Finetuning CO₂‑factoren
Via Invullen > Finetuning > CO₂‑factoren kun je CO₂‑factoren aanpassen voor de hele organisatie én/of per barometer. Je kunt CO₂‑factoren toevoegen en default factoren overschrijven voor alle CO₂‑relevante items. Niet CO₂‑relevante items zijn bijvoorbeeld bedrijfsgegevens en MVO-gegevens.
- In de lijst staan alleen de CO₂‑relevante items die in jouw abonnement zijn geactiveerd via finetuning.
- Rechts zie je de CO₂‑factoren voor het huidige jaar in de huidige barometer.
- Voor items die in het GHG-protocol onder scope 2 vallen zijn er marked-based en location-based factoren.
- Market-based is de CO₂‑factor van jouw energiecontract(en). De Milieubarometer gaat uit van de grijze stroom-mix in Nederland. Als je groene stroom inkoopt verreken je dat via ‘waarvan groene stroom’.
- Location-based is de gemiddelde CO₂‑factor in de regio. De Milieubarometer default is NL gemiddelde. Groene stroom en groen gas telt niet mee omdat deze in het gemiddelde zit.
- Klik op een CO₂‑factor (of het lege grijze vakje) om hem aan te passen.

CO₂‑factor wijzigen
In het CO₂‑factoren scherm kun je op twee niveaus de CO₂‑factor wijzigen:
- voor de hele organisatie: op de tweede regel, direct onder de regel met defaultwaardes.
- per barometer: in de tabel daaronder.
Hoe werkt het:
- Klik op een waarde die je wil wijzigen. Typ de nieuwe waarde en sla op met het groene vinkje (of enter).
- Deze waarde wordt nu doorgevoerd voor alle jaren tot een volgende aangepaste waarde.
- Een wijziging op organisatieniveau werkt voor alle barometers. Tenzij hij op barometerniveau wordt overschreven.
- Zwarte cijfers zijn aangepaste waardes. Grijze zijn ‘automatische’ waardes.
- Een aanpassing verwijder je door de ingevulde waarde te verwijderen; het getal wordt dan grijs, bevestig dit met het groene vinkje. Het cijfer blijft daarna grijs.

Tips:
- Let op dat je CO₂‑waarde klopt met de eenheid (bovenaan het scherm), bijvoorbeeld kg CO₂/kWh en niet ton CO₂/kWh.
- Let op: als je met het tijdvenster de oudste jaren hebt verborgen en je past de CO₂‑factor aan, wordt die wijziging niet toegepast op de oudere (verborgen) jaren.
- Afval heeft in de Milieubarometer geen default CO₂‑factoren (omdat de factor erg afhankelijk is van wat er in het afval zit en wat er met het afval gebeurt). Als je geschikte CO₂‑factoren hebt voor jouw afvalstromen kun je afval voorzien van CO₂‑factoren en meenemen als scope-3 emissie.
Hoe werkt het als je barometers/jaren optelt met verschillende CO₂‑factoren
Als een item in alle barometers en jaren dezelfde CO₂‑factor heeft is het makkelijk optellen. Maar, als de CO₂‑factor verschilt (bijvoorbeeld tussen Nederlandse en Duitse stroom) is het de vraag wat er gebeurt. Er zijn in de barometer twee manieren om op te tellen: losse jaren optellen of gebruik maken van een sombarometer.
- Bij de functie jaren optellen plak je het somjaar in een (bestaande) barometer. Het opgetelde jaar rekent daarom met de CO₂‑factoren van de barometer en het jaar waar hij in geplakt wordt.
- Een (automatische) sombarometer rekent met een gemiddelde CO₂ factor. Dat gaat als volgt: hij telt per item de CO₂‑uitstoot en de gebruikte hoeveelheid op. Op basis daarvan wordt de gemiddelde CO₂‑factor uitgerekend. Als in de sombarometer het opgetelde elektriciteitsverbruik 3.000 kWh is en de opgetelde uitstoot 1.500 kg CO₂, dan staat in de CO₂‑footprint 0,5 kg CO₂/kWh als CO₂‑factor.