Aanpassing CO2- en Milieufactoren 2018
Januari 2018 – In de Milieubarometer zijn op 11 januari diverse rekenfactoren geactualiseerd (CO2 en Milieu) waardoor de milieubarometer weer samenloopt met de recente ontwikkelingen in de wetenschap en de politiek.
Er zijn twee soorten wijzigingen:
- Enkele emissiecijfers, waaronder drie CO2-cijfers, zijn geactualiseerd. Deze veranderingen hebben effect op de milieugrafieken en op de CO2-footprint. De nieuwe CO2-factoren gelden vanaf 1 januari 2018.
- De milieuprijzen zijn opnieuw vastgesteld. Milieuprijzen zijn de factoren die de Milieubarometer gebruikt om uit te rekenen hoe zwaar een kWh elektriciteit of 1 kg bedrijfsafval meetelt in de totale milieubelasting. Door de aanpassing van de milieuprijzen verschuift de verhouding tussen thema’s in de milieumetergrafiek. Hieronder lees je wat de effecten voor jouw milieugrafiek zijn.
CO2-factoren
Drie CO2-emissiefactoren in de Milieubarometer veranderen; waarvan eentje met terugwerkende kracht; de andere twee factoren gelden voor 2018 en verder. De cijfers komen overeen met de cijfers op www.CO2-emissiefactoren.nl. Daarmee blijft jouw CO2-footprint voldoen aan de landelijke afspraken over CO2-berekening zoals in de CO2-Prestatieladder en Lean and Green. Zie ook het overzicht van de wijzigingen van CO2-factoren.
Elektriciteit
De CO2-emissie van grijze stroom neemt met 23% toe en de CO2-emissie van groene stroom uit biomassa neemt met 60% af. De nieuwe waarden gelden voor 2018 en verder. De wijzigingen zijn veroorzaakt door verandering in de brandstofmix:
- Meer stroom uit (bruin)kolen
- Minder stroom uit aardgas
De berekening is toegelicht in een download op www.CO2emissiefactoren.nl: Actualisatie CO2-emissiefactor stroomverbruik
Openbaar vervoer
De CO2-uitstoot van openbaar vervoer neemt met ongeveer 40% af. De nieuwe waarde geldt voor 2018 en verder. Sinds 2017 rijden alle personenvervoerders op het treinspoor op echte groene stroom. Treinen verzorgen ongeveer 75% van het totale aantal OV-kilometers in Nederland.
Waterstof
Tijdens de update is ook het CO2-cijfer van waterstof (H2) gecorrigeerd, hier stond een foutieve waarde. De waarde is aangepast van 1,20 kg CO2/ kg H2 naar 12,53 kg CO2/kg H2. Deze update is met terugwerkende kracht gedaan.
Milieubarometergrafiek
Door de nieuwe milieuprijzen is de verhouding tussen de thema’s in jouw milieugrafiek verschoven. Deze verandering is met terugwerkende kracht op alle jaren toegepast. Voor een gemiddeld kantoor op grijze stroom zal dit er bijvoorbeeld uitzien als in de onderstaande afbeeldingen.
Wil je meer weten over milieuprijzen en de aard van de veranderingen en de gevolgen voor de milieubarometer lees dan deze toelichting

Door nieuwe inzichten is gebleken dat verschillende milieubarometerthema’s schadelijker, of minder schadelijk, zijn dan eerder gedacht. Hierdoor zal de milieumeter focus verschuiven van het ene naar het andere thema. Hieronder beschrijven we de grootste veranderingen en geven we hier een verklaring voor.
- De vervoersthema’s. Alle vervoersthema’s zijn belangrijker geworden doordat fijnstof en NOx een hogere milieuprijs hebben gekregen en auto’s deze stoffen relatief veel uitstoten. Vooral waar krachtige motoren toegepast worden zoals mobiele werktuigen en goederenvervoer, zal deze toename tot uiting komen.
- Afval. Afval is minder belangrijk geworden. Doordat de politiek zich meer focust op klimaatverandering en minder op afval heeft afval minder prioriteit en komt dus minder naar voren in de milieumeter.
- Elektriciteit. Doordat de emissies van elektriciteitscentrales op hoogte worden uitgestoten is het schadelijke effect van deze emissies minder groot. Hiervoor wordt nu gecorrigeerd waardoor de milieuscore lager uitvalt. Echter is de productiemix van elektriciteitscentrales veranderd. Hierdoor stijgen de emissiecijfers van elektriciteit vanaf 2018 en wordt de milieuscore van elektriciteit juist relatief belangrijker.
- Emissies. Oplosmiddelen zullen minder belangrijk worden. Dit komt omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in het verleden voor oplosmiddelen een te hoge prijs is toegekend.