Skip to content
Recreatie

Festival

Om je een betere indruk te geven hoe het gemiddelde verbruik van een festival eruitziet, hebben wij een branchegemiddelde opgesteld.

Verhouding Milieubelasting

Er is gekeken naar de gemiddelde CO2‑uitstoot die festivals aan de hand van hun milieugegevens hebben ingevuld voor het in kaart brengen van hun CO2‑footprint. Zo kan je op deze pagina, maar ook als je inlogt in de Milieubarometer, jouw kengetallen vergelijken met dit gemiddelde. Zo krijg je een beter beeld van de grootste gemiddelde milieubelasting voor festivals. In onderstaande cirkelgrafieken zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen voor een stadsfestival en voor een gemiddeld bovenregionaal festival.

Verhouding Stadsfestival

In de cirkelgrafiek zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen. Hieruit blijkt dat de grootste milieubelasting van een stadsfestival bestaat uit:

  • Bezoekersverkeer (50%)
  • Elektriciteit (meestal opgewekt door dieselaggregaten)(24%)
  • Goederenvervoer (11%)

De andere onderdelen tellen wel mee, maar zijn veel minder belangrijk. In zakelijk verkeer is het vervoer van de organisatie zelf en de artiesten opgenomen, in goederenvervoer de kilometers die leveranciers maken.

Verhouding Festival

In de cirkelgrafiek zie je een duidelijke verdeling tussen de diverse belastingen. Hieruit blijkt dat de grootste milieubelasting van een gemiddeld bovenregionaal festival bestaat uit:

  • Bezoekersverkeer (35%)
  • Elektriciteit (29%)
  • Bedrijfsafval(13%)

De andere onderdelen tellen wel mee, maar zijn veel minder belangrijk. In zakelijk verkeer is het vervoer van de organisatie zelf en de artiesten opgenomen, in goederenvervoer de kilometers die leveranciers maken. Het grootste verschil is dat afval relatief belangrijker is en bezoekersverkeer minder belangrijk dan bij een stadsfestival.

Kengetallen Festival

We hebben voor een duidelijk overzicht de meest interessante kengetallen uit de Milieubarometer van een gemiddeld festival verwerkt in onderstaande tabel. Wanneer je de Milieubarometer voor jouw organisatie gebruikt, kun je de gemiddeldes naast jouw eigen kengetallen tonen. Dat maakt het vergelijken een stuk makkelijker. De spreiding op de kengetallen is groot. Dat is ook logisch omdat festivals veel verschillen wat betreft voorzieningen voor eten, drinken, slapen en wat betreft programmering.

Kengetal Stadsfestival Bovenregionaal festival Eenheid
Elektriciteit per bezoeker per dag 0,22 1,15 kWh/bez.
Diesel(aggregaat) per bezoeker per dag 0,073 0,37 liter/bez.
Water per bezoeker per dag 2,4 11,7 liter/bez.
Afvalscheidingspercentage 24 17 % van kg
Afval per bezoeker 140 1640 gram/bez.
Bezoekersverkeer 20 30 km/bez.
% OV+fiets+lopen bezoekers 90 55 % van km
CO2 per bezoeker per dag 2 8,4 kg CO2/bez.

Bron van dit branchegemiddelde voor festivals

De benchmark Milieubarometer is opgesteld op basis van twee Duurzame festival projecten met vijftien verduurzamende festivals die stichting Stimular in samenwerking met Syntens heeft uitgevoerd.

Wil je jouw eigen evenement of festival ook in beeld brengen? Vul dan ook de Milieubarometer in.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan
De milieubarometer maakt de impact die onze festivals hebben op het milieu niet alleen inzichtelijk maar de cijfers krijgen nu ook echt betekenis doordat we ze met anderen vergelijken. Dat is een goede basis voor verbetering!
Laura van de Voort, Green Events Nederland
FAQ

Veelgestelde vragen

Op zoek naar een antwoord, en staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan eens op onze FAQ overzichtspagina.

Kan mijn branchevereniging ook korting aanbieden?

Ja, branche organisaties kunnen een startabonnement met korting aanbieden korting of het volledig afkopen voor hun leden. Neem contact op met Stimular voor de voorwaarden.

Hoe komen de branchegemiddeldes tot stand?

Branchegemiddeldes zijn gemaakt op basis van goed ingevulde en gecontroleerde Milieubarometers waarbij onverklaarde uitschieters zijn weggefilterd. Daarom stellen we branchegemiddeldes altijd op in het kader van een project waarin bedrijven uit een branche samenwerken zoals een duurzaamheidskring. Interesse? Neem contact op met de adviseurs van Stimular, eigenaar van de Milieubarometer.

Wat kun je met de Milieubarometer?

Je kan de milieu- en CO2‑impact van je bedrijf inzichtelijk maken en zien hoe je deze kan verlagen.

Kan ik de Milieubarometer al proberen voordat ik de tool aanschaf?

Je kunt een demonstratie-milieubarometer bekijken. Log in met:

email: demodemo@stimular.nl
wachtwoord: demodemo