Veiligheid & privacy

De gegevens die je via jouw PC in jouw Milieubarometer invoert worden via internet verstuurd naar de Milieubarometerserver van Stimular. Daar worden ze opgeslagen in een database. Stimular zorgt dat je veilig met de Milieubarometer kunt werken, door de volgende maatregelen:

De veiligheid van jouw eigen PC kunnen wij niet garanderen. Wel geven we hieronder enkele tips hoe je veilig kunt werken.

Wat is een beveiligde verbinding?
Wanneer je inlogt op https://www.milieubarometer.nl wordt er een beveiligde verbinding tot stand gebracht tussen de Milieubarometer-server en jouw computer. Voor deze beveiligde verbinding wordt gebruik gemaakt van Secure Socket Layer (SSL). Dit is een beveiligingstechniek die ervoor zorgt dat alle gegevens tussen jouw computer en de Milieubarometer-server versleuteld worden. Daardoor worden de uitgewisselde gegevens alleen herkend door de computer waarop je op dat moment werkt en de Milieubarometer-server van Stimular. Zodra een SSL-verbinding wordt opgestart, verschijnt er in jouw browser een gesloten slotje.

Hoe kan ik een beveiligde verbinding controleren?
Klik op de icoon van een ‘gesloten hangslot’ of een ‘sleutel’ die in je browser staat. De gegevens van de beveiligde verbinding worden getoond. Controleer of hier het volgende adres staat: https://www.milieubarometer.nl. Controleer ook of ditzelfde adres in de balk van jouw browser staat. Staat hier iets anders, plaats dan jouw opdrachten niet; er is geen beveiligde verbinding met de Milieubarometer.

Ga zorgvuldig met wachtwoorden om!
Volgens experts is de gebruiker zelf het grootste beveiligingsrisico van een dergelijk systeem. Daarom de volgende tips:

Jouw wachtwoord is strikt persoonlijk. Ga hier zorgvuldig mee om!
Indien je iemand anders wil laten helpen met invullen of kennis wilt laten nemen van de resultaten, kan je als hoofdgebruiker deze personen een eigen login toekennen met (indien gewenst beperkte) rechten.
Gebruik de button ‘uitloggen’ om uit te loggen. Dan ben je direct uitgelogd.

Gebruik de nieuwste versie van jouw internetbrowser, besturingssysteem en virusscanner!
Controleer regelmatig of je de nieuwste versie van jouw internetbrowser en besturingssysteem hebt:

Nieuwe versies van internetbrowsers hebben meestal betere beveiligingstechnieken dan oudere versies.
Nieuwe besturingssystemen zijn beter beveiligd. Houd ze up-to-date met de gratis updates en patches.
Zorg dat je virusscanner regelmatig van nieuwe data voorzien wordt.
Gebruik een anti-spyware programma. Er bestaan spyware programma’s, die doorgeven welke toetsen je aanslaat op jouw PC. Hierdoor kunnen ook login-gegevens en wachtwoorden achterhaald worden.