Skip to content
Praktijkvoorbeeld

Milieubarometer ook voor zzp-ers

Marije Boersma helpt met haar eigen bedrijf COtweeNEUTRAAL bedrijven en organisaties om stappen te zetten om CO2‑neutraal te worden. Ze schreef een blog over hoe zij als zzp-er de Milieubarometer gebruikt om inzicht te krijgen in de footprint van haar eigen bedrijf.

“Begin 2023 postte ik een berichtje over mijn CO2-footprint op LinkedIn. Ik doe dit om diverse redenen, maar de belangrijkste is dat ik graag meer bewustzijn en inzicht wil creëren op dit vlak en ik hoop dat mensen over hun eigen CO2-uitstoot gaan nadenken, als privé persoon en/of vanuit hun bedrijf.

De Milieubarometer invullen als zzp-er

Ik had al ervaring met de Milieubarometer omdat ik die ook gebruik in verduurzamingstrajecten met (Friese) MKB bedrijven. Omdat ik de tool fijn vind werken, heb ik hem ook voor mezelf ingevuld. Ik heb hierbij een combinatie gemaakt van mijn privé uitstoot en de zakelijke uitstoot, omdat ik veel vanuit huis werk. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn aardgasverbruik, elektra en afvalwater in de Milieubarometer opgenomen.

Elektrisch vervoer: groen of grijs laden

De CO2-footprint van 2022 was de tweede footprint die ik berekende, in 2021 maakte ik de eerste. Tijdens het maken van de eerste footprint was het op sommige onderdelen (bijv. groen of grijs opladen elektrisch voertuig) een uitzoekklus. Ik heb toen bijvoorbeeld alle instanties waar ik de auto opgeladen had, gemaild met de vraag of de door hen geleverde stroom grijs of groen is. Dit leverde overigens leuke reacties op, ik merkte dat bedrijven deze vraag niet of nauwelijks gesteld kregen (en dat maakt mij dan weer blij, want ik geloof dat bij hen dan ook weer een beweging, al is het maar een stukje extra bewustzijn, op gang komt). Deze gegevens heb ik vervolgens opgeslagen, waardoor ik in 2022 niet alles opnieuw hoefde uit te zoeken.

Aardgasbesparing

Daarnaast ben in 2022, met behulp van een energiecoach van de gemeente, fanatiek aan de slag gegaan met aardgas besparen. Dat is heel goed terug te zien in de CO2-footprint, die daalde aanzienlijk door een reductie van 25% op het aardgasverbruik.

CO2-compensatie

Ook ben ik in 2022 gestart met het planten van 10 bomen bij een nieuwe klus of verlenging, waardoor ik CO2 compenseer. Omdat ik sterk het gevoel heb dat we te weinig teruggeven aan de aarde (maar overall vooral nog nemen), heb ik ervoor gekozen om mijn CO2-uitstoot ruimschoots te compenseren. Dit geeft mijn een goed gevoel, zo leveren mijn activiteiten een positieve bijdrage aan de wereld.

Ga ook aan de slag!

Ik zou het andere zzp-ers van harte aanraden om deze tool te gebruiken. Zoals al gezegd is de tool makkelijk in te vullen (het is wel even zoeken in het begin, maar dat geldt volgens mij voor alle nieuwe dingen..) en als je iets niet weet of ergens meer over wilt weten, is er altijd super snel reactie via de Helpdesk. Omdat in de Milieubarometer alle jaren bewaard worden, is het elk jaar tot nu toe makkelijker voor mij om de tool te vullen en ik vind het interessant om het verschil tussen de jaren te zien. De tool geeft goed weer wat je CO2-uitstoot is, in welke scope die uitstoot zich bevindt en voor mij het belangrijkst: hoeveel je moet compenseren om een positieve bijdrage te leveren aan de aarde. Doen dus 😊”

De CO2-footprint die Marije met de Milieubarometer heeft opgesteld:

Bron: Post op Linkedin van Marije Boersma over de Milieubarometer()

Over Marije Boersma:

“Ik ben graag buiten: in het bos, met mijn zoontje, vriend(en) en mijn paarden. Het liefst op een plek waar het stil is en waar het water zo helder is dat je tot de bodem kunt kijken. Helaas is dit niet overal het geval, niet overal dichtbij en zeker niet overal verder weg. Bij mij heeft dat er toe geleid dat ik vanaf 2021 als ZZP-er ben gestart. Ik werkte eerder bij organisaties die ook bezig waren met duurzaamheid, maar ik merkte dat mijn ambitie op dit vlak vaak hoger lag. Dus toen ik op zoek was naar een geschikte bedrijfsnaam, dacht ik: de landelijke doelstelling voor 2050 daar kan ik nog wel even mee vooruit, dus laat ik mijn bedrijf dan maar COtweeNEUTRAAL noemen. En ja, dan voel ik me eigenlijk wel een beetje verplicht aan mezelf en naar de buitenwereld, om mijn CO2 footprint te berekenen en deze met anderen te delen. Dit matcht ook mooi met de uitspraak ‘Be the change you wish to see in the world’.”

Meer informatie over de Milieubarometer aanbieden als adviseur.

Lees meer over CO2-footprint maken met de Milieubarometer.

Aanmelden

Starten met Milieubarometer

Gelijk aan de slag? Dat kan. Sluit vandaag nog een abonnement af en start met het invullen van je gegevens.

Meld je nu aan

Milieubarometer voert nieuwe milieuprijzen CE Delft door

Dit jaar zijn de nieuwe milieuprijzen die CE Delft in 2023 heeft gepubliceerd doorgevoerd in de Milieubarometer. Zo zorgen we ervoor dat de tool up-to-date blijft met de ontwikkelingen in de wetenschap en politiek. Maar waarom is dit belangrijk? En hoe zit het precies met de milieuprijzen?

11 maart 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Jaarlijkse update CO2-factoren 2024

22 januari 2024 vond de jaarlijkse update plaats van de CO2-emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl. De wijzigingen zijn op 5 en 19 februari doorgevoerd in de Milieubarometer. Voor Milieubarometergebruikers is het handig om de belangrijkste wijzigingen te weten.

19 februari 2024 / Nieuwsbericht / Lees Verder

Betekenis CO2 en het effect op het klimaat

Als je werkt aan het verduurzamen van je organisatie kun je niet om CO2-reductie heen. Maar wat is de betekenis van CO2, hoe heeft het effect op het klimaat en waarom moeten we onze uitstoot reduceren?

12 januari 2024 / Tips / Lees Verder