Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs (VSME)
Bereken met de Milieubarometer het energieverbruik, de CO₂‑emissies en het afvalbeheer die onderdeel zijn van de standaard voor vrijwillige duurzaamheidsrapportage voor kleine bedrijven.

De vrijwillige VSME-standaard is ontwikkeld voor kleine bedrijven die niet aan de verplichte duurzaamheidsrapportage op basis van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) hoeven te voldoen. De VSME-standaard ondersteunt kleine bedrijven bij het verzamelen en rapporteren van de duurzaamheidsinformatie die grote opdrachtgevers, klanten en financiers van hen kunnen vragen.
De Milieubarometer helpt je bij het meten en rapporteren van je energieverbruik, CO₂‑emissies en het afvalbeheer, in lijn met de VSME-standaard. Je kunt de getallen ook berekenen in Excel, maar een meetinstrument zoals de Milieubarometer biedt veel voordelen.
De Milieubarometer faciliteert het rapporteren over de volgende onderdelen van de VSME-standaard:
- B3 Energy and greenhouse gas emissions (artikel 29, 30, 31)
- B7 Waste management (artikel 38.a en 38.b)
Indien van toepassing:
- C3 GHG reduction targets (artikel 54)
Een opzet die vergelijking van meerdere jaren faciliteert
Het uitgangspunt van de VSME-standaard is dat je jaarlijks rapporteert en je daarbij vergelijkt met je scores van vorig jaar. Deze vergelijking met vorig jaar is voorgeschreven vanaf het tweede jaar dat je rapporteert.
Bij de onderdelen energie, CO₂ en afval geeft de VSME-standaard suggesties voor tabellen die minder geschikt zijn voor het vergelijken van de scores in verschillende kalenderjaren. Het bespaart je tijd als je vanaf je eerste VSME-verslag aan de slag gaat met een opzet die vergelijking van meerdere kalenderjaren faciliteert. Hieronder zie je hoe de Milieubarometer de gevraagde VSME-data voor jou op een rij kan zetten.
B3 Energy / energieverbruik in VSME-standaard
De VSME-standaard vraagt om je totale energieverbruik in MWh. Je mag aangeven hoe dit verdeeld is over hernieuwbare en niet-hernieuwbare (fossiele) energie.
Na het invullen van de energieverbruiksgegevens van je eigen bedrijfsvoering geeft de CSRD-tabel in de Milieubarometer alle cijfers die je nodig hebt voor rapportage over energie volgens de VSME-standaard.
Tabel met energieverbruik en uitsplitsing in niet-hernieuwbaar (fossiel) en hernieuwbaar

De onderdelen Energieproductie en Energie-intensiteit worden niet gevraagd door de VSME-standaard, maar zijn interessant voor bedrijven die bijvoorbeeld de opbrengst van hun zonnepanelen in beeld willen brengen en hun energieverbruik nog beter willen monitoren.
B3 greenhouse gas emissions /CO₂‑footprint in VSME-standaard
De VSME-standaard vraagt om je CO₂‑emissies in scope 1 en scope 2. Je rapporteert ook de scope 3 emissies als dit relevant is in jouw branche. De standaard bevat geen richtlijnen voor de afweging om over scope 3 te rapporteren.
Op basis van verbruiksgegevens die je al invulde voor de berekening van je energieverbruik (zie vorige paragraaf) geeft de CSRD-tabel in de Milieubarometer alle cijfers die je nodig hebt voor rapportage over scope 1 en 2 volgens de VSME-standaard.
Als je ook scope 3 wilt rapporteren dan voeg je ook gegevens over de activiteiten in je waardeketen in de Milieubarometer toe.
Tabel met broeikasgasemissies

Voor de VSME is de berekening van scope 2 met de locationbased benadering verplicht en de marketbased benadering een optie. Het onderste deel van de tabel (in deze figuur afgesneden), toont de onderverdeling van scope 3 in de 15 categorieën, die de VSME-standaard aanbeveelt.
Als je ook over scope 3 wilt rapporteren, ligt de grootste uitdaging in het compleet maken van je relevante scope 3 emissies. Lees meer over meten van scope 1, 2 en 3.
GHG reduction targets / klimaatdoelen in VSME-standaard
De VSME vraagt om te rapporteren over de doelen voor CO₂‑reductie, als je die hebt vastgesteld. Een voorbeeld is een doel van 50% CO₂‑reductie in 2030 ten opzichte van basisjaar 2018. Als je doelen hebt gesteld, evalueer je jaarlijks of jouw uitstoot de goede kant op gaat.
Je kunt je CO₂‑doelen instellen in de Milieubarometer. Dat levert je doelgrafieken voor dit onderdeel van de VSME.

De Milieubarometer geeft je reductiedoel weer in een doelgrafiek. Ieder jaar dat je jouw gegevens invult, verschijnt je score ten opzichte van het doel.
B7 waste management /afvalbeheer in VSME-standaard
De VSME-standaard vraagt om je totale hoeveelheid afval, opgesplitst in:
- Niet-gevaarlijk en gevaarlijk afval. Je mag het afval verder uitsplitsen per gescheiden afvalstroom.
- Het aandeel aangeboden voor “recycling or reuse” (gescheiden aangeleverd aan inzamelaar)
Na het invullen van je afvalgegevens geven de afvalgrafieken en het afvalscheidingspercentage de cijfers die je nodig hebt voor rapportage over afvalbeheer volgens de VSME-standaard.
Afvalgrafieken en afvaltabellen

De Milieubarometer maakt grafieken en tabellen van de totale hoeveelheid afval en van het niet-gevaarlijke afval uitgesplitst per afvalstroom. Als je ook het gevaarlijk afval scheidt, kan je daar een vergelijkbare grafiek van maken.
Afvalscheidingspercentage

Het aandeel aangeboden voor “recycling or reuse” kan je rapporteren met het afvalscheidingspercentage. Aanvullend kan je extra afvalkengetallen selecteren die je extra inzicht geven in de vorderingen met afvalscheiding binnen jouw bedrijf of organisatie.
Verdiepend inzicht in broeikasgasemissies en energieverbruik
De VSME-standaard vraagt je niet naar details van je CO₂‑uitstoot en energieverbruik. Voor het stellen van prioriteiten voor reductiemaatregelen en het onderbouwen van je scores ten opzichte van voorgaande jaren heb je echter wel verdiepend inzicht nodig. De Milieubarometer biedt deze verdieping in de CO₂‑footprinttabellen, de CO₂‑grafieken en energiegrafieken waarbij je op details kan inzoomen.
Grafiek voor scope 1-2-3 bij tabel CO₂‑footprint

Deze grafiek toont je in één oogopslag de scope 1-2-3 verhouding van je footprint. In de tabel staan de onderliggende CO₂‑berekeningen.
Onderbouwing van de emissiefactoren en conversiefactoren
De VSME-standaard stelt dezelfde eisen aan berekeningen als de CSRD. Lees over de onderbouwing van de door de Milieubarometer gebruikte CO₂‑emissiefactoren, de locationbased en marketbased benadering en energieconversiefactoren in dit nieuwsbericht.
Scope 3 in kaart brengen
Het meten van de totale scope 3 emissies vraagt maatwerk en deskundigheid. Voor een scope 3 analyse biedt Stichting Stimular aanvullende ondersteuning.
Starten met Milieubarometer
Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Veelgestelde vragen
Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.
-
-
De Milieubarometer is zeker internationaal bruikbaar als milieumonitor en CO₂‑footprint instrument. Hij wordt dan ook door multinationals gebruikt voor zowel hun vestiging in Nederland als voor vestigingen in Europa en de rest van de wereld.
De Milieubarometer (Envirometer in het Engels) is compleet tweetalig Engels-Nederlands. Een gebruiker kan ieder moment van taal switchen, ook de rapporten zijn in het Engels.
De Milieu- en CO₂‑factoren zijn Nederlands van oorsprong, maar de CO₂‑factoren kan je zelf aanpassen voor vestigingen in het buitenland.
-
-
De CO₂‑factoren in de Milieubarometer zijn afgeleid van de factoren op www.CO₂emissiefactoren.nl. De achterliggende bronnen kun je op die website terugvinden.
Wil je een compleet overzicht voor alle items in de Milieubarometer, kijk dan in deze lijst