CO2-footprint woningcorporaties daalt
In 2020 bepaalden woningcorporaties voor de tweede keer de CO2-footprint en milieu-impact van hun organisatie. De CO2-footprint per medewerker blijkt ruim 8% lager dan vorig jaar. Stimular berekende, op basis van de ingevulde Milieubarometers, een nieuw branchegemiddelde. Aan de hand van deze resultaten wisselden de corporaties hun duurzaamheidservaringen en plannen uit.
Besparingsmaatregelen
Naar aanleiding van de resultaten hebben de deelnemende corporaties maatregelen genomen om de impact van de eigen bedrijfsvoering te verminderen. Deelnemers die voor het tweede jaar meededen konden hun milieuprestatie en CO2-footprint met vorig jaar vergelijken. Bij de meeste corporaties is de milieu-impact verminderd. Grote stappen zijn behaald door meer afvalscheiding en minder autokilometers bij zakelijk verkeer.
Aantal benchmarkers groeit
Wonen Breburg nam in 2018 het initiatief voor de eerste Milieubarometerbenchmark die in 2019 is uitgevoerd met veertien corporaties. De deelnemers deden een nulmeting van de milieu-impact en CO2-footprint van hun eigen bedrijfsvoering. Daarnaast wisselden ze tijdens twee bijeenkomsten ervaringen uit over hun duurzaamheid. De deelnemers wilden in 2020 een vervolg en nodigden corporaties uit hun eigen regio uit om ook mee te doen. Dat resulteerde in zeventien deelnemers voor 2020.
Zelf vergelijken met het branchegemiddelde
Het nieuwe branchegemiddelde is nu voor alle woningcorporaties beschikbaar in de Milieubarometer om hun scores daarmee te vergelijken. Vergelijken kan op de grafiek van de milieubelasting per fte, maar ook op kengetallen zoals energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak of brandstof zakelijk verkeer per verhuurbare eenheid. Daarmee zien de corporaties hoe zij ten opzichte van het gemiddelde scoren en kunnen ze analyseren waar winst te behalen valt.
Verbetering ten opzichte van vorig jaar
De CO2-footprint en milieubelasting van corporaties is gedaald. De milieu-impact van goederenvervoer is met 40% heel sterk gedaald; andere grote dalers zijn zakelijk verkeer (-8%) en elektriciteit (-13%). Daartegenover staat dat de impact van woon-werkverkeer met 25% is gestegen. De totale milieu-impact is 6% gedaald.

De betere score is te verklaren door maatregelen die corporaties hebben doorgevoerd. Zo wordt er meer afval gescheiden dan vorig jaar en is het aandeel openbaar vervoer, fiets en lopen in het zakelijk verkeer meer dan verdubbeld.
Michel Brauns van WonenZuid vertelde tijdens de bijeenkomst hoe zij de milieuprestatie van de eigen bedrijfsvoering verminderen. Zo is WonenZuid in 2019 begonnen met het scheiden van PMD en GFT afval. Naast een milieuverbetering, is gescheiden afvalinzameling voor hen goedkoper. Andere corporaties willen ook aan de slag met meer afvalscheiding.
Vervolg in 2021
In de bijeenkomst kwam ook het effect van corona op de milieu-impact aan bod. De Milieubarometer ziet er daardoor volgend jaar vast heel anders uit. De verwachting is dat woon-werkverkeer flink daalt, maar ook het elektriciteitsverbruik, waterverbruik en de hoeveelheid afval zouden lager moeten uitvallen. Corporaties hebben aangegeven volgend jaar weer mee te willen doen aan de benchmark en zijn benieuwd naar de effecten van corona op de milieu-impact van hun eigen bedrijfsvoering. Meedoen aan de benchmark? Lees meer over het aanbod en hoe je je kan aanmelden. Woningcorporaties kunnen zich aanmelden tot 1 april.