Jaarlijkse update CO2-factoren 2022
Half januari 2022 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. Alle wijzigingen zijn doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.
Alle wijzigingen zijn per 2022 van kracht en vragen dus niet om herberekening van voorgaande jaren. De actualisatie is in lijn met de regels voor gebruik van CO2-factoren voor de CO2-Prestatieladder.
De belangrijkste actualisaties 2022
- Aardgas: +11%
- Warmte: -25%
- Vliegverkeer op de lange afstand: +7%
- Vliegverkeer op de middellange afstand: -21%
- Vliegverkeer op de korte afstand: -14%
- Marktmix stroom: -10%
- Grijze stroom: -6%
Er zijn nog een paar wijzigingen maar die zijn minder dan 5%. Alle wijzigingen in factoren staan in het wijzingsoverzicht.
Effect op CO2-footprint
Als je een footprint over 2021 maakt en de verschillen met 2020 en vorige jaren wil analyseren is deze update niet relevant. Je hebt dan vooral te maken met de wijzigingen in de factoren die begin 2021 zijn doorgevoerd met een geldigheid vanaf 2021.
Hier lees je het nieuwsbericht over de belangrijkste wijzigingen in de CO2-factoren van 2021.
En dit zijn onze tips voor het omgaan met gewijzigde CO2-factoren.
Onder het plaatje in dit artikel is de achtergrond van de wijzigingen toegelicht.

Toelichting op de belangrijkste wijzigingen CO2 factoren
Aardgas
Doordat aardgas steeds minder binnen Nederland wordt gewonnen, is er veel meer import van aardgas per pijpleiding (uit Noorwegen en Rusland) en tanker (als LNG uit de Verenigde Staten). De emissie van aardgas is hierdoor toegenomen. De bijmenging van stikstof in aardgas (om dezelfde kwaliteit als Groningen gas te verkrijgen) zijn ook meegenomen maar omdat dit gebeurt met groene stroom zijn deze emissies verwaarloosd. Uitgangspunt zijn gegevens van 2020, de verwachting is dat de emissiefactor de komende jaren nog aanzienlijk zal toenemen.
Elektriciteit
De emissiefactoren voor stroom zijn geactualiseerd voor zowel de directe emissies als de voorketens. Er zijn hier vele factoren die doorwerken, maar belangrijkste factor is de (continu) wijzigende samenstelling van de elektriciteitsmix. Voor stroom uit gascentrales werkt de hogere emissiefactor voor aardgas door in de CO2-factor, maar onder andere door de lagere inzet van kolen is de CO2-factor van marktmix stroom netto ongeveer 10% gedaald. Voor Grijze stroom komt de daling uit op 6%.
Warmtelevering
De emissiefactor voor warmtelevering is aangepast, daarbij is er een daling van de emissie. In plaats van meerdere soorten bronnen is er één factor gegeven met het gemiddelde van grote warmtenetten. (In de Milieubarometer zijn de overige typen warmte voorzien van een marker (gestopt in 2021)
Personenvervoer: Vliegtuig
De emissiefactoren voor vliegverkeer zijn geactualiseerd op basis van onderzoek naar de huidige praktijk. De CO2 factoren voor vliegverkeer zijn gewijzigd door een combinatie van:
- Actualisering van brandstofverbruik en bezettingsgraden
- Meer typen vliegtuigen meegenomen in de berekeningen
- Meer vliegmaatschappijen meegenomen in de berekeningen
- Een andere waardering van de RF factor (Radiative Forcing = broeikaseffect door de uitstoot van waterdamp hoog in de atmosfeer die sluierbewolking veroorzaakt).
Voor kleine en middelgrote afstanden is de factor per passagierskm gedaald, voor de lange afstand vluchten gestegen.
Meer details zijn te vinden op de website CO2emissiefactoren.nl.