CO2-footprint
In de CO2-balans (CO2-footprint) kan je aflezen welke activiteiten hoeveel bijdragen aan de CO2-emissie.
- Je kunt de tabel bekijken per thema (elektriciteit, brandstoffen, vervoer etc.) of per scope (zoals nodig voor de CO2-prestatieladder).
- Items die via finetuning zijn verborgen zie je niet in de balans.
- Een reductie van CO2-emissie door inkoop van groene stroom of biogas of inkoop van CO2-compensatie wordt in het totaal verrekend.
- De volgende categoriën in de Milieubarometer zijn nog niet CO2-relevant. Dat betekent dat de CO2-belasting hiervan nog niet wordt meegenomen in de CO2-meter.
- bedrijfsafval
- gevaarlijk afval
- De CO2-meter grafiek kan je bekijken via grafieken. Kies vervolgens in het rechter menu CO2-meter.
CO2-footprint openbaar maken
Je kunt CO2-footprints vanuit de Milieubarometer publiceren:
- ga naar CO2-footprints
- Kies het jaar dat je wil publiceren
- Kies eventueel ‘per scope’ in plaats van thematisch
- Kies eventueel ‘per…’ om een relatieve footprint te tonen
- Vink aan welke logo’s (CO2-prestatieladder / ISO14064) van toepassing zijn.
- Klik op ‘delen’
Je kunt daarna de footprint bekijken via de link die verschijnt en de footprint kan je terugvinden in de lijst op de Milieubarometerwebsite
- U kunt van één milieubarometer meerdere CO2-footprints publiceren, bijvoorbeeld:
- 2014, 2015, 2016
- of (nadat je een jaar hebt geplitst) 2015 eerste halfjaar, 2015 tweede halfjaar.
- Bij Menu -> gedeelde CO2-footprints vind je de lijst van jouw gepubliceerde CO2-footprints. Je kunt daar meerdere footprints tegelijk verwijderen uit de lijst met openbare CO2-footprints.
- Alleen 'beheerders' en 'gebruikers met alle rechten' kunnen een CO2-footprint publiceren. Je kunt jouw instellingen wijzigen onder het menu --> gebruikersbeheer.
Wat is CO2 nu eigenlijk?
Koolstofdioxide, of CO2, is een gas dat van nature in de atmosfeer aanwezig is. Doordat CO2 een broeikasgas is, zorgt het ervoor dat de warmte op aarde wordt vastgehouden. Als dit er niet zou zijn, zouden mensen niet kunnen leven op aarde omdat het te koud zou zijn.Echter, als gevolg van menselijke activiteiten is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in de laatste 150 jaar extreem sterk toegenomen. Dit komt vooral door de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, olie en aardgas. Deze toename zorgt voor een versterking van het broeikaseffect van de aarde. Door de versterking van het broeikaseffect, verandert het klimaat van de aarde,waardoor we in Nederland onder andere last krijgen van extreme weersomstandigheden.
Om de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 te meten, wordt er gebruik gemaakt van een meetwijze in CO2-equivalenten. Eén CO2-equivalent staat gelijk aan het effect dat de uitstoot van 1 kg CO2 heeft. Er zijn naast CO2 namelijk ook andere broeikasgassen, zoals N2O en CH4.
In de Milieubarometer wordt de CO2-uitstoot van jouw bedrijfsvoering uitgerekend. Maar wat betekenen deze tonnen CO2 nu eigenlijk? Om dat beter te visualiseren kan je de volgende kengetallen selecteren via finetuning, onder het thema: CO2 en compensatie:
- Totale CO2 uitstoot komt overeen met '...' ton kolen.
- Totale CO2 emissie vertaald naar autokilometers in rondjes rond de evenaar.
- De hoeveelheid draaiuren van een windturbine ter compensatie CO2-emissie.
- Aantal m2 zonnecellen ter compensatie CO2-emissie.
Je stoot 1 kg CO2 uit (≈ 200 liter CO2 gas) als je:
≈ 0,5 dag ademhaalt
≈ 5 km reist met een auto
≈ 15 km reist met openbaar vervoer