Update Milieu- en CO2-factoren
januari 2017 – In de Milieubarometer zijn op 20 januari diverse rekenfactoren geactualiseerd (CO2 en Milieu) Er zijn nieuwe factoren voor het thema goederenvervoer en kleine aanpassingen voor aardgas. Hierdoor is de Milieubarometer weer in lijn met de laatste inzichten en technische ontwikkelingen.
Goederenvervoer
Najaar 2016 is het rapport Stream goederenvervoer uitgekomen over de emissies van goederentransport (per tonkm) over weg, spoor en water. Er zijn veel nieuwe inzichten en ontwikkelingen in verwerkt. Dit leidt tot hier en daar tot forse aanpassingen ten opzichte van de oude cijfers.
De belangrijkste wijzigingen komen door:
- verbeterde inzichten in de beladingsgraad van de verschillende vervoersmodaliteiten,
- veranderingen in definities van de voertuigen
- veranderingen in de emissies in de productieketen van brandstoffen
- wijzigingen in de gebruikte energiebron (zwavelarmere brandstof voor schepen, meer elektrisch railvervoer).
De grootste veranderingen zijn:
- Stijging factoren containertransport (per container-km). Dit komt doordat de containers (2 TEU) gemiddeld meer gewicht vervoeren dan voorheen werd ingeschat (21 ton ipv 10 ton).
- Daling factoren bulktransport over water. Dit is een combinatie van zuinigere vaartuigen, lagere vaarsnelheid en betere kennis over de capaciteit en de benuttingsgraad van vaartuigen.
De wijzigingen zijn voor een groot deel op inzichten gebaseerd die ook voor oude jaren gelden. Daarom zijn de factoren met terugwerkende kracht gewijzigd, dus voor alle jaren in de Milieubarometer. Hierdoor zijn de uitkomsten door de jaren heen vergelijkbaar.
Brandstof en warmte (aardgas)
Door ontwikkelingen in de aardgasketen is de emissie van aardgasverbruik in 2016 licht (0,15%) toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, dit geldt ook voor 2017 t.o.v. 2016. Wij nemen deze waardes van aardgas over van de brandstoffenlijst (Nederlandse lijst van energiedragers en standaard CO2-emissiefactoren).
Milieugrafieken
De rekenfactoren voor de milieugrafieken zijn gewijzigd. Jouw milieugrafieken zijn automatisch herberekend. De verhouding tussen goederentransport en de overige thema’s in jouw milieugrafiek kan hierdoor zijn verschoven.
CO2-grafieken en CO2-footprints
De CO2-emissiefactoren in de Milieubarometer zijn gewijzigd. De cijfers komen overeen met de cijfers op www.CO2-emissiefactoren.nl. Daarmee zorgen we ervoor dat jouw CO2-footprint voldoet aan de landelijke afspraken over CO2-berekening zoals die bijvoorbeeld in de CO2-Prestatieladder en Lean and Green gelden.
Zie het overzicht van wijzigingen van CO2-factoren
Vragen en antwoorden
Wat moet ik doen?
Als je jouw CO2-footprint hebt gepubliceerd en/ of een CO2-reductie doelstelling hebt en (uitbesteed) goederentransport is een belangrijk deel van jouw CO2-footprint raden we aan om verder te lezen en gebruik te maken van de tips die we geven.
Voor welke jaren gelden er nieuwe CO2-emissiefactoren?
- De veranderingen in vervoer zijn allemaal mede gebaseerd op nieuwe bepalingsmethoden. Daarom zijn de verandering met terugwerkende kracht ingevoerd en gelden ze voor alle jaren. Jouw CO2-footprints van eerdere jaren worden dus herberekend met nieuwe (verbeterde) waarden voor goederenvervoer.
- Aardgas: de waardes voor 2016 en ’2017 & verder’ zijn aangepast. We passen deze factor nu jaarlijks aan aan de aardgassamenstelling. De wijzigingen zijn klein: de CO2-waarde voor 2016 is 0,15% hoger dan 2015 en die van 2017 is 0,15% hoger dan van 2016.
Hoe ga ik om met footprints op basis van oude CO2-factoren?
Gebruik de automatisch herberekende footprints van vorige jaren als nieuwe referentie voor jouw huidige CO2-footprint. Je kunt hierbij vermelden dat de CO2-emissiefactoren in januari 2017 zijn geactualiseerd en de CO2-footprint daarom op enkele punten is verbeterd ten opzichte van de voorheen gepubliceerde CO2-footprint.
Wordt mijn gepubliceerde footprint aangepast?
Nee, als je een footprint hebt gepubliceerd op deze pagina wordt deze niet automatisch aangepast. Als je een footprint met de nieuwe factoren wilt publiceren log je in op jouw barometer en ga je naar CO2-footprint. Kies ‘stop met delen’ en deel daarna opnieuw de CO2-footprint in die je wilt publiceren. Let hierbij op de instellingen: 1. jaartal 2. thematisch of per scope 3. ‘CO2-footprint per…’ 4. eventueel toevoegen van een van de logo’s.
Wanneer moet ik mijn CO2-doelen aanpassen?
- Vormen de gewijzigde items maar een klein deel van jouw CO2-footprint dan zal jouw CO2-footprint ook weinig veranderen en hoef je jouuw CO2-doelen niet aan te passen.
- Is uitbesteed goederenvervoer of eigen transport in km een belangrijk deel van jouw CO2-footprint dan veranderen jouw CO2-footprints (voor alle jaren). Goederenvervoer kan veel belangrijker of juist minder belangrijk zijn geworden ten opzichte van andere thema’s zoals elektriciteit, warmte en water. Mogelijk is het nodig dat je daarom jouw doel aanpast omdat het oude doel niet realistisch meer is.
- Door de wijzigingen zijn sommige vervoerwijzen CO2-armer geworden. Mogelijk verwacht je daardoor minder of juist meer CO2-reductie te kunnen halen en wil je jouw doel daarop aanpassen.
Wat betekent het voor mijn CO2-Prestatieladder certificaat?
Het Handboek CO2-Prestatieladder 3.0 schrijft het gebruik van www.CO2-emissiefactoren.nl voor bij het berekenen van CO2-footprints. Door de update van de Milieubarometer voldoen jouw CO2-footprints automatisch aan de eisen van de CO2-Prestatieladder. Gebruik bovenstaande antwoorden bij de analyse van jouw footprints.