Veelgestelde vragen › CO2-footprint
- Kan ik mijn CO2-footprint indelen in scopes?
- Welke CO2 emissiecijfers gebruikt de CO2-meter en waarop zijn ze gebaseerd?
- Wat is de relatie tussen de Milieubarometer, de CO2-Prestatieladder en ISO 14064-1?
- Kan ik mijn CO2-footprint vergelijken met die van andere organisaties?
- Welke milieuaspecten tellen mee in de CO2-meter?
- Tellen andere broeikasgassen dan CO2 ook mee in de CO2-meter?
- Zijn er kosten verbonden aan het publiceren van de CO2-footprint?
- Kan ik mijn CO2-footprint via de Milieubarometer openbaar maken?
- Worden wijzigingen in CO2-omrekenfactoren ook doorgevoerd in voorgaande jaren?
- Hoe telt afval mee in de Milieumeter en de CO2-meter?
- Kan ik (alle) CO2-emissies die vallen onder scope 3 in de Milieubarometer kwijt?
- Wat is een CO2-footprint?
- Welke functies biedt de Milieubarometer rond CO2-footprints?
- Wat is de meerwaarde van de Milieubarometer boven gratis CO2-footprint tools of Excel
Kan ik mijn CO2-footprint indelen in scopes?
Ja, de CO2-footprint in de Milieubarometer is op drie manieren te bekijken:
- thematisch (gegroepeerd per thema: elektriciteit, brandstoffen, zakelijk verkeer etc.)
- conform het GreenHouseGas protocol
- conform de CO2-Prestatieladder.
In het internationale GreenHouseGas (GHG) protocol wordt de rapportage over broeikasgasemissies verdeeld in drie “scopes”. Scope 1 en 2 zijn bij rapportages altijd verplicht. Vaak vragen opdrachtgevers ook om onderdelen uit scope 3, zoals de CO2-Prestatieladder vraagt om de emissies van Business Travel uit scope 3 mee te nemen in de CO2-footprint.
Conform GHG is de indeling als volgt:
- Scope 1 omvat alle directe emissies door de organisatie door gebruik van brandstof voor verwarming en processen en emissies door het eigen wagenpark. Ook emissies van koudemiddelen behoren tot scope 1.
- Scope 2 omvat de indirecte emissies van ingekochte energie zoals elektriciteit, warmte, koude of perslucht uit een collectief systeem.
- Scope 3 omvat overige indirecte emissies zoals emissies veroorzaakt door zakelijk verkeer waarbij het bedrijf niet zelf de brandstof inkoopt (zoals openbaar vervoer, vliegtuigen, gedeclareerde km met privé-auto’s) woon-werkverkeer, uitbesteed transport, emissies voortkomend uit de inkoop van diensten en de productie van grondstoffen.
Voor de CO2-footprint conform de CO2-Prestatieladder worden de scope 3 emissies van zakelijk verkeer meegenomen in de categorie “scope 2 & BusinessTravel”. Hierdoor is deze footprint-indeling direct bruikbaar voor de CO2-Prestatieladder.
Welke CO2 emissiecijfers gebruikt de CO2-meter en waarop zijn ze gebaseerd?
De CO2-factoren in de Milieubarometer komen overeen met de factoren op www.CO2emissiefactoren.nl. De achterliggende bronnen kun je op die website terugvinden.
Deze CO2-emissiefactoren zijn in nauw overleg tussen Stimular, Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (beheerder CO2-Prestatieladder), Duurzame logistiek/Connekt, het ministerie van EZK en met ondersteuning van CE tot stand gekomen.
De Milieubarometer heeft daar bovenop CO2-factoren voor enkele items die niet op CO2emissiefactoren.nl staan (omdat ze in scope 3 vallen) zoals afvalwater, drinkwater en kantoorpapier. We baseren ons hiervoor op bronnen zoals: https://www.uvw.nl/publicatie/klimaatmonitor-waterschappen-2017/.
Wil je een compleet overzicht voor alle items in de Milieubarometer, kijk dan in deze lijst
Wat is de relatie tussen de Milieubarometer, de CO2-Prestatieladder en ISO 14064-1?
De CO2-emissiefactoren en indeling van scopes in de Milieubarometer voldoen aan de eisen van de CO2-Prestatieladder (van SKAO).
In de Milieubarometer kun je per item bijhouden welke bronnen zijn gebruikt voor het verzamelen van jouw energiegegevens. Dit is belangrijk voor een audit ten behoeve van de CO2-Prestatieladder of ISO 14064-1.
Voor ISO 14064-1 heb je een CO2-footprint met een toelichting nodig. De toelichting bevat o.a. documentatie van de afbakening van de footprint (organisatorische grens), de kwantificeringsmethode, wijzigingen in eerder gebruikte kwantificeringsmethode, uitleg van wijziging of herberekening van basisjaar of andere historische data.
Voor de CO2-Prestatieladder moet je, afhankelijk van het niveau dat je wilt behalen, nog aan diverse andere eisen voldoen zoals een CO2 reductieplan hebben, communiceren over jouw CO2 reductie, etc. Meer hierover lees je bij SKAO.
Kan ik mijn CO2-footprint vergelijken met die van andere organisaties?
Als er voor jouw branche een benchmark beschikbaar is in de Milieubarometer kun je zowel kengetallen als jouw CO2-meter vergelijken met jouw branche.
Buiten de Milieubarometer kun je jouw CO2-footprint ook vergelijken met organisaties die hun CO2-footprint openbaar hebben gemaakt, zie de pagina met openbare CO2-footprints.
Welke milieuaspecten tellen mee in de CO2-meter?
De volgende aspecten tellen mee:
- elektriciteitsverbruik
- brandstoffen (gas, stadsverwarming, hout, huisbrandolie)
- water (drinkwaterbereiding en afvalwaterverwerking)
- emissies (koude- en oplosmiddelen)
- woon-werkverkeer (OV, gemotoriseerde voertuigen)
- mobiele werktuigen (heftrucks, graafmachines, grondverzetmachines etc.)
- zakelijk verkeer (OV, gemotoriseerde voertuigen)
- goederenvervoer (alle invoervelden)
- bezoekersverkeer
- papier (productie)
De CO2-meter corrigeert deze CO2-uitstoot voor het gebruik van groene stroom en maakt hierin onderscheid tussen verschillende typen groene stroom: uit biomassa, windkracht, waterkracht, zonne-energie en stortgas.
Ongespecificeerde groene stroom zoals waterkracht uit oude waterkrachtcentrales in Noorwegen en IJsland levert geen CO2-reductie op. Het inkopen daarvan levert namelijk geen enkele extra CO2-reductie op omdat deze waterkracht altijd al werd geproduceerd en toen als grijze stroom werd verkocht.
Bekijk de totale lijst met CO2-factoren in de Milieubarometer.
Tellen andere broeikasgassen dan CO2 ook mee in de CO2-meter?
Ja, de CO2-meter houdt ook rekening met andere broeikasgassen (zoals methaan (CH4), andere gasvormige koolwaterstoffen, N2O, HFK’s en PFK’s), deze worden volgens de internationale conversiefactoren (IPCC) omgerekend naar CO2-equivalenten. Enkele bijzonderheden daarbij:
- Bij vliegverkeer wordt de uitstoot bij de omrekening naar CO2-equivalenten verzwaard met een factor 2 omdat de emissie in hogere luchtlagen plaats vindt en daardoor meer effect heeft.
- N2O emissies van vervoer worden niet (meer) meegenomen omdat voertuigen maar weinig N2O uitstoten (het vormt minder dan 1% van de totale milieubelasting per km).
Zijn er kosten verbonden aan het publiceren van de CO2-footprint?
Aan de Milieubarometer zijn abonnementskosten. verbonden. Het publiceren van een CO2-footprint brengt geen extra kosten met zich mee.
De Milieubarometer kan meer dan het publiceren van CO2-footprints. Het instrument bevat branchegerichte lijsten met maatregelen om CO2 te reduceren en kosten te besparen. Ook maakt de barometer grafieken van de totale milieuprestatie (alle milieueffecten inclusief CO2), wat interessant is voor bedrijven die naast CO2/energiebeleid ook werken aan afvalmanagement, schone lucht, milieuzorg of ISO 14001.
Kan ik mijn CO2-footprint via de Milieubarometer openbaar maken?
Als jouw CO2-footprint in de Milieubarometer compleet is kun je deze direct vanuit de Milieubarometer publiceren op de pagina met openbaar gemaakte CO2-footprints op de Milieubarometerwebsite. Per Milieubarometer kan de CO2-voetafdruk van meerdere jaren getoond worden. Je kunt het volgende aanpassen/kiezen bij de footprint:
- het jaartal
- ingedeeld naar thema (elektriciteit, brandstof, vervoer) of naar scope (scope 1,2 en 3)
- in het Engels of Nederlands
- absoluut (ton CO2) of relatief (ton CO2 per fte of per omzet of per product)
- het logo van ISO 14064 en/of van de CO2-prestatieladder (als je daarvoor de certificaten heeft)
Worden wijzigingen in CO2-omrekenfactoren ook doorgevoerd in voorgaande jaren?
Regelmatig worden de landelijke CO2 omrekeningsfactoren geactualiseerd. De wijzigingen worden gepubliceerd op www.CO2emissiefactoren.nl. Een deel van de wijzigingen geldt met terugwerkende kracht, dus ook voor alle voorgaande jaren. Een ander deel van de wijzigingen geldt voor de jaren vanaf het wijzigingsmoment. Stimular zorgt dat de Milieubarometer altijd met de actuele factoren werkt. We houden ook bij welke wijzigingen in de CO2-factoren we hebben doorgevoerd.”
Hoe telt afval mee in de Milieumeter en de CO2-meter?
In de Milieubarometer wordt afval meegenomen in de milieubelastingsgrafiek en zijn er kengetallen voor afvalscheiding en bijvoorbeeld kg afval/medewerker. De milieubelasting van de afvalstromen wordt bepaald aan de hand van de mate waarin het afval wordt gerecycled, verbrand en/of gestort. We bekijken afval vanuit het perspectief van de Circulaire Economie. Hoe meer er wordt hergebruikt, hoe lager de milieubelasting.
Afval is niet zichtbaar in de CO2-meter en in de CO2-footprint. Dit omdat de CO2-impact van de afvalfase niet los gezien kan worden van de grondstoffen waaruit het afval is ontstaan. Als we alleen de CO2-uitstoot van het inzamelen, scheiden en vermalen van afval zouden meerekenen zouden veel gescheiden afvalstromen een hogere CO2-uitstoot hebben dan ongesorteerd afval. Dit wordt in dit artikel op onze website wat uitgebreider toegelicht.
Kan ik (alle) CO2-emissies die vallen onder scope 3 in de Milieubarometer kwijt?
Met de Milieubarometer kun je een complete CO2-footprint maken inclusief CO2-emissies die vallen onder scope-3 (CO2-emissies in de keten).
Sommige activiteiten/items onder scope-3 zijn in de Milieubarometer voorgedefinieerd zoals woon-werkverkeer en uitbesteed goederentransport.
Voor de overige scope 3 items die je wilt toevoegen aan jouw footprint kun je ‘overige CO2-bronnen’ gebruiken. Dit deel kan je helemaal zelf inrichten: je kiest zelf de titel en CO2-factor van ieder item. Deze items worden dan meegenomen in de CO2-grafieken en de CO2-footprints.
Lees meer in de online-help
Wat is een CO2-footprint?
Een CO2-footprint geeft inzicht in de hoeveelheid CO2 die een organisatie direct en indirect uitstoot, bijvoorbeeld door gebruik van energie in het kantoor en voertuigbrandstoffen. Als een organisatie met energiebesparing aan de slag gaat en/of klimaatneutraal wil worden, dan is de CO2-footprint een nulmeting. De footprint helpt prioriteiten te stellen en resultaten van besparende maatregelen te monitoren. De Milieubarometer berekent de CO2-footprint direct na het invullen van uw gegevens.
Welke functies biedt de Milieubarometer rond CO2-footprints?
Op de geïllustreerde pagina CO2-footprint maken met de Milieubarometer ziet u de belangrijkste CO2-footprint features in de Milieubarometer.
In de online help vind u een overzicht van de Milieubarometer-features voor het maken van en werken met CO2-footprints.
Wat is de meerwaarde van de Milieubarometer boven gratis CO2-footprint tools of Excel
Gratis tools om CO2-footprints te maken berekenen meestal de CO2-footprint van één jaar; die wordt dan getoond of naar je gemaild. Belangrijke voordelen van de Milieubarometer zijn:
- Je kunt de CO2-uitstoot van meerdere jaren vergelijken, in gratis tools meestal niet.
- Je kunt gegevens corrigeren en aanvullen (in de praktijk zijn die niet in één keer compleet). Bij een gratis tool moet je alles opnieuw invullen.
- Je kunt ook afval en waterverbruik registreren. Dat is voor veel bedrijven interessant dat dat bij elkaar in één systeem zit.
Ten opzichte van Excel heeft de Milieubarometer andere voordelen als je een CO2-footprint wil bepalen, een paar belangrijke zijn:
- Wijzigingen in de CO2-factoren worden in de Milieubarometer automatisch doorgevoerd. In een excel spreadsheet moet je de factoren zelf jaarlijks actualiseren (en daaraan denken).
- De CO2-footprint is ook beschikbaar als grafiek.
- Je kunt ook naar de relatieve CO2-footprint kijken (per omzet, fte of productieomvang). Daarmee kun je de ontwikkeling beter analyseren dan met alleen absolute CO2-footprints.
- De kengetallen (zoals gebouwgebonden energie/m2) geven extra informatie.
- Je kunt je uitkomsten vergelijken met het gemiddelde in jouw branche.
Meer voordelen lees je op de productpagina’s.