Overzichtelijke tool voor Environmental, Social en Corporate Governance (ESG)
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de financiële sector. ESG staat voor Environmental, Social en Governance en beleggers gebruiken ESG-factoren om de duurzaamheid van een belegging te beoordelen. Met de Milieubarometer kun je ESG-factoren en doelstellingen blijvend monitoren. Hiermee wordt het gemakkelijk om jaarlijks je ESG rapport te updaten door de voortgang in heldere grafieken weer te geven.
Environmental
Met de Milieubarometer krijg je inzicht in de milieu-impact van de interne bedrijfsvoering. Je kunt verbruiksgegevens van onder andere gebouwgebonden energie, water, afval en vervoer invoeren. De milieufactoren zijn overzichtelijk weergegeven in resulterende grafieken, carbon footprint en kengetallen. Vervolgens kan je voor de verschillende ESG-factoren de doelstellingen visualiseren in doelgrafieken. Per jaar monitor je de resultaten.
Let op: grote bedrijven moeten ook hun CO2-uitstoot in scope 3 bepalen en publiceren. Voor vervoer kan dit met de voorgedefinieerde CO2-factoren in de Milieubarometer. Voor andere scope 3 onderdelen zijn ‘bedrijfseigen’ aanvullende CO2-factoren nodig. Voor een uitgebreide analyse bij ketenpartners biedt Stichting Stimular aanvullende ondersteuning.
“Geweldig middel voor inzicht in je CO2-uitstoot en het bepalen van je doelen. Erg blij met de Milieubarometer.”
Linda van der Veer,
Agrolin Advies en Service
Social
Naast environmental performance kan je met de Milieubarometer ook ieder gewenst sociaal criterium toevoegen en monitoren. Je kiest zelf de formulering en doelstelling, denk aan ‘aantal stageplaatsen’ of ‘gender gelijkheid’.
Tip: kijk eens in de etalage van duurzaamheidsindicatoren van Stimular. Hier vind je onder andere suggesties voor de Sustainable Development Goals.
Governance
De derde poot van ESG is hoe het bedrijf omgaat met bestuurlijke aangelegenheden zoals ‘anti-corruptie beleid’ en ‘beloning van leidinggevenden’. Ook hiervoor kun je meetbare indicatoren meenemen in het doelendashboard van de Milieubarometer, zodat je de resultaten samen met de andere criteria/ESG factoren kunt rapporteren.
Resultaten
Resultaten delen is eenvoudig. Iedere grafiek kan worden gedownload als pdf, png of html, zodat je jouw resultaten direct in je rapportage of website kunt plaatsen. Daarnaast is er ook een standaardrapportageformat met een focus op doelstellingen.
De Milieubarometer wordt ook ingezet voor duurzaamheidscertificaten zoals ISO-14001, CO2-Prestatieladder, Milieuthermometer Zorg en Science Based Targets.
Milieubarometer en CSRD-verslaglegging
Er is nieuwe Europese wetgeving die grotere bedrijven verplicht om vanaf boekjaar 2024 (eerste groep) dan wel 2025 (tweede lichting) te rapporteren over duurzaamheid. Dit is vastgelegd in de CSRD: Corporate Sustainability Reporting Directive. De eerste groep betreft bedrijven die nu al op Europees niveau over ESG moeten rapporteren. De tweede groep betreft bedrijven die aan 2 van de volgende 3 criteria voldoen: >250 medewerkers, > 40 miljoen omzet en > 20 miljoen op de balans. Mogelijk dat ook grote instellingen moeten gaan voldoen, dat moet de Nederlandse overheid nog vaststellen.
Eind November 2022 zijn de rapportage-eisen bekend gemaakt in de vorm van de ESRS (European Sustainability Reporting Standard). Bedrijven die op basis van GRI rapporteren hebben al een stevige basis voor de ESRS, al zullen ook zij meestal nog flinke uitdagingen hebben om aan deze standaard te voldoen. Voor bedrijven die nog weinig aan duurzaamheidsverslaglegging doen zal de stap groot zijn en is het raadzaam nu te beginnen met de voorbereidingen om begin 2026 een compleet CSRD rapport op te kunnen leveren.
In de Milieubarometer zijn veel van de In de ESRS gevraagde milieucijfers direct beschikbaar zoals de CO2-uitstoot van scope 1 en 2, en (onderdelen van) scope 3, energieverbruik, aandeel duurzame energie, afvalscheiding etc. We zorgen ervoor dat alle ESRS indicatoren die te bepalen zijn met de gegevens in de Milieubarometer er ook uitrollen.
De verwachting is dat de CSRD-plichtige bedrijven hun toeleveranciers ook steeds meer gaan vragen om cijfers aan te leveren zodat zij hun CO2-footprint, andere milieuimpact en milieurisico’s beter in beeld krijgen. Om deze reden kan het ook voor niet-CSRD-plichtige bedrijven en organisaties verstandig zijn om ter voorbereiding alvast met een milieuregistratie in de Milieubarometer te beginnen.
(bericht bijgewerkt december 2022)