang 1, 2 en 3 en binnenmedewerker’ toegevoegd. Zie ook de helppagina over graaddagcorrectie.
- Overzicht actuele CO2 factoren verplaatst naar: www.milieubarometer.nl/co2-factoren/
- 100ste CO2-footprint gepubliceerd door MVIE Audiovisuele Techniek.
Maart 2016
- De kengetallen ‘Brandstof voor verwarming’ heten nu ‘Energie voor verwarming’ omdat behalve brandstof ook (zelf opgewekte of ingekochte) warmte meetelt. De berekening is gelijk gebleven.
- Nieuwe branche toegevoegd: Sport – binnensportaccommodaties (gymzalen en sporthallen).
Februari 2016
- Toegevoegd: kengetal “Aandeel elektrische km in zakelijke autokm”
- Je kunt de maatregelen-status dupliceren van een andere barometer in je abonnement. Handig als locaties wat betreft uitgevoerde milieumaatregelen veel op elkaar lijken.
- Als je in een cirkelgrafiek een thema verbergt herberekent hij de % van de overgebleven thema’s.
- Diverse aanpassingen in de MVO-balans. De belangrijkste is dat je nu per milieubarometer een MVO-balans kunt maken. Deze feature is gerealiseerd dankzij bijdragen van s Heeren Loo en Cofely.
- Toegevoegd: Aardgas voor verwarming op projectlocaties; daarbij ook de relevante kengetallen aangepast.
- Toegevoegd: diverse afval-kengetallen per omzet.
- Aangepast: in diverse kengetallen is ‘per € omzet’ gewijzigd in ‘per ton omzet’ zodat de berekende getallen 100.000 keer zo groot zijn en makkelijker lezen. Bv restafval: 0,00045 kg/€ wordt 45 kg/ton €.
- In de titel van de grafiek staat nu ook het type grafiek: milieumeter, CO2-meter of kosten.
- Aan de roze kleurende knoppen zie je direct dat je de grafiek hebt ‘gefilterd’ of kijkt naar ‘grafiek per…’
- De CO2-factoren van alle Milieubarometer-items vind je nu op de pagina CO2-factoren.
- Bij CO2-footprint zie je standaard het meest recente jaar in plaats van het oudste jaar.
- Let op: CO2-factoren 2015 zijn niet allemaal gelijk aan voorgaande jaren. Dit is geen nieuws, maar het effect is pas zichtbaar in de resultaten over 2015. Bekijk onze samenvatting van de verschillen en enkele tips.
Januari 2016
- De 10,5cm deursticker ‘Milieubarometerbedrijf’ nu ook beschikbaar in de versie ‘Milieubarometerorganisatie’ Per Milieubarometer één sticker gratis, geef aan welke versie je wilt.
- De titel voor het PDF-rapport is nu instelbaar (per barometer): Organisatietitel en/of Barometertitel. De default is Barometertitel.
- Alleen de kengetallen van branchegemiddelden die vergelijkingswaarde hebben worden getoond. Dat voorkomt verwarring bij absolute getallen die niet zijn berekend per medewerker of per m2 vloeroppervlak etc.
December 2015
- Filter op maatregelenlijst (zowel op status als op ‘erkende maatregelen’)
- Wettelijk ‘Erkende maatregelen’ direct herkenbaar aan label in de maatregelenlijsten
- De maatregelen zijn nu behalve per thema ook in één lange lijst te bekijken (= alle thema’s)
- Bij start meest recente CO2-footprint in beeld (in plaats van oudste)
- Kostenindicaties (zoals gemiddelde prijs treinkm) in de toelichting en help bijgewerkt
- Nieuwe branche beschikbaar: Rubber- en kunststofindustrie
- Nieuwe branche beschikbaar: Autoschadeherstel (afgesplitst van autobranche – reparatie en handel)
November 2015
- Toegevoegd bij brandstoffen: Aardgas voor WKK (via tussenmeter).
- LPG voor heftrucks kan nu ook in kg ingevuld worden.
- Restwarmte kan nu ook in m3 gas-equiv. ingevoerd worden.
- Probleem met van het scherm afvallende grafieken en tabellen in Internet Explorer eindelijk opgelost.
September 2015
- Toegevoegd bij elektriciteit: ‘waarvan voor opladen elektrische auto’s (grijze stroom)’
- Toegevoegd bij zakelijk vervoer: ‘waarvan op groene stroom’
- Toegevoegd in de help: invullen elektrisch vervoer
- Vrachtwagen op Bio-CNG toegevoegd (bij goederenvervoer).
- Gemiddelde voor gymzalen gepubliceerd.
- www.milieubarometer.nl vernieuwd!
- Nieuwe gemiddelde Milieubarometer voor garages.
- Kengetallen voor fijnstof (van bijv. kolenoverslag of puinbreker) toegevoegd.
Augustus 2015
- Kengetallen voor WKK-efficiency toegevoegd en aangepast. De indicatoren volgen de formule die de NL-overheid hanteert om het rendement van een WKK te beoordelen.
Juli 2015
- Het item “Elektrische personenauto’s (kWh)” is toegevoegd bij zakelijk verkeer. Hier vul je de elektriciteit in die de elektrische (en hybride) bedrijfswagens hebben getankt met hun laadpassen.
- De items “Thuis opladen elektrische voertuigen” zijn verplaatst van het thema ‘elektriciteit’ naar ‘zakelijk verkeer’.
Juni 2015
- De actuele CO2-factoren “2014 en eerder” + “2015 en verder” vind je bovenaan bij de Openbare CO2-footprints.
- Kleine correctie van CO2-factor aardgas voor 2015 en verder van 1,886 naar 1,884 (kg CO2/m2 aardgas). Deze correctie is een gevolg van aanpassing op www.CO2emissiefactoren.nl. Voor 2014 en eerder is de factor niet gewijzigd.
- Correctie van de CO2-factor van stookolie binnenvaart van 2,65 naar 3,185 (kg CO2/liter stookolie). Dit is een correctie van een verkeerde omrekeningen geldt voor alle jaren.
Mei 2015
- Nieuwe functie: cirkelgrafieken van één thema. Dit toont bijvoorbeeld de verdeling van de diverse afvalstromen in de milieubelasting.
- Nieuwe functie: labels. In een abonnement met meer barometers kunnen barometers gelabeld worden bijvoorbeeld noord / zuid en kantoor / werkplaats / productie. Bij grafieken, kengetallen en invullen kun je filteren op zo’n label en op die manier makkelijk een deelgroep naast elkaar zetten.
- Nieuw: Een beheerder kan medegebruikers nu ook toegang geven tot de MVO-balans die is gekoppeld aan het Milieubarometerabonnement.
- Nieuw: grafiekjes downloaden in de MVO-balans (als png, jpg, pdf of svg). Ze krijgen automatisch de naam van de indicator.
- Voorkeurstaal instellen: Een gebruiker kan standaard in het Engels of in het Nederlands starten met de Milieubarometer. Tijdelijk switchen blijft mogelijk via de onderbalk.
- Kleine aanpassing aan pagina beheer waardoor deze overzichtelijker is.
- Vanuit de functie ‘branchegemiddelde’ is er nu een link naar de toelichtingen op de branchegemiddeldes op de Milieubarometerwebsite.
April 2015
- Toelichting Groene stroom verbeterd.
- Het thema ‘brandstoffen’ heet nu ‘brandstof & warmte’
- Branche Bouwgrondstoffen toegevoegd.
- In de MVO-balans(MVO-balans) zijn nu voor drie branches brancheprofielen beschikbaar: ziekenhuizen, bouwgrondstoffen producenten en grafische bedrijven.
Maart 2015
Toegevoegd:
- Acetyleen (lasgas). Bij ‘brandstoffen’ kun je het item via de finetuning ‘aan’ zetten. In de toelichting staat de CO2 factor toegelicht.
- Fijnstof (PM10 en PM2,5) emissie. Voor bedrijven waar veel stof vrijkomt (zoals kolenoverslag). Bij ‘emissies’ kun je het item via de finetuning ‘aan’ zetten.
- Bussen met EEV-norm. De EEV-norm ligt tussen de EURO V en EURO VI in.
- Bij ‘personenvervoer’ kun je het item via de finetuning ‘aan’ zetten.
- Regenwater (zelf opgevangen in een bassin of tank). Bij ‘water en afvalwater’ kun je het item via de finetuning ‘aan’ zetten.
Februari 2015
De kengetallen om uit te kiezen in de finetuning zijn nu beter geordend dankzij tussenkopjes. Dit maakt het vinden van geschikte kengetallen een stuk makkelijker.
- LET OP ‘waarvan groen gas’ is verplaatst van ‘brandstoffen’ naar ‘CO2-compensatie’ (want ‘groen gas’ is in de praktijk aardgas waar CO2-compensatie is inbegrepen). Compensatie via groen gas wordt nu meegerekend in de compensatie onderaan de footprint. Dit beïnvloedt mogelijk ook jouw grafieken, in de milieugrafiek heeft CO2 compensatie namelijk geen effect.
Januari 2015
- Bij Stadsverwarming is omrekening van kWh naar GJ ingebouwd (handig voor wie een nota in kWh heeft in plaats van in GJ).
- Op 16 januari zijn de CO2- en milieufactoren in de Milieubarometer geactualiseerd. De details hierover lees je in het nieuwsbericht op de website.
December 2014
- In de MVO-balans kun je nu instellen welke jaren en indicatoren je in de totaalbalans wil laten zien. Handig voor interne indicatoren of als je nog niet voldoende meetwaarden hebt.
- Welke thema’s je hebt verborgen in een grafiek (door erop te klikken in de legenda) blijft bewaard als je naar een andere (cirkel)grafiek gaat.
- De toelichting op een kengetal kun je nu zichtbaar maken door op de titel te klikken.
- De functie optellen (van jaren) is nu ook beschikbaar voor medegebruikers (in plaats van alleen voor beheerders).
November 2014
- Diverse aanpassingen waardoor je minder vaak hoeft te klikken.
- De grafiekstaafjes van het branchegemiddelde zijn nu beter te herkennen in de grafiek: ze hebben geen jaartal meer.
- Twee extra kengetallen: Waterverbruik per omzet en Specifiek ziekenhuisafval per omzet.
- Het item ‘niet verontreinigd straalgrit’ is toegevoegd aan het thema Bedrijfsafval.
Oktober 2014
- In de maandgrafieken zijn nu meer jaren tegelijk in beeld. Dit maakt zichtbaar in welke maanden een daling of stijging is opgetreden. Deze uitbreiding was een wens van de Provincie Noord-Brabant en is dankzij hun bijdrage gerealiseerd.
- Een tester ontdekte een kwetsbare plek in de beveiliging van de Milieubarometer. Deze is binnen een week gerepareerd. Dit is het resultaat van de responsible disclosure aanpak van onze ontwikkelaar Dreamsolution.
- Op verzoek van een gebruiker zijn er nu vijf extra items (vijftien i.p.v. tien) beschikbaar bij ‘Overige CO2-bronnen’
September 2014
- Extra kengetal: CO2-uitstoot uitgedrukt in ton kolen.
- Nieuwe branche: recreatie – horeca. Deze branche vindt op de tabbladen Elektriciteit en Brandstoffen de rendabele brandstof besparende maatregelen (terugverdientijd < 5 jaar) die de overheid voor deze branche heeft geselecteerd.
Augustus 2014
- Kengetallen toegevoegd:
- gebouwgebonden energie nu ook per m3 en per omzet.
- diverse getallen die het gebruik van vervoersbrandstoffen uitdrukken in GJ
- Elektrisch railvervoer (in kWh) toegevoegd (ten behoeve van vervoerbedrijven).
- De branche ‘cultuur – theaters’ is hernoemd naar ‘cultuur – podia’. Ook danszalen, muziekzalen, poppodia en schouwburgen horen hierbij.
Juli 2014
- Je kunt jouw CO2-footprint openbaar maken op www.milieubarometer.nl. Dat doe je vanuit jouw Milieubarometer op de CO2-footprint pagina.
- Je kunt jouw CO2-footprint nu uitbreiden met items waarvoor je zelf de CO2-factor invult. Dit is bedoeld voor bijvoorbeeld het toevoegen van grondstoffen of ingekochte dienstverlening aan jouw CO2-footprint.
- De samenvattingen van de maatregelen zijn verbeterd. Je kunt nu snel beoordelen of de maatregel interessant is. En, als je vanuit een maatregel doorklikt naar duurzaamMKB.nl, krijg je daar betere doorverwijzingen naar andere besparingstips.
- De percentages van de cirkelgrafieken worden herberekend als je thema’s verbergt. (Je verbergt een thema in een grafiek door erop te klikken in de legenda).
- Er zijn nieuwe kengetallen voor de CO2-Prestatieladder, waarmee alleen de CO2-emissie die voortkomt uit scope 1 en scope 2 emissiebronnen worden doorberekend.
Juni 2014
- De Milieubarometer is uitgebreid met/gekoppeld aan de geheel vernieuwde MVO-balans, gratis voor Milieubarometergebruikers.
- Ook in de Excel-uitvoer is nu in de CO2-footprint een kolom met de CO2-omrekenfactoren opgenomen.
- De instellingen voor het maken van een rapport worden nu tijdens een sessie bewaard. Dus, als je even een kengetal wil toevoegen kun je snel opnieuw het rapport maken zonder opnieuw vinkjes te hoeven verplaatsen.
- Ook in de CO2-grafiek kun je nu de % daling of stijging aflezen.
April 2014
- Nieuwe benchmark voor Theaters beschikbaar, gebaseerd op 35 theaters. De pagina op de Milieubarometerwebsite hierover is nog niet aangepast.
- Voor de recreatiebranche zijn kengetallen voor was- en linnengoed toegevoegd aansluitend op Green Key. Deze kengetallen zijn ook goed bruikbaar voor zorginstellingen.
- De kengetallen voor afval zijn uitgebreid. Je kunt nu ook de hoeveelheid afval per 2e en 3e productie-eenheid bepalen.
- Diesel voor (nood)stroomaggregaten kan nu ingevuld worden bij elektriciteit zodat de milieubelasting daarvan bij elektriciteit zichtbaar wordt. Vooral handig voor evenementen.
- Benchmark voor evenementen beschikbaar. De toelichting moet nog aangepast worden, die is gebaseerd op een eerdere (kleinere) benchmark.
Maart 2014
- Aanpassing bij zakelijk verkeer:
- ’Personenwagen in kilometers’ is hernoemd naar ‘Gedeclareerde km personenwagen’. In de praktijk vulden bedrijven nog vaak km in van wagens waarvan ze ook liters brandstof hadden ingevuld. Dit leidde tot dubbeltellingen.
- Bedrijven die voor (een deel van) hun bedrijfswagens kilometers willen invullen (in plaats van liters) kunnen dat nu bij het nieuwe item: ‘Personenwagen in km (scope 1)’.
- Extra: een hele verzameling CO2-kengetallen die aansluiten bij de CO2-Prestatieladder. Je kunt ze in de finetuning vinden en ‘aanvinken’ bij het hoofdstuk ‘CO2-prestatieladder’.
- Nieuw: propaan en diesel voor projectlocaties toegevoegd, inclusief het bijbehorende kengetal ‘brandstof voor verwarming voor projectlocaties/productieomvang’.
- Nieuw: elektriciteit voor projectlocaties toegevoegd, inclusief het bijbehorende kengetal ‘elektriciteit voor projectlocaties/productieomvang’.
- Benchmark voor Zwembaden beschikbaar. Zie ook de toelichting.
Februari 2014
- Nieuwe benchmark voor Afwerkbedrijven in de grafische sector.
- Nieuwe benchmark voor Rotatiedrukkerij beschikbaar.
- Nieuwe benchmarks voor Offsetdrukkerijen beschikbaar (3 maten).
- Suppletiewater en kengetal suppletiewater/bezoeker toegevoegd voor zwembaden.
Januari 2014
Aanpassingen zelf opgewekte stroom:
- Toegevoegd: “Zelf opgewekte waterstroom” en “Zelf opgewekte windstroom” en “Zelf opgewekte stroom overig” heet nu: “Zelf opgewekte zonnestroom (PV)”
- Zelf opgewekte stroom heeft nu een milieubelasting gelijk aan die van ingekochte groene stroom (conform de rekenregels van de CO2-Prestatieladder). Zelf opgewekte groene stroom telde nog niet mee in de grafieken en de CO2-balans, wel in de kengetallen.
- Teruggeleverde stroom wordt nu van je milieubelasting afgetrokken. De aftrek is ter grootte van de grijze stroom die daarvoor niet opgewekt hoeft te worden.
December 2013
Toegevoegd kengetal: brandstof mobiele werktuigen per buitenmedewerker (buitenmedewerkers = medewerkers-binnenmedewerkers).
November 2013
- Relatieve CO2-footprints beschikbaar! Met één druk op de knop krijg je nu de CO2-footprint per medewerker, productie-eenheid of omzet in beeld.
- Het gebruikersbeheer is verbeterd.
- Nieuw: ook voor bezoekersverkeer nu maatregelen beschikbaar (voor branches met veel bezoekers zoals zwembaden, theaters, ziekenhuizen en musea).
- Rendabele energiemaatregelen nu ook voor de branches ‘recreatie overig’ en ‘recreatie hotel’.
- De teksten van de rendabele energiemaatregelen voor zwembaden zijn flink verhelderd.
Oktober 2013
- Na het invullen of bijwerken kun je de maatregelenlijsten direct omzetten in een compact PDF-rapportje.
- FAQ-gedeelte bij Milieubarometerwesite overzichtelijker gemaakt.
- Kengetallen toegevoegd in de categorieën brandstoffen, water en gebouwgebonden energie op basis van derde productieomvang.
September 2013
- Toevoeging ‘Schone benzine’ voor Mobiele werktuigen (bv. Aspen)
- Toevoeging ‘vrachtwagens op aardgas’ (in kg, m3 of in liter vloeibaar aardgas). Je maakt het item zichtbaar via de finetuning.
- Toevoeging elektrische bestelwagens (telt mee in kengetallen, milieubelasting is al meegerekend via de elektriciteitsrekening.)
- Toevoeging van het item ‘waarvan binnen-medewerkers’ onder ‘bedrijfsgegevens’
- Toevoeging kengetallen (Elektriciteit, Brandstof, Water, kantoorpapier) die relateren aan het aantal mensen dat in het bedrijfspand werkt (en dus niet in buitendienst is).
Augustus 2013
- Kengetallen toegevoegd in de categorieën brandstoffen, water en bedrijfsvoering op basis van tweede productieomvang.
- Grafieken samenstellen uit een selectie van jaren/locaties is nu veel makkelijker. Ga naar grafieken, selecteer ‘alle barometers’ en/of ‘alle jaren’ en gebruik daarna de ‘filter’ knop.
- In een rapport kunnen nu absolute en relatieve grafieken gecombineerd worden.
- De voortgang van een thema in % is nu makkelijk af te lezen. Wijs met jouw cursor naar een thema in een jaar en je ziet het % van het thema t.o.v. dat jaar en het % van het thema t.o.v. het referentiejaar. Dus bv dat jouw elektriciteit nu 56% scoort t.o.v. het referentiejaar in de grafiek.
- Verbetering finetuning: bij verwijdering van een item vraagt hij nu alleen om bevestiging als er in één of meer jaren data zijn ingevuld voor dat item.
- Een beheerder kan een jaar beveiligen tegen wijzigingen. Dit kan via ‘beheer>(jaar) wijzigen’. Het is een eigenschap van een jaar, dus niet van een hele barometer. (Gerealiseerd dankzij een bijdrage van A.Hakpark uit Geldermalsen)
Juni 2013
- Als je een som of gemiddelde maakt (via ‘beheer>barometers’), wordt de keuze bewaard. Handig als je in een jaar een paar getallen hebt gewijzigd die in de som of het gemiddelde moeten doorrekenen. Je kunt de berekening opnieuw uitvoeren via het (+) symbool erachter.
- De kengetallentabel is veel leesbaarder vormgegeven.
- In de rapportagemodule hebben we diverse kleine punten verbeterd. Een daarvan is dat de toelichting/inleiding die je intypt wordt bewaard. Als je opnieuw een rapport maakt kun je deze tekst weer gebruiken en/of aanpassen.
- Je kunt scope 3 weglaten in de CO2 footprint>per scope. Dit is handig voor de CO2-Prestatieladder. Je stelt dit in via beheer en dan ‘wijzigen’ achter de titel van de Milieubarometer.
Mei 2013
- InternetExplorer 8 gebruikers kunnen nu weer grafieken opslaan (icoontje met liggende streepjes).
- Weergaveprobleem voor gebruikers van InternetExplorer9 met Chrome-frame opgelost.
- In de MVO-balans (gekoppeld aan jouw Milieubarometer) is de vormgeving van de doelgrafiekjes aangepast. Zo maakt het groene vlak direct duidelijk wat de goede kant van de doellijn is.
April 2013
- Van per maand ingevulde gegevens worden nu maandgrafieken getoond, in de kantlijn en als je daarop klikt in een groter schermpje.
- De Milieubarometerhelp heeft nu nu een zoekfunctie.
Maart 2013
- De grafieken (milieumeter, CO2-meter, kosten) kunnen nu geschaald worden op een derde productieomvang (productieomvang 3), aan te zetten via de finetuning.
- Kengetallen gebouwgebonden energiegebruik aangepast aan de rekenregels in de Meerjarenafspraken: 1kWh = 9MJ primaire energie (in plaats van 8,216 MJ) en 1GJ warmte = 1,11GJ primaire energie (in plaats van 1 MJ).
- Cokes als brandstof is toegevoegd (t.b.v. een ijzergieterij, niet in alle branches).
- Je kunt nu een som of gemiddelde barometer opnieuw berekenen (als er iets is aangepast in een bron) via het (+) symbool achter een jaar in ‘beheer>barometers’.
Februari 2013
Internet explorer 8.0 probleem d.d.21 februari opgelost (26 februari).
Januari 2013
- Internationale gebruikers kunnen het € -teken in laten wijzigen in het internationaal valutateken: ¤ of in $, ¥ of £. Let op: altijd voor alle barometers in het abonnement. Neem contact op als je dit wenst.
- Wijzigen van titels van barometers en subtitels van jaren gaat nu makkelijk door er dubbel op te klikken (via beheer>barometers).
- De Excel-export en de PDF-export van alle notities zijn verhuisd naar het nieuwe menu-item ‘rapporten’. Je kunt daar switchen van het rapport naar ‘export’ en ‘notities’.
- HOERA! De rapportmodule is er. Kijk onder het nieuwe menu-item ‘RAPPORTEN’.
- In 2013 Milieuwijzer Kansen bij Verkassen gratis voor Milieubarometergebruikers. Gebruik de speciale aanmeldpagina.
- Extra kengetallen:
- het aantal rondjes in een auto over de evenaar met een CO2 uitstoot gelijk aan die van het Milieubarometerjaar.
- fossiel brandstofverbruik per m3 gebouwinhoud.
- De maatregelenlijsten zijn overzichtelijker vormgegeven.
- De notities bij het invullen van gegevens staan nu van nieuw naar oud in plaats van omgekeerd.
- Biogas wordt nu meegerekend in de kengetallen voor vervoer.
Oktober 2012
- Vinkjes geven nu aan of een tabblad ‘compleet’ is (dat wil zeggen alle vakjes zijn gevuld en er geen gegeven heeft de status ‘voorlopig’.
- Je ziet nu in een oogopslag door een oranje [!] welke vakjes uit dit scherm je de status voorlopig heeft gegeven.
- Je kunt kiezen voor het digitaal ontvangen van jouw Milieubarometerfactuur.
September 2012
Kengetal “m2 zonnecellen ter compensatie CO2-uitstoot” is toegevoegd.
Augustus 2012
- Je kunt nu ook kiezen voor de branche “Bouw – installatiebedrijven”.
- Houtsnippers/pellets als brandstof kunnen nu ook in GJ ingevuld worden.
- Je kunt nu een nieuw jaar ook toevoegen vanuit het tabblad “invullen”. Kies hiervoor “voeg jaar toe” onderaan de lijst met (al bestaande) jaren.
Juli 2012
- Er is nu ook een gemiddelde voor Musea beschikbaar.
- Nieuw (handig voor abonnementen met meerdere barometers): hetzelfde jaar toevoegen aan alle barometers tegelijk.
- Bij het exporteren van data kun je nu selecteren welke jaren en/of het branchegemiddelde je exporteert.
- Gebruikersbeheer: Je wordt nu gewaarschuwd als een gebruiker geen rechten (meer) heeft.
- Extra makkelijk: de productieomvang wordt nu automatisch verwerkt in kengetallen zodat er bijvoorbeeld nu “per bezoeker” of “per kg drukwerk” staat in plaats van “per productie-eenheid”. Ook bij de grafiek per… wordt de gekozen productie-eenheid getoond.
Juni 2012
Elektriciteitsverbruik voor opladen kun je invullen in het item “waarvan voor opladen elektrische voertuigen”. Je maakt dit item zichtbaar via finetuning.
Mei 2012
- De vervoersitems ‘biogas, co-vergisting mais,mest’ en ‘biogas, stortgas’ zijn toegevoegd. Heb je een bestel- of personenenwagen die op biogas rijdt (zakelijk of voor goederenvervoer), vul dit dan bij één van deze items in. Je maakt deze items zichtbaar via finetuning.
- Ieder Milieubarometerabonnement heeft nu ook een MVO-balans. Barometerbeheerders hebben toegang tot hun MVO-balans via de link onderin het scherm.
Maart 2012
Het item ‘bio-diesel’ is toegevoegd aan mobiele werktuigen. Heb je heftrucks of andere mobiele werktuigen die op bio-diesel rijden, dan kun je dit voortaan in de Milieubarometer invullen.
Februari 2012
- Niet in alle internetbrowsers werkt de Milieubarometer hetzelfde. Zie je geen grafiek of CO2-balans of krijg je een foutmelding? Raadpleeg dan de Eerste hulp (als de Milieubarometer het niet doet).
- Cirkelgrafieken zijn beschikbaar: klik op een staafje en je krijgt de cirkelgrafiek van het jaar.
- De Excel-export is compleet.
- De afgelopen weken is nog veel aan de nieuwe Milieubarometer toegevoegd zoals:
- notities,
- invullen per maand (nu voor alle items beschikbaar),
- export van invoergegevens (excel),
- export van notities (PDF),
- jaren middelen,
- jaren optellen.
Januari 2012
- De nieuwe benchmark grafimedia is beschikbaar. Je leest in de help hoe je de benchmark zichtbaar maakt.
- Sinds 9 januari 2012 heeft de nieuwe Milieubarometer een nieuwe look. De functionaliteiten zijn hetzelfde gebleven. Er zijn extra mogelijkheden bijgekomen, zoals:
- Relatieve grafieken maken voor kosten en de CO2-meter, bijvoorbeeld CO2-uitstoot per medewerker en kosten per productie-eenheid.
- Makkelijk gegevens invullen voor meerdere jaren of meerdere locaties tegelijk.
- Switchen tussen de Nederlands (Milieubarometer) en Engels (Envirometer).
December 2011
- 6-9 januari gaat de Milieubarometer offline voor “groot onderhoud”. Vanaf 9 januari log je in op de nieuwe versie.
- Eigen binnenvaartschepen? Je kunt nu ook het brandstofverbruik invullen (in liters diesel of liters stookolie). Je maakt deze items zichtbaar via Finetuning.
November 2011
Branches zwembaden en musea zijn toegevoegd. Voor zwembaden is direct een gemiddelde Milieubarometer beschikbaar. Voor musea komt de benchmark voorjaar 2012 beschikbaar.
September 2011
De prijs van de Milieubarometer stijgt per 1 januari 2012. De jaarlijkse abonnementskosten zijn dan €55 per Milieubarometer (i.p.v. €53).
Juni 2011
- Het item ‘waarvan productwater’ is toegevoegd. Dit is voor bedrijven die producten maken waar veel water in zit (denk aan watergedragen verf en frisdrank).
- De CO2-factoren voor elektriciteit zijn gewijzigd conform de op 23 juni gepubliceerde CO2-factoren voor de CO2-Prestatieladder.
- De kengetallen voor zakelijk verkeer zijn aangepast. Voor “Zakelijke kilometers per … (per fte, per product, per omzet)” werden tot nu toe alleen de ingevulde km meegerekend. Nu worden ook ingevulde liters meegeteld (omgerekend naar km).
Mei 2011
- De Milieubarometer heeft nu voor alle branches een tiplijst om energie te besparen. Deze maatregelen verdienen zich standaard binnen 5 jaar terug. Indien beschikbaar voor de betreffende branche) komen de maatregelen komen overeen met de checklists van InfoMil voor toezichthouders.
- Op 6 mei zijn nog enkele CO2 factoren aangepast wegens update CO2-Prestatieladder:
- Autokilometer (235g/km ->210 g/km)
- Warmte (stadsverwarming of restwarmte) (18,5 kg/GJ -> 20 kg/GJ)
- Groene stroom soorten conform CO2-Prestatieladder (kleine aanpassingen)
- Vliegtuig Europa 750-2500 km (268 g/km -> 201 g/km)
- Binnenvaart containers (580 g/containerkm -> 750 g/containerkm)
- Zeevaart bulk (28 g/tonkm -> 30 g/tonkm)
April 2011
- Er zijn gemiddelde milieubarometerscores voor theaters en theaterscholen. Lees meer op de website onder branchevoorbeelden>theater. Ben je theater dan vergelijk je jouw score via ‘persoonlijke instellingen’ bij jouw resultaten.
Maart 2011
- Er is nu een kengetal ‘Aandeel OV, fiets en lopen in zakelijk verkeer’. Je maakt dit zichtbaar via Finetuning.
- De Milieubarometer werkt niet meer goed in Internet Explorer 6 (er verschijnen geen jaren na het aanklikken van het plusje bij beheer of invullen). Oplossing: Switch naar Internet explorer 7 of 8 of een recente andere browser zoals Firefox.
Februari 2011
- De achtergrondcijfers van de Milieubarometer zijn vernieuwd. Jouw grafieken en CO2 balans zullen hierdoor wat veranderen. Lees verder bij achtergronden
- Met de nieuwe knop linksboven in het invulscherm kun je snel wisselen naar een ander jaar of andere barometer.
- Je kunt barometers voorzien van labels (via “beheer”). Dit is voor gebruikers met veel Milieubarometers die dan snel de barometers uit bijvoorbeeld één regio kunnen vinden.
- Beheer is overzichtelijker gemaakt door een in- en uitklapfunctie voor de jaren.
- De export (spreadsheet) is uitgebreid met een CO2-tabel met de CO2 uitstoot van het bedrijf verdeeld over de scopes 1,2 en 3 conform Prorail.
- Gebruikers krijgen na het inloggen op hun Milieubarometer direct de laatste aanpassingen in de Milieubarometer in beeld.
- Ook bouwbedrijven, culturele instellingen en ziekenhuizen vinden nu in hun Milieubarometer een beknopte lijst met energiebesparende maatregelen die zich in hun branche binnen 5 jaar terugverdienen.
Januari 2011
- Ook voor de branche Cultuur-theaters is nu een finetuning op maat beschikbaar.
- De Milieubarometer is uitgebreid met bezoekersverkeer. Dit thema is vooral van belang voor publiekstrekkers zoals theaters, musea, festivals en ziekenhuizen.
- Sportlocaties hebben nu een finetuning op maat in de Milieubarometer, inclusief een beknopte tiplijst met energiebesparingsmaatregelen die zich in hun branche binnen 5 jaar terugverdienen.
December 2010
- Het branchegemiddelde van een GGZ-instelling kun je voortaan zichtbaar maken in barometers met de branche ‘zorg – zorginstellingen’.
- De branchenamen zijn lichtelijk aangepast en gegroepeerd. Je merkt dit alleen als je jouw branche wilt wijzigen.
September 2010
- Vier vormen van groene stroom toegevoegd. Hiermee kan groene stroom geregistreerd worden conform de CO2-Prestatieladder (van Prorail).
- De oude vorm van groene stroom blijft beschikbaar. Deze telt zowel in de Milieubarometer als in de CO2-meter mee als ‘nul’. Dit wordt mogelijk begin 2011 aangepast. Heb je al groene stroom met milieukeur en wil je de CO2-uitstoot van jouw groene stroom zichtbaar maken, dan kun je jouw gegevens overhevelen naar een van de nieuwe categorieën.
Juli 2010
- In de Finetuning zijn de vervoersitems ingedeeld onder diverse kopjes. Dit maakt het vinden van het juiste item een stuk makkelijker.
- Tankstations hebben nu een finetuning op maat in de Milieubarometer. Op basis van hun branche is een voorselectie gemaakt welke items zichtbaar zijn.
- De Milieubarometer is uitgebreid met energiemaatregelen voor 6 extra branches: autobranche, hout-, en metaalverwerkende bedrijven, opslag- en transportbedrijven, tankstation en horeca.
- De Milieubarometer is nu ook geschikt voor congrescentra (zonder overnachtingen) en hotels en conferentiecentra (met overnachtingen) die hun Green Key certificaat hebben of willen halen. De barometer berekent (onder andere) de voor Green Key vereiste kengetallen en met de maatregelenlijst kunnen de Green Key-normen afgevinkt worden.
- Maandregistratie voor gas, warmte, water en diverse afvalstoffen toegevoegd. Op verzoek maken we ook maandregistratie voor andere items mogelijk.
- De volgorde van de notities bij een milieugegeven is omgedraaid: de notitie uit het meest recente jaar staat nu bovenaan.
- Medegebruikers kunnen nu ook jaren optellen en kopieren.
- De CO2-data van de Milieubarometer zijn overgenomen in de Envirometer, de Engelse versie van de Milieubarometer.
Juni 2010
- Toevoeging drie gevaarlijke afvalstromen :
- GOM oplossing
- Lege emballage van gevaarlijke stoffen
- Rollendoeken
- Toevoeging vliegverkeer bij woon-werkverkeer
Maart 2010
Kengetallen (efficiencyindicatoren) aangepast en toegevoegd:
- de kengetallen over voertuigbrandstofverbruik in liters nemen nu ook de kilometers mee (deze worden naar liters omgerekend met een gem. verbruik). Dit geldt zowel voor zakelijk vervoer, goederenvervoer als totaal brandstofverbruik in liters.
- er zijn kengetallen voor voertuigbrandstof toegevoegd zodat nu alle logische combinaties naar medewerker/ omzet/ productie-eenheid beschikbaar zijn.
Februari 2010
- Met de knop ‘maatregelen’ op de startpagina kun je direct naar de maatregelen in de Milieubarometer.
- Koelmiddelemissies kun je nu op naam van het middel (zoals R404a of R134a) registreren in plaats van op categorie (zoals HFK of HCFK). Dit is om het broeikaseffect van deze gassen mee te kunnen tellen in de CO2-meter. De oude categorieën (HFK, HCFK etc.) blijven wel bestaan maar doen dus niet mee in de CO2-meter. We raden je aan over te schakelen op de nieuwe indeling en de oude categorie (via finetuning) te verbergen.
- De CO2-meter is uitgebreid met:
- water
- papier
- koudemiddelen & oplosmiddelen (samen in de categorie “emissies”).
- De CO2-factoren in de CO2-meter zijn geactualiseerd. De details hiervan lees je op de pagina over de CO2-meter.
- Zes bedrijfsafvalstromen zijn toegevoegd:
- PVC
- Grof vuil
- Lege drankpakken
- Bruingoed (Wit- en Bruingoed bestond al, nu kan dit gescheiden worden ingevuld)
- Witgoed (idem)
- Kalkzandsteen
- Vijf gevaarlijke afvalstromen zijn toegevoegd:
- PER
- Vervuild spoelwater (oliehoudend)
- Amalgaamslib
- Bestrijdingsmiddelen
- Poederafval (van poedercoaten)
- Oppervlaktewater is toegevoegd.
- De vleesafvalstromen zijn hernoemd conform de huidige gangbare benaming en er is een categorie vleesafval bijgekomen.
November 2009
- De functie ‘exporteren van notities’ is beschikbaar. Hiermee kun je de notities die je hebt gemaakt bij verschillende milieugegevens en in de diverse jaren in een overzichtelijk PDF-document exporteren. Handig als spiekbriefje bij het verzamelen en invullen van gegevens.
- Er zijn meerdere kengetallen over vervoer toegevoegd. je maakt ze zichtbaar via de finetuning.
- Zakelijke kilometers per medewerker, per omzet en per productie-eenheid.
- Brandstofverbruik zakelijk verkeer per productie-eenheid en per omzet. Voorheen werden alleen liters diesel meegenomen. Nu worden ook benzine, LPG en andere brandstoffen – op basis van hun energie-inhoud – omgerekend naar diesel equivalenten.
- Brandstofverbruik goederenvervoer per eenheid product en per omzet. Voorheen werden alleen liters diesel meegenomen. Nu worden ook benzine, LPG en andere brandstoffen – op basis van hun energie-inhoud – omgerekend naar diesel equivalenten.
Augustus 2009
- Pagina over Milieubarometer van brandweerkazernes toegevoegd op deze website.
- Er zijn meerdere kengetallen toegevoegd. Je maakt ze zichtbaar via de finetuning.
- Onder “bedrijfsvoering” (kopje was “ruimtegebruik”)
- Omzet per medewerker (€/fte)
- Omzet per vloeroppervlak (€/m2)
- Productiviteit per medewerker (productie-eenheden/fte)
- Onder “CO2 en compensatie“
- CO2-emissie per omzet (ton CO2/ton€)
- Draaiuren windturbine om CO2-uitstoot te compenseren.
- Onder “bedrijfsvoering” (kopje was “ruimtegebruik”)
Juli 2009
- Op verzoek van diverse gebruikers kunnen nu ook de kosten van Woon-werkverkeer in de Milieubarometer ingevuld worden. (Dit zal meestal gelijk zijn aan de som van de reiskostenvergoedingen die medewerkers ontvangen.) Deze worden ook meegenomen in de kostengrafiek zodat deze beter te spiegelen is met de Milieubarometergrafiek.
- Tegelijkertijd is de toelichting op het invullen/verzamelen van vervoersgegevens uitgebreid. Zie hiervoor de betreffende pagina in het helpsysteem.
Juni 2009
De Milieubarometer is uitgebreid met energiemaatregelen voor kantoren. Een beknopte tiplijst laat zien welke maatregelen op het gebied van energiebesparing in kantoren binnen 5 jaar zijn terug te verdienen. Je kunt eenvoudig aanvinken welke maatregelen interessant zijn om uit te voeren.
Mei 2009
- Brandstofverbruikscijfers kunnen nu met graaddagen gecorrigeerd worden voor weersinvloeden. De correctie wordt gebruikt om twee nieuwe kengetallen te berekenen: gecorrigeerd gasverbruik per mdw en gecorrigeerd gasverbruik per m3 gebouwinhoud. Meer info onder de veelgestelde vragen.
- De milieubelasting van uitbesteed wegtransport per pakket is gehalveerd. Er blijken meer pakketten op een pallet of in een rolkooi te gaan dan eerder aangenomen.
April 2009
- Je kunt bij liters diesel van vrachtwagens onderscheid maken in Euro-klasse van de motor, nu ook Euro I en II. Leuk als je schone vrachtwagens gaat kopen/ hebt gekocht!
- Je kunt twee nieuwe bedrijfsafvalstromen invullen: dakafval en tonercartridges die je afvoert voor hergebruik (via jouw leverancier of via een goed doel). Je zet deze aan via Finetuning.
Februari 2009
- Goederenvervoer is een aparte categorie geworden. De invulvelden voor vrachtwagens en schip uit de oude categorie werk-werkverkeer zijn hier naar toe verplaatst.
- Extra invulvelden zijn toegevoegd voor bestelwagens en vrachtwagens, uitbesteed wegtransport, vervoer per schip en vliegtuigtransport. Bekijk de lijst onder Finetuning.
- Middelgrote vrachtwagens (laadvermogen 10 tot 20 ton) en grote vrachtwagens (laadvermogen groter dan 20 ton) zijn toegevoegd.
- Bij liters diesel van vrachtwagens kun je onderscheid maken in Euro-klasse van de motor.
- Bestelwagens op bio-ethanol, biodiesel en aardgas kun je wel al invullen, maar je ziet ze nog niet terug in de grafieken (verwacht zomer 2009).
- Vrachtwagens op biodiesel en vrachtwagens met Euro VI-motor op diesel kun je wel al invullen, maar je ziet ze nog niet terug in de grafieken (verwacht zomer 2009).
- Transport per schip is gesplitst in binnen- en zeevaart en container- en bulktransport. De kilometers die je invulde bij schip staan nu bij Binnenvaart (bulk).
December 2008
- De milieufactoren zijn geactualiseerd. Waarschijnlijk zijn deze aanpassing te zien in jouw resultaten.
- Elektriciteit heeft een lagere milieubelasting (min 7%) omdat de elektriciteitsproductie schoner en efficiënter is geworden.
- Aardgas voor verwarming heeft een kleinere milieubelasting (min ± 20%), Voorheen werden hiervoor Europese getallen gebruikt. Vanaf heden worden Nederlandse emissiecijfers gebruikt. Belangrijkste verschil: In Nederlands aardgas zit meer stikstof en minder methaan, dus komt er per m3 minder CO2 vrij.
- Openbaar Vervoer heeft een grotere milieubelasting gekregen (3 maal zo hoog). De door NS gepubliceerde emissiecijfers van 41 gram CO2 per reizigerskm zijn overgenomen. Deze emissie wordt grotendeels veroorzaakt door het elektriciteitsverbruik van de treinen, waarmee ook andere emissies samenhangen die nu ook zijn meegenomen.
- Personenwagens op benzine hebben een grotere milieubelasting. Hier spelen twee veranderingen. Door een rekenfout werd deze in het verleden veel te laag beoordeeld (factor 10). Daarnaast is het Nederlandse wagenpark schoner geworden en leidt dit tot een afname van de milieubelasting met enkele tientallen procenten. Netto is deze milieubelasting 7 maal groter geworden. Auto’s op andere brandstoffen werden wel goed weergegeven.
- Resultaten van benchmark voor overheidskantoren 2008 beschikbaar. Kantoren kunnen het gemiddelde naast hun eigen resultaten zetten.
- Het branchegemiddelde voor GGZ-instellingen is toegevoegd. GGZ-instellingen kunnen dit zichtbaar maken naast hun eigen grafieken.
- Woon-werkverkeer is uitgebreid met:
- Scooter/brommer;
- Motor(fiets).
- Werk-werkverkeer heet nu Zakelijk verkeer. Deze categorie is uitgebreid met:
- Elektrische fiets;
- Scooter/brommer;
- Motor(fiets);
- Deelwagen (bijv. Greenwheels);
- Personen- en bestelwagens op aardgas, bio-diesel en bio-ethanol (u kunt deze gegevens wel al invullen, maar ziet ze nog niet terug in de grafieken).
- Vliegverkeer is gesplitst in Europees en mondiaal vliegverkeer. De kilometers die je invulde bij vliegverkeer staan nu bij Europees vliegverkeer.
- Intern transport heet nu Mobiele werktuigen. Deze categorie is uitgebreid met Rode diesel.
Oktober 2008
- Benchmark voor brandweerkazernes (eerste aanzet) beschikbaar. Deze is gebaseerd op vier 24-uurs kazernes van de Gezamenlijke Brandweer in het Rijnmond gebied. Als basis voor de benchmark is het aantal fte gebruikt. Brandstof voor vervoer is nog niet meegenomen.
- Per Milieubarometer kan ingesteld worden bij welke branche hij hoort (voorheen alleen per Milieubarometerabonnement). Dit is handig voor bedrijven die in meer branches vallen zoals een (hoofd)kantoor en enkele productielocaties. Hierbij kan dan een nieuwe barometer gestart worden met de finetuning van die branche en kan de eventueel beschikbare benchmark voor die branche opgevraagd worden via ‘persoonlijke gegevens’.
Maart 2008
De CO2-meter is te vinden bij ‘Resultaten’. Deze meter sommeert de CO2-uitstoot door het gebruik van brandstoffen (gas, stadsverwarming, olie), elektriciteit, voertuigbrandstoffen en vliegtuigkilometers. Hierbij wordt gecorrigeerd voor eventuele groene stroom en CO2-compensatie. In een grafiek zie je per thema de CO2-uitstoot. Ook is een overzichtelijke tabel met de berekening van jouw CO2-uitstoot beschikbaar (door te klikken op de CO2 grafiek).
Februari 2008
- Een nieuwe grafiek-optie die procentuele verschillen tussen twee jaren laat zien, zowel toepasbaar op de Milieubarometer als op de kostengrafiek.
- De milieuparameters zijn geactualiseerd. De milieubelasting van aardgas blijkt groter te zijn dan tot nu toe berekend. Waarschijnlijk is deze aanpassing te zien in jouw resultaten.
- De OV-kilometers hebben een CO2-emissie toebedeeld gekregen. (De milieubelasting van een OV-kilometer was voorheen op nul gesteld). Uitgangspunt voor de berekende milieubelasting is de CO2-emissie van een gemiddelde Nederlandse trein.
- Toevoeging van een apart invoerveld voor fietskilometers. Voorheen werden OV en fiets in één invoerveld ingevuld. Let op: het oude invoerveld ‘OV en fiets’ is veranderd in ‘OV’. Bij eerder ingevulde jaren kun je de fietskilometers naar het nieuwe invoerveld verplaatsen.
Januari 2008
Optie om de elektriciteitsgegevens per maand in te vullen. Van het maandverbruik wordt ook een grafiek gemaakt zodat je het elektriciteitsverbruik door het jaar heen visueel kunt beoordelen en presenteren.
December 2007
Nieuwe branche toegevoegd: brandweer
November 2007
- Mogelijkheid om gegevens over Warmtekrachtkoppeling (WKK) in te voeren.
- Invoer van zonnestroom die je zelf hebt opgewekt (en teruggeleverd).
- Groen gas (gas met compensatie) is toegevoegd.
Oktober 2007
- In de Finetuning zijn de afvalstromen ingedeeld onder diverse kopjes. Dit maakt het vinden van de juiste afvalstroom een stuk makkelijker.
- Diverse afvalstromen zijn toegevoegd.