Milieubarometer populair als monitor
De afgelopen jaren zijn er steeds meer initiatieven van groepen bedrijven en organisaties die de Milieubarometer kiezen als monitor van energiebesparing of CO2-reductie. De Milieubarometer leent zich daar blijkbaar goed voor. Redenen die daarvoor worden genoemd zijn:
- De Milieubarometer is voor alle type bedrijven geschikt.
- De Milieubarometer is eenvoudig in gebruik
- De Milieubarometers kunnen opgeteld worden om ook naar het resultaat van de groep te kijken.
- De Milieubarometer is betaalbaar.
Hieronder lees je over enkele initiatieven. Een actueel overzicht vind je op de website van Stichting Stimular. Heb je vragen of wil je een kennismakingsgesprek, mail of bel dan naar Willemien Troelstra, 010-238 28 24.
Voorbeelden
Milieubarometerbenchmark Woningbouwcorporaties (2019)
Op initiatief van Wonen Breburg stellen (minstens) dertien Woningbouwcorporaties hun CO2-footprint op met de Milieubarometer. Op basis van de ingevulde en gecontroleerde Milieubarometers wordt een gemiddelde bepaald zodat de deelnemers inzicht krijgen op welke punten ze onder en boven gemiddeld scoren. Dit wordt aangevuld met enkele bijeenkomsten waarin de deelnemers ervaringen en CO2-reductietips uitwisselen.
Energieneutraal bedrijventerrein Bergen op Zoom – Lage Meren Meilust (2017-…)
Het bedrijventerrein Lage Meren Meilust (LMM) in Bergen op Zoom wil Brabantse koploper worden op het gebied van duurzaam en energiezuinig ondernemen. Bedrijvenvereniging LMM wil het voortouw nemen bij het realiseren van de klimaatdoelstellingen uit het Parijs-akkoord. Een van de startactiviteiten is dat van de bedrijven op het terrein een CO2-footprint wordt gemaakt. Daarvoor gebruiken de bedrijven de Milieubarometer. Voor veertig bedrijven zijn in 2017 footprints gemaakt. Doordat alle bedrijven in de Milieubarometer werken kunnen ze onderling hun resultaten vergelijken en kan een totaal berekend worden. Komende jaren wordt de ontwikkeling ook met de Milieubarometer gemonitord. Stimular heeft een speciaal account voor het bedrijventerrein ingericht en helpt bij interpreteren van de resultaten.
Vijfheerenlanden klimaatneutraal (2016-2019 -…)
Van 2016-2019 liep in de regio Vijfheerenlanden het “Energieconvenant Vijfheerenlanden CO2-neutraal”. Vijftien bedrijven namen zich voor in drie jaar minimaal 10% CO2 reductie behalen. De bedrijven monitorden hun CO2-uitstoot met de Milieubarometer. Energiecoöperatie de Knotwilg trok het convenant daarbij ondersteund door Stimular in de vorm van een Milieubarometertraining en jaarlijks inzicht in de voortgang van de deelnemers. Mei 2019 werd het convenant met succes afgerond. De deelnemers willen graag een vervolg.
Blauwzaam energieconvenanten I t/m IV (2011-2017)
Stichting Blauwzaam heeft in de regio Alblasserwaard vier energieconvenanten uit de grond gestampt. Doelstelling is in drie jaar minimaal 10% energie te besparen en/of duurzaam op te wekken. In de periode 2011 – 2014 tekende ieder jaar ongeveer 25 bedrijven een volgend convenant. De aanpak werkt: lees bijvoorbeeld: Blauwzaam Energieconvenant-IV succesvol afgerond en 10% winst voor Blauwzaam energieconvenant-III.
Overleg Amsterdamse Theaters (2013-2016 + 2018 + ? )
In 2013 tekenden achttien Amsterdamse theaters een energieconvenant met de gemeente Amsterdam. Het convenant valt onder de activiteiten van het Overleg Amsterdamse Theaters. De theaters hadden bij de start afgesproken om de Milieubarometer te gebruiken als duurzaamheids en CO2-monitor. In 2016 vroegen ze Stimular om de balans op te maken van de drie convenantsjaren. Stimular controleerde alle Milieubarometers zodat de ingevulde cijfers echt vergelijkbaar waren tussen de deelnemers en over de jaren heen. Alle deelnemers kregen individuele terugkoppeling en vulden voor zover nodig nog wat ontbrekende cijfers aan. In mei 2016 presenteerde Stimular de gezamenlijke uitkomsten. Daarbij kwamen ook hete hangijzers aan de orde zoals de milieuwinst van groene stroom. De theaters waren erg enthousiast en gaven aan dat ze graag verder willen met energiebesparing en deze begeleiding van de monitoring. In 2018 is er, dankzij een bijdrage van de gemeente Amsterdam, een nieuwe ronde geweest waarbij vele theaters en musea opnieuw de Milieubarometer hebben ingevuld waardoor de gemeente ook veel inzicht kreeg in de behaalde CO2-reductie resultaten.
Duurzaamheidskringen Haagse Musea, Theaters en Hotels (2010-2018)
Een van de onderdelen van de Haagse Duurzaamheidskringen (er waren er drie: voor Musea, Theaters en Hotels) was dat de deelnemers jaarlijks de Milieubarometer invullen. Jaarlijks werden de uitkomsten gepresenteerd tijdens een een Duurzaamheidskring bijeenkomst. De deelnemers zagen dat iedere keer weer interessante zaken boven tafel komen waar de deelnemers weer verder mee konden.
Energieconvenanten Waardzaam I en II (2016-…)
In de Krimpenerwaard startte in 2016 Waardzaam energieconvenant-I en in 2017 startte nummer II. Net als bij Blauwzaam is de ambitie om 10% CO2 te besparen in drie jaar tijd en gebruiken de deelnemers de Milieubarometer als monitor. De gemeente is aanbieder van de Milieubarometer geworden zodat alle deelnemende bedrijven en organisaties gratis met de Milieubarometer kunnen starten. Stimular ondersteunt Waardzaam bij het uitvoeren van de monitoring van de 10% energiebesparing en CO2-reductie.
Fossielvrij ondernemen in Friesland
De ambitie van Fossielvrij Ondernemen in Friesland is dat in 2017 zich honderd bedrijven aansluiten die fossielvrij (zonder gas- en olie en kolen) willen gaan ondernemen. Het project sluit aan bij de activiteiten rond het feit dat de Friese Elfsteden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa zijn. De bedrijven die zich aansluiten maken bij de start hun CO2-footprint op met de Milieubarometer.
Naar overzicht Oude artikelen